Se vaše mnenje razlikuje od preostalih? Ne bojte se ga izraziti.

6.8.2018


Ste že bili kdaj del delovnega tima, kjer je izgledalo, da si vsi delijo enako mnenje? Vsi so se strinjali pri vseh temah in delo je potekalo nemoteno. Vse to izpade izredno idilično v teoriji, a v praksi včasih ne gre tako gladko, še posebej, če ste črna ovca prav vi.

Na znani ameriški univerzi so pred kratkim opravili raziskavo, s katero so prišli do zaključkov, da so ekipe, ki si ne delijo enakega mišljenja, pametnejše, do podobnih rezultatov pa so prišli tudi v primeru rasno in spolno različnih timov.

Moč ekipe je osnovana na ozadju vsakega posameznika, njihovih izkušnjah in spretnostih. Iz tega bi lahko razvili idejo, da ekipe sploh ne bi potrebovali, če bi bili vsi enakega mišljenja, kajne? Zato je pomembno, da ekipa razmišlja drugače, saj bo to pomenilo vedno več idej v rokavu, ki so posledica različnih zornih kotov mišljenja.


Z namenom, da bi sestavili ekipo, ki ni le kohezivna, temveč tudi produktivna, je pomembno, da vsakega spodbujamo k deljenju idej, k podajanju povratnih informacij in razvijanju konstruktivnega mišljenja.


Ne bojte se prekiniti »status quo«

Raznolikost je izredno pomembna lastnost, ki jo vsaka delovna ekipa mora posedovati. Raznolikost prinaša unikatnost in pravico do izražanja lastnega sebe in gledanja iz svoje perspektive. Raznolika ekipa bo razmišljanja izven okvirjev in prišla do unikatnih idej, ki jih člani prinesejo s seboj s svojimi izkušnjami, preteklimi zaposlitvami itd.


Takšno raznolikost si predstavljajte kot kotel, kjer se zbirajo različni karakterji. Tudi prišleki, ki so se ravnokar zaposlili v podjetju in nimajo veliko izkušenj, lahko prinesejo svež veter idej v podjetje, saj razmišljajo s svojo glavo in ne živijo v kalupu, kot preostali del tima.

Zaposlene je tako potrebno spodbujati, da delijo svoje zgodbe, saj bodo na ta način našli veliko več rešitev, kot če bi ekipa razmišljala sinhrono. Vsak član tima je pomemben, saj vsak pride v službo s svojim ozadjem, zato je izredno pomembno, da se posvetujete tudi z vrstniki in mlajšimi od vas, ne le z nadrejenim.


Moč perspektive

Gonilna silna vsake dobre ekipe je sposobnost timskega dela, podajanja povratnih informacij in inoviranja.

Pomembno je, da se zavedate svojih idej, jih znate izraziti in jih dojemate kot izziv, ki ga je potrebno sprejeti. S skupnimi močmi iz različnih zamisli sestavite svojo skupno, še posebej pa bo to uspešno takrat, če nekdo, na primer, iz tehničnega ozadja pripomore k oblikovalski rešitvi, ki vodi do pravega rezultata.

Nauk zgodbe? Izgovorite na glas, če vam na sestankih naslednjič kaj ne bo po godu. Mislite, da poznate boljšo pot do uspeha? Izrazite svoje zamisli, ne dovolite si biti neprestano tiho, saj na ta način ne boste mogli napredovati in se razvijati.


Spodbujajte pogovor

 Ne zapustite niti enega sestanka več s frustracijo, da niste mogli povedati tistega, kar vam je ležalo na duši. Delite svoje misli in dajte ljudem možnost, da razmislijo tudi o njih. Ni nujno, da se bodo že takoj na začetku strinjali z vami, zato je pomembno, da jim date čas in prostor, da ugotovijo, kaj jih na ideji moti in kaj jim je všeč.

Podajanje povratne informacije je sposobnost, ki jo preprosto morate obvladati. Govorite s svojim nadrejenim oz. članom kadrovske službe in jim svetujte, da pripravijo delavnico za zaposlene na temo podajanja povratne informacije in kritičnega mišljenja. Verjamemo, da se bo tudi kultura podjetja spremenila, v kolikor bo šla postopoma v to smer.


Ste novi na delovnem mestu in ne veste, kako pristopiti do sodelacev?


Kako se ujeti z novimi sodelavciIzberi področje dela