Se vam zdi, da ste pri delu neproduktivni?

29.7.2016


Zakaj smo pri delu neproduktivni? Zaradi lenobe, nemotiviranosti, slabih delovnih navad, odpora do dela ali česa drugega? Če sumite, da je delovna neproduktivnost vaša težava, morate pravočasno ukrepati, da ne ogrozite svoje kariere.

Zakaj smo pri delu neproduktivni? Zaradi lenobe, nemotiviranosti, slabih delovnih navad, odpora do dela ali česa drugega? Če sumite, da je delovna neproduktivnost vaša težava, morate pravočasno ukrepati, da ne ogrozite svoje kariere.

Neproduktivni delavci so kralji lovljenja rokov. Čakajo do zadnjega trenutka, potem pa imajo zadnji dan pred iztekom roka za oddajo dela krepko podaljšan delavnik. 'Just in time' sistem ni najboljši način za opravljanje dela, prevelik časovni pritisk pogosto vpliva na slabše opravljeno, površno delo ali celo na prekoračitev roka.


Če želite povečati svojo delovno učinkovitost, potem se držite nekaterih zlatih pravil.

- Privzgojite si delovne navade in discipliniranost.

Delo krepi človeka. Za učinkovito delo morate biti disciplinirani, upoštevati urnike in pravila. Če se boste naučili, da ne prelagate stvari, ki jih lahko opravite danes, na jutri, boste imeli od tega več – več zadovoljstva, več denarja, več časa in boljšo prihodnost.


Neproduktivnost je lahko posledica nezrelosti. Mlajši delavci pogosto ne vedo, kako dejansko delajo produktivni ljudje. Mislijo, da postane oseba uspešna sama po sebi ali brez posebnega truda. Nimajo še priučenih navad, ne vedo, kako se samodisciplinirati, določiti prioriteto nalog in delati iznajdljivo. Zanje je najboljše zdravilo točnost, dober nadzor in jasni standardi izvajanja.


- Organizirajte si delovni prostor.

Dobra organizacija je polovica opravljenega dela. Ena največjih 'grozljivk' je delovni prostor neorganiziranega človeka: vse razmetano. V takih pogojih se avtomatično zavlačuje, saj je treba vsako stvar iskati 's povečevalnim steklom'. Zato preglejte svoje pisno gradivo in ga razvrstite po vsebini, balast odvrzite, pospravite in si uredite računalniške datoteke. Vaše prioritetne naloge dneva ali tedna si zapisujte na namizni koledar ali v rokovnik, ne imejte vsega v glavi ali na sto različnih listkih.

- Organizirajte si delovni čas.

Vzemite si čas, da naredite dnevni, tedenski in mesečni načrt dela. Vsak dan si zastavite dnevne cilje, ki jih morate izpolniti. Realno ocenite, koliko časa boste porabili za posamezne dejavnosti, in si urnik zapolnite tako, da bo čim bolje pokrit, brez lukenj.

- Najprej opravite nujna in/ali neprijetna dela.

Če imate na seznamu več opravil, izberite tista, ki so najnujnejša, drugače boste prišli v spor z nadrejenim in s sodelavci. Kadar vas čaka trdoživo opravilo, ga opravite na začetku delavnika – izkoristite spočitost in koncentracijo. Drugo, prijetnejše delo lahko naredite pozneje, saj zanj ne rabite tolikšne zbranosti, pa še z večjim zadovoljstvom ga boste opravljali, ker veste, da ste težje delo že naredili.

- Izpopolnjujte se v veščinah, ki vas pri delu zavirajo.

Če menite, da nekaterih nalog enostavno ne zmorete narediti prej, kot to naredijo drugi, je morda problem v tem, da imate nekatere delovne veščine nepopolno razvite. Večja delovna vnema vam tu ne bo pomagala. Da boste hitreje delali, boste morali te nedodelane veščine metodično izpopolniti, s poudarkom na pravilni tehniki njihovega izvajanja.

- Razmislite, ali je vaša delovna neproduktivnost povezana s tem, da ne opravljate pravega dela.

Če bo vaš način dela kljub izboljšavam še vedno povzročal probleme na delovnem mestu, je morda bolje, da najdete takšno delo, ki vam 'bolj leži' ali pri katerem bodo ljudje bolj tolerantni do vašega delovnega sloga. Vaše neustrezno upravljanje s časom in nalogami lahko kaže na to, da ste zgolj na napačnem kraju, v napačni vlogi ali poskušate prepričevati napačne ljudi.


Kako povečati produktivnost, da boste bolje in hitreje opravljali vaše delovne naloge?


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela