»Samsonov efekt« ali so moški z daljšimi lasmi videti uspešnejši

5.12.2017


Tako kot biblični junak Samson, ki je svojo moč najbolje kazal z dolgimi lasmi in jo izgubil takrat, ko mu jih je ljubljena Dalila ostrigla, tako so po najnovejših ameriških raziskavah na videz najuspešnejši moški, ki imajo dolgo »grivo«.

Raziskava ameriškega kozmetičnega podjetja je vključevala 2000 moških po celih Združenih državah, v njej pa so prišli do zaključka, da večina vprašancev svojom delovno identiteto povezujejo z gostoto lasišča.

Osem od deset moških je odgovorilo, da jim lasje naredijo bolj profesionalen izgled, njihova pričeska jim je bila izredno pomembna, hkrati pa jim je pomagala, da so se počutili bolj samozavestno. Morda je večina teh moških zaskrbljena ravno zaradi družbe, ki ocenjuje ljudi po tem, koliko dlak jim je še ostalo na glavi.Študije: Lasje naredijo razliko

Raziskave na eni izmed klinik za plastično kirurgijo v Ameriki so prišle do zaključka, da le nekaj več lasnih mešičkov naredi veliko razliko med tem, ali vas bodo drugi videli kot uspešne, ali ne. Na Univerzi Johns Hopkins so opravili študije, kjer so sodelujoči ocenjevali dve fotografiji, na kateri se je nahajal enak moški, če z različno pričesko, in vsi so za bolj privlačnega in bolj uspešnega ocenili tistega, ki je imel na glavi več las.

Ko pa govorimo o pleši ...

V kolikor se vam že ustvarja opazna pleša, psihologi svetujejo, da naravi prepustite svojo pot in si ne poskušate popravljati situacije. Nove študije so namreč pokazale, da tisti Američani, ki so se sprijaznili s svojo plešo in jo po hitrem postopku z britjem še povečali, izgledajo bolj dominantni od tistih, ki so le delno brez las.

Tudi na to temo so rekle raziskave – strokovnjaki so vprašancem pokazali dve sliki enake osebe. Na eni fotografiji je moški imel naravne lase (naravno plešo), na drugi pa so mu računalniško ustvarili golo glavo. Sodelujoči v raziskavi so bili v splošnem mnenja, da so ljudje brez las vsaj štiri leta starejši, za nekaj centimetrov višji in za 13 % močnejši, kot njihovi resnični alter-egoti. V primerjavi plešastih in moških z bujnimi lasmi pa drugi v privlačnosti kljub temu vodijo.

Zakaj ustvarjajo pobriti moški vtis močnejših in bolj dominantnih osebnosti? Raziskovalci so mnenja, da družba še vedno močno ceni vrednost gostega lasišča, in videti nekoga, da je pri tem namenoma obupal, nam to predstavlja nekakšen statusni simbol. Po drugi strani so osebe, ki se zoperstavijo naravnim pravilom in delujejo proti letom, videne kot močnejše in nekonvencionalne.

Pobritost izredno pomaga pri sestankih, saj vam, po raziskavah sodeč, pomaga, da čim prej pridete do svojega zaključka in svojega prav.

Ko ste v dvomih, se obrijte

Kljub temu, da bodo vaše atraktivne poteze morda zbledele, če se obrijete, raziskave kažejo, da bo ravno pleša po celotni glavi pripomogla do vodstvenih pozicij. Ne ukvarjajte se več z dragimi šamponi za lase in podobnimi preparati, ki izboljšajo stanje las ... Prehitite čas in prelisičite naravo.

Uspešen (in plešast) komik Larry David je dejal: »Lahko je biti samozavesten s polno grivo na glavi. A samozavesten plešec – to je pa diamant, ki ga je izredno težko najti.«

Ne le pričeska, tudi obleka naredi človeka, zato se za razgovor dobro oblecite.ZA RAZGOVOR SE USTREZNO OBLECITE


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela