Razumeti moške na delovnem mestu

2.11.2016


Res je – tako kot je potrebno razumeti ženske in njihove muke, tako je treba dojeti tudi moške in njihov način razmišljanja. Želeli ali ne, priznati moramo, da obstajajo določene razlike med moškimi in ženskami, ki vodijo v to, kako uspešen bo eden in drugi. Tokratni zapis ni namenjen favoriziranju teh razlik, temveč je tukaj zato, da predstavimo način mišljenja zato, da bomo lahko perfektno shajali, skupaj dosegli čim več in opravili vrhunsko delo.

Res je – tako kot je potrebno razumeti ženske in njihove muke, tako je treba dojeti tudi moške in njihov način razmišljanja. Želeli ali ne, priznati moramo, da obstajajo določene razlike med moškimi in ženskami, ki vodijo v to, kako uspešen bo eden in drugi. Tokratni zapis ni namenjen favoriziranju teh razlik, temveč je tukaj zato, da predstavimo način mišljenja zato, da bomo lahko perfektno shajali, skupaj dosegli čim več in opravili vrhunsko delo.
Nekomu se bo mogoče zapisano zdelo bolj podobno stereotipu kot čemu drugemu, a če pomislite globje, je v besedah vseeno nekaj resnice.

Miselni procesi

Moški razmišljajo bolj linearno in se navezujejo na dejstva, ženske na drugi strani pa so nagnjene h konceptualnemu razmišljanju ter asociacijam. Oboje lahko primerjamo s prevoznimi sredstvi: ženski miselni procesi so kot podzemna železnica – vse je med seboj povezano, moški pa predstavljajo pot ladje preko oceana, ki gre iz točke A v točko B.

Podajanje nalog

V primerjavi z ženskami so moški bolj neposredni in direktni, pri podajanju ukazov in nalog ne razmišljajo na to, da bi morali biti nežni in nekoga lepo prositi, da dokonča opravilo. Marsikomu se dejstvo, da moški uberejo drugačen način, zdi nesramen in aroganten, vendar je to daleč od resnice.

»Predalčkanje«

Moški lahko delajo tudi z osebami, ki jim niso najljubše, kar je v nasprotju z ženskami, ki na splošno težko prebrodijo čustva in ločijo osebno od poslovnega življenja. Moški znajo »predalčkati« - delo je delo, ženske pa se kdaj ujamejo v precepu, ko jim je ravno danes težko delati z Janezom, saj jih zjutraj ob prihodu v službo ni pozdravil.

Kazanje čustev

Ko je moški slabe volje in potrebuje tolažbo, se bo obrnil na svojo ženo ali dekle. Tudi, če bo to pomenilo, da bo en dan v službi, dokler se ne sreča s partnerko, resen in nejevoljen ter nepripravljen za hece. A vseeno bo opravil delo tako, kot je potrebno.

Reševanje težav

Konflikti na delovnem mestu so pogosti, še posebej, če imamo v eni skupini splet več generacij in več karakterjev, kar zahteva ogromno truda in prilagajanja, da skupen cilj uspe. Ob težavah moški razmisli o tem in išče rešitev – težavo si želijo odpraviti in ne diskutirati o njej.

Cilji

Moški in ženske na svojstven način prihajajo do cilja, ki so si ga zastavili. Moški so usmerjeni na končen rezultat in stremijo k cilju ne glede na pot, ki jo ta cilj zahteva, ženske po drugi strani skrbijo tudi za proces in ljudi, ki so vanj vpleteni. Če boste kdaj zasledili dva moška, ki vročekrvno in glasno skušata drug drugemu predstaviti svoj pogled na situacijo, ne skrbite, to še ne skrha njunega odnosa.

Povratna informacija

Moški znajo biti ob podajanju povratne informacije veliko bolj odkriti in direktni od žensk. Ravno to včasih vodi do užaljenosti na drugi strani. Mnogi se namreč ne zavedajo, da je kritika, ki jo poda moški, dobronamerna in usmerjena le v dejanje, ki ga je oseba napravila, še zdaleč pa se ne povezuje z osebo in s tem, ali je oseba nesposobna, saj tega sploh ni v njegovi glavi.

Postavljanje vprašanj

Moški redkokdaj postavljajo vprašanja o marsičem. Tudi, če jih postavijo, je to z namenom, da pridobijo informacijo, ki jo želijo izvedeti. Ženske, ravno nasprotno, včasih vprašanja postavijo tudi zato, da bi vzpostavile kontakt s sodelavci, zato kdaj pa kdaj vprašajo tudi tista najbolj očitna dejstva: »O, si že nazaj iz dopusta?«

Telefonski pogovori

Redkokdaj boste srečali moškega, ki se rad pogovarja po telefonu. Ko nekoga pokličejo in jih zanima neka informacija, ne bodo razpredali o tem, kaj je tisti na drugi strani počel čez vikend in kako se je imel na dopustu, če pa moškega zanima zgolj to, ali je naloga, ki jo je želel, že opravljena.

Vse te razlike lahko pripisujemo ravno dejstvu, da so ženske veliko bolj usmerjene v ljudi in odnose, kot pa moški. Ravno zaradi tega je delovno mesto veliko bolj razgibano in pestro, a to vodi do uspeha, obojestranskega razumevanja, odprtosti itd.


Moški, poglejte si, kako se morate obleči na prvem, drugem in tretjem razgovoru za službo.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela