3 situacije, ko je »ne« več kot zaželen

16.11.2017


Želite si biti oseba, na katero se sodelavci in nadrejeni vedno zanesejo, ji določajo znova nove izzive in naloge, prevzema vedno več odgovornosti. Želite si biti opaženi in napredovati. A biti oseba, ki neprestano odgovarja z »da«, ne prinese vedno pozitivnih posledic.

V kolikor na vse naloge pritrdite, vas to lahko popelje v resne težave, zato se morate zavedati, da »ne«, ki ga tako poredko na glas izrečete, ni prepovedana beseda. Še več, včasih je res zelo zaželena, če želite ohraniti dobro ime podjetja, svoje lastne kariere in sebe. V katerih primerih jo je najpametneje izreči?Ko nimate dovolj informacij

Obstaja razlika med tem, da mislite, da boste nalogo slabo opravili, ali pa ste v tak rezultat prepričani. Neuspeh sam po sebi ni glavni razlog, da nekaterih delovnih nalog sploh ne začnete, saj vam negativna izkušnja pomaga pri rasti in razvoju. A če se dobro zavedate, da boste pogrnili, je verjetno najbolje, da že na začetku nalogo zavrnete.

Kako že na začetku presoditi, kako se bo izziv razpletel? Preverite, ali imate vsa orodja, ki jih potrebujete, da uspešno dokončate nalogo. To lahko vključuje dostop do podatkov, dodaten kader, posebno orodje itd. Želite si namreč vrhunski rezultat, ki ga lahko dosežete samo ob vrhunski podpori tako nadrejenih, podrejenih in materialnih pripomočkov.

V kolikor bi uspeh močno načel vaše dobro ime, je smiselno razmisliti o tem, ali boste nalogo zavrnili ali ne.

Ko nimate dovolj časa

Drugi kazalnik, ki zahteva tehten razmislek o sprejetju naloge, je čas, ki predstavlja ključno vlogo pri dokončanju kateregakoli procesa. Preverite datum, do katerega morate delo dokončati. Ali lahko druge naloge počakajo zaradi te, ki so vam jo ravnokar naložili? Kako kvalitetno boste opravili izziv, če se zaveste, da časa ni na pretek?

Vaša kredibilnost bo hitra padla pod spodnjo mejo sprejemljivega, če boste novemu delu neprestano pritrjevali, vsi sodelujoči pri tem »projektu« pa bodo iz njega prišli nezadovoljni – vi, ker si boste umazali ime, in delodajalec, ki ne bo imel pričakovanih rezultatov.

V kolikor si še vedno želite spoprijeti za nalogo, a se zavedate, da časa ni dovolj, odgovorno pristopite do nadrejenega in mu razložite situacijo ter zaprosite za daljše časovno obdobje, v katerem boste delo lahko opravili kvalitetnop.

Ko je naloga proti vašim načelom

Ne glede na to, kako zelo sovražite nekomu reči »ne«, odklanjanje novega dela je nujno, v kolikor menite, da je to moralno sporno, neetično ali ilegalno. Naloga dobrega delodajalca je tudi ta, da razume, kdaj je posamično opravilo neprimerno za določenega zaposlenega.

Ko pritrdite delo, ki gre proti vašim načelom, boste izgubili »moralni kompas«, zato nikoli ne sprejemajte nečesa, kar bi dodobra načelo vašo integriteto. Razložite, da se ne počutite dobro ob takšnih nalogah in, da niste spoštovani v delovnem okolju.

V kolikor se vam zdi, da vašega mnenja ne spoštujejo in vam neprestano nalagajo nova opravilu kljub temu, da ste jih že nekajkrat zavrnili, je mogoče čas, da začnete iskati novo službo.PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela