"Sem na začetku kariere. Kaj je ključ do uspeha, v kolikor le-ta sploh obstaja ?"

1.8.2016


Ključ do uspeha je v tem, da delamo to, kar radi delamo, in da dosegamo rezultate, ki smo si jih zastavili. In način, da to dosežemo, je, da si postavimo cilje.

Ključ do uspeha je v tem, da delamo to, kar radi delamo, in da dosegamo rezultate, ki smo si jih zastavili. In način, da to dosežemo, je, da si postavimo cilje.
Nekateri ljudje začnejo z idejo – ideja Henryja Forda je bila omogočiti avto čim širšemu krogu ljudi; Edisonova ideja je bila ustvariti žarnico, ki bo delovala s pomočjo elektrike. Nekateri ljudje si želijo postati »nekdo« – podpredsednik globalne korporacije ali eden izmed treh največjh založnikov knjig o razvoju zavesti v poslovnem svetu – ali, zakaj pa ne, slavna oseba (kot je dejala Victoria Becham: »Želim biti slavna oziroma tako poznana kot pralni prašek Persil.«).

Mnogi mladi ljudje, ki so na začetku svoje kariere, ne najdejo ali pa ne uspejo najti ideje oziroma nečesa, kar bi ohranjalo njihovo navdušenje in motivacijo za naslednjih dvajset let. Kaj torej storiti?

Poskusite to, da pridete na pravo pot:

Delajte, kar radi delate – morda bo to povezano z določeno industrijsko panogo (avtomobilsko, modno – moj prijatelj je začel delati za Guinness, ker mu je bilo tako všeč pivo) ali pa bo morda povezano s pridobivanjem določenih znanj in izkušenj (povezano z ljudmi, s komuniciranjem, pisanjem, z igranjem glasbe, s kuhanjem...).

Prizadevajte si, da vam bo to, kar radi delate, prinašalo zaslužek, ki ga želite – bodite ustvarjalni v iskanju poti, kako zaslužiti s tem, kar radi delate in v čemer ste dobri. In naučite se vrednotiti sebe in svoje delo.

Ves čas se izobražujte in se razvijajte. Berite, poslušajte, udeležujte se seminarjev in tečajev – ostanite odprti za ideje.

Osredotočite se na to, da boste delali več takih stvari, ki jih imate radi in v čemer ste dobri.

Tu je »kislinski test« (to je test, ki nam pove, ali je raztopina baza ali kislina; oboje ne more biti), ki ga je uporabljal Steve Jobs, Apple Computer. Vsak dan se je vprašal: »Če bi bil danes moj zadnji dan na tem planetu, ali bi počel to, kar načrtujem za danes?« Če se je odgovor glasil: »Ne« več kot nekaj zaporednih dni, je resno preveril, kaj počne.

Razmislite o drugi strani kovanca

Kam greste v primeru, da si ne postavite ciljev ? Stvari nimate pod nadzorom – in če jih nimate pod nadzorom vi, jih ima nekdo drug. Odrekli ste se svoji temeljni pravici do oblikovanja lastne prihodnosti.

Najpomembnejša stvar pri postavljanju ciljev je, da morate s tem začeti in nato zagotoviti, da boste cilje tudi dosegli. Zasledujte svoje cilje in spoznali boste, da bodo postajali večji in bolj dolgoročni.

Dva zmagovalna namiga

1. Eden izmed poglavitnih razlogov, da si ljudje prenehajo zastavljati cilje, je v tem, da se jim je nekoč dogodilo, da cilja niso dosegli. In nihče ne mara biti poraženec. In še manj si želiš, da bi te drugi imeli za poraženca. Zato je še posebej pomembno, da si zastavite cilje, ki jih lahko dosežete in jih boste dosegli.

2. Lahko imate »odličen cilj«, ki vas resnično stimulira, vendar postanete paralizirani, ker je ta cilj tako velik, da se bojite začeti z njegovim uresničevanjem. Odgovor je, da razbijte velik cilj na obvladljive grižljaje. Začnite s postavljanjem ciljev in uživajte v potovanju!


In še misel, ki si jo je vredno zapomniti: Cilj brez terminskega plana so sanje.


Pred začetkom načrtovanja kariere si preberite nekaj adutov prvih iskalcev zaposlitve in jih izkoristite sebi v prid.


PREBERI SI


Avtor: Nigel Buxton za MojeDelo.com


Izberi področje dela