Romina Godnič: »Na razgovoru izredno cenim iskrenost.«

17.2.2017


Tokrat smo se pogovarjali z mlado, simpatično in uspešno Romino Godnič, univ. dipl. andragoginjo, ki se je tekom študija specializirala za delo z odraslimi in njihovo izobraževanje. Romina, ki zagovarja načelo vseživljenjskega učenja, ima izkušnje v kadrovanju, saj je od konca leta 2015 vodja oddelka in odgovorna za kadrovske zadeve v podjetju Decathlon Slovenia, ki trenutno šteje 42 zaposlenih.

Tokrat smo se pogovarjali z mlado, simpatično in uspešno Romino Godnič, univ. dipl. andragoginjo, ki se je tekom študija specializirala za delo z odraslimi in njihovo izobraževanje. Romina, ki zagovarja načelo vseživljenjskega učenja, ima izkušnje v kadrovanju, saj je od konca leta 2015 vodja oddelka in odgovorna za kadrovske zadeve v podjetju Decathlon Slovenia, ki trenutno šteje 42 zaposlenih.
Romina, kako se je tvoj pogled na tvojo bodočo kariero spreminjal skozi študij?

Ko sem se vpisovala na študij andragogike, me je zanimalo predvsem delo z ljudmi, v ekipi, v dinamičnem kolektivu, kar je bila tudi posledica treniranja ekipnega športa. Ves čas študija sem bila dejavna v študentskem društvu, kot prostovoljka, animatorka in vaditeljica v košarkarski šoli. Neprestano sem bila del različnih ekip in to je tisto, kar mi je krepilo ljubezen do dela z ljudmi.

Kako si se naposled znašla v kadrovski vlogi?

S kadrovskim področjem sem se seznanila zadnje leto študija pri predmetu Načrtovanje razvoja kadrov. Bila sem navdušena predvsem nad dobrimi praksami dela s kadri v različnih podjetjih. No, od takrat dalje pa je želja rasla in se razvijala. Tako me je konec leta 2015 pripeljala v mednarodno podjetje Decathlon, največjo verigo športnih trgovin na svetu. V našem podjetju samostojno delovno mesto kadrovika ne obstaja, to je ena izmed odgovornosti poleg mojega delovnega mesta vodja oddelka.

Kako poteka delovni dan kadrovika?

Moje delo je zelo dinamično. Kot že omenjeno, sem v prvi vrsti vodja oddelka, šele nato odgovorna za kadre. Vedno lažje usklajujem obe dolžnosti, kar gre zahvala mojim sodelavcem in predvsem delodajalcu, ki mi ves čas stoji ob strani. Pri delu je potrebna natančnost in dobra organiziranost, na mojem področju pa se okoliščine tudi na državni ravni neprestano spreminjajo, zato mora biti kadrovik vsakodnevno vpet v iskanje novih informacij, izobraževanj in sodelovati z vsemi zaposlenimi.

Kaj se ti zdi pri delu najbolj zanimivo in kaj zahteva od tebe največ truda ter časa?

Vsak začetek je težak in veliko nalog je bilo na začetku zahtevnih, danes pa niso več. Pri delu mi je zanimivo to, da je razgibano in da se vsak dan srečujem z novimi izzivi, zato noben dan ni enak prejšnjemu. Delo v mednarodnem okolju omogoča stike z ljudmi iz celega sveta, kar je velika prednost tudi pri znanju in razvijanju tujega jezika. Pomembno je tudi, da imaš vodjo, nadrejenega, ki te usmerja in ti priskoči na pomoč ob težavah. Ugotavljam, da je to ključnega pomena predvsem pri nas, mladih, ki nam primanjkuje izkušenj.

Kaj te pri kandidatih za prosta delovne mesta najbolj pritegne in kaj te pri življenjepisih najbolj zmoti?

Najprej, seveda, preberem prijavo, kjer me najbolj zmoti veliko število slovničnih napak in prevelika količina informacij, ki jih ne potrebujem in niso relevantna za razpisano delovno mesto. Na razgovoru pa izredno cenim iskrenost. S kandidati želimo imeti pogovor in ne zasliševanje. Kar nekaj kandidatov, ki niso bili izbrani, so se nam, recimo, zahvalili za prijeten razgovor, sploh če je bil to njihov prvi.

Katero je tisto eno vprašanje na razgovoru, ki ga največkrat postavljaš kandidatom in ki se ti zdi najbolj produktivno?

V našem podjetju razgovorov nikoli ne vodim sama – vedno je poleg mene tudi vodja oddelka, saj vsak kandidata vidi z drugimi očmi. Vedno pa sogovornika, ki se poteguje za službo, vprašam, zakaj se je prijavil na to delovno mesto? Kaj je tisto, ki ga je v oglasu najbolj pritegnilo?

Kaj bi svetovala kandidatom, ki se prijavljajo na delovna mesta v vašem podjetju?

Vsem kandidatom, ne glede na delovno mesto, bi na splošno svetovala, da dobro preberejo oglas za delo. Nato naj dobro pripravijo svoj življenjepis in ga prilagodijo zahtevam delodajalca. Potem sledi samo še pošiljanje in čakanje na odgovor.

Kateri profili so tisti, ki so trenutno v vašem podjetju najbolj zaželeni?

Najbolj cenimo kandidate in kandidatke, ki so aktivni na športnem področju. Imeti morajo jasno začrtane cilje in so pripravljeni svoje izkušnje iz športnega področja deliti s kupci. Kot andragoginja pa ne morem iz svoje kože in izredno cenim tudi kandidatovo pripravljenost za izobraževanje ter razvoj, tako na profesionalnem kot osebnostnem področju.

Kako se bo razvijalo vaše podjetje v prihodnosti?

Naše podjetje se bo tudi v prihodnosti razvijalo v smeri zagotavljanja dobre športne opreme za več kot 70 različnih športov. V Sloveniji pa je trenutno v ospredju širitev v druga slovenska mesta, pri kateri tudi sodelujem.


 Si ne želite zamuditi oglasov za prosta delovna mesta, ki bodo sledila ob odprtju novih Decathlon trgovin? Prijavite se na vsakodnevna sporočila in ne spreglejte niti enega.
Izberi področje dela