Sem iskalec zaposlitve, torej imam pravice

6.5.2016


Iskalci zaposlitve, ki se boste prijavili na Zavod za zaposlovanje, boste ob tem prejeli možnost svetovalca, priprave zaposlitvenega načrta in, ne boste verjeli – pravice. Te lahko uveljavljate v primeru, da se zavežete, da boste hkrati opravljali tudi vaše dolžnosti oz. obveznosti, ki vam ob tem pripadajo.

Iskalci zaposlitve, ki se boste prijavili na Zavod za zaposlovanje, boste ob tem prejeli možnost svetovalca, priprave zaposlitvenega načrta in, ne boste verjeli – pravice. Te lahko uveljavljate v primeru, da se zavežete, da boste hkrati opravljali tudi vaše dolžnosti oz. obveznosti, ki vam ob tem pripadajo.


Iskalci zaposlitve spoznajte svoje pravice


Iskanje zaposlitve je težko obdobje, ko se soočamo z vzponi in padci. Iščemo po spletnih portalih, po oglasnikih, na spletni strani Zavoda, na straneh podjetij, sprašujemo prijatelje in se mrežimo z namenom, da bi tako vi kot delodajalci prišli do pomembne informacije… Nekateri obupajo in iz obupa težko vstanejo, pa vendar je vedno treba imeti glavo gor in se zavedati, da je v življenju pomembno ravno to, kolikokrat v življenju vstanete in zberete pogum za napredovanje.

Pravice, določene s prijavo na Zavod za zaposlovanje

Kot prijavljenemu na Zavodu za zaposlovanje vam pripadajo naslednje pravice:

 • pravica do denarnega nadomestila v primeru, da delovno razmerje oz. zaposlitev ni prenehalo po vaši krivdi in izpolnjujete z zakonom določene pogoje – v času prejemanja denarnega nadomestila ste pokojninsko, invalidsko ter obvezno zdravstveno zavarovani;
 • imate možnost povračila stroškov, ki so nastali med iskanjem zaposlitve (javni prevoz, priporočene pošiljke);
 • imate možnost sodelovanja v različnih programih aktivne politike zaposlovanja;
 • hkrati boste prejemali informacije o trgu dela, o zaposlovanju, pomoč pri iskanju zaposlitve, podporo pri kariernem odločanju v Kariernih središčih, obveščali vas bodo o prostih delovnih mestih, prejeli boste možnost posredovanja na prosta delovna mesta in pomoč pri uporabi orodij za samostojno vodenje kariere.

Kaj vsebuje zaposlitveni načrt

Zaposlitveni načrt, ki ga boste sestavili skupaj s svetovalcem, vsebuje:

 • zaposlitvene cilje in področje dela, kjer boste iskali zaposlitev
 • aktivnost in intenzivnost iskanja zaposlitve,
 • pomoč pri iskanju zaposlitve oz. vključite v ukrepe, s katerimi si povečate zaposljivost,
 • način komunikacije z Zavodom,
 • način in pogostost spremljanja uresničevanja dogovorjenih aktivnosti,
 • druge aktivnosti v zvezi z uresničevanjem pravic in obveznosti.

S podpisom zaposlitvenega načrta z Zavodom sklenete dogovor o medsebojnem sodelovanju.

Niso le pravice, so tudi obveznosti

S tem, ko vam pri Zavodu pripadajo določene pravice, se morate zavedati, da ne morete mimo obveznosti, ki jih morate opravljati, da bi lahko pravice še naprej uveljavljali:

 • V obdobju pol leta od prijave je potrebno najmanj enkrat potrditi svoj interes po nadaljnji prijavi v evidenci iskalcev zaposlitve. Na ta način lahko ohranite status iskalca zaposlitve.
 • Aktivno morate iskati zaposlitev in o tem obveščati Zavod.
 • Odzvati se morate na napotitve na prosta delovna mesta, ki vam jih posreduje Zavod.
 • Vsak delovni dan morate biti tri ure dosegljivi na dogovorjenem naslovu, na katerem boste prevzemali pošiljke, elektronsko pošto, SMS-e (in se nanje tudi pravočasno odzvati).
 • Dolžni ste obvestiti Zavod o vsaki odsotnosti iz osebnih razlogov najmanj 8 dni pred začetkom odsotnosti ter jim sporočiti tudi opravičljive odsotnosti in spremembe podatkov.

Več o delavskih pravicah si lahko preberete v članku Delavec, poznaš svoje pravice?, ki je bil zapisan posebej za ozaveščanje delavcev in delodajalcev.


PREBERI SIAvtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela