3 skrivnosti, kako z manj dela naredite več

20.6.2018


Vsi poznamo misel, da je dan preprosto prekratek in ima premalo ur za vse obveznosti, ki si jih naprtimo. Preko dneva sprejemamo določene spreminjajoče se vloge. Direktorica v dopoldanskem času se popoldne prelevi v mamo, ženo in prijateljico, kar jo sčasoma izčrpa, saj ne more kvalitetno opravljati vsega, kar si zaželi.

Smiselno je, da se vprašamo, kako delamo, ne koliko. Že v industrijski revoluciji so prišli do zaključka, da zaposleni, ki na teden opravijo več kot 48 ur, niso več tako produktivni, kot so bili na začetku. V primeru, da ste kreativni vodja, se dejansko pričakuje, da boste svojo nalogo kvalitetno opravljali celo manj kot 40 ur na teden.

Kaj storiti, da bi lahko z manj dela doseglji boljše rezultate?


1. Postavite si meje

Nastavite si »štoparico«, ki bo štela, koliko časa delate. Zavedajte se, da nikakor ne boste mogli opraviti vsega, in bodite s tem dejstvom popolnoma zadovoljni. Nikoli ne boste zaključili z vsem – nove in nove naloge neprestano padajo v elektronski predal, sestankujete, se dogovarjate, in vaša produktivnost nikoli ne doseže norme, s katero bi bili zadovoljni.


Vprašajte se, koliko časa potrebujete za posamezno nalogo in kdaj je najbolj primeren del dneva, ko izražate najvišjo mero svoje efektivnosti. Kje so vaše šibkosti? Kakšen je vaš idealen urnik? Ko enkrat odgovorite na vsa ta vprašanja, boste vedeli, kako urgirati.


Tisti, ki delate krepko čez 40 ur na teden, ugotovite, kateri izzivi so vam najtežji in kateri vam povzročajo težave. Spoznajte, kdaj ste najboljši v svojem poslu in kaj vas dela produktivne – na ta način boste optimizirali svoj delovni čas in se posvetili svojemu cilju. Po službi se ne pozabite sprostiti in pozabiti na delovne naloge – družite se s prijatelji ali družino in se ukvarjajte s svojimi hobiji.
2. Aktivno nadzirajte svoj čas

Ključno je, da se seznanite s svojimi prioritetami in jih znate načrtovati. Koliko časa ste pripravljeni posvetiti posameznemu projektu? Koliko časa imate sploh na razpolago? Bodite realni in odkriti do samega sebe, saj boste le na ta način lahko primerno načrtovali svoj delovnik.


V primeru, da prejmete elektronsko sporočilo, ki mu morate slediti, a nimate dovolj časa za to, si nastavite opomnik, ki vas bo čez nekaj ur spomnil na to. Na ta način vas elektronska pošta ne bo motila, vi pa boste lahko svoje trenutno delo opravili brez distrakcij.


Ne pozabite na načrtovanje! Brez tega se lahko hitro ponovno znajdete v kaosu, ki bo vodil v neproduktivnost. Sestavite si realen urnik in se ga poskusite držati. Na ta način si boste postavili meje in delali pametneje. Zavedajte se svojega časa in ga obvladajte, začnite si postavljati prioritete tako v službi, kot izven nje.


3. Ne gre? Najemite zunanjega sodelavca.

V kolikor imate možnost, da zaposlite zunanjega delavca, to storite, še posebej za tiste delovne naloge, ki vam niso všeč oz. jih delate z muko. Tako recimo lahko najamete gospodinjo, ki bo enkrat tedensko prišla v vaše stanovanje in ga temeljito očistila. Na ta način boste izkoristili čas zase in se odpočili, se ukvarjali s svojimi otroki, možem itd. Posledično boste bolj srečni in zadovoljni s svojim življenjem, saj ne boste imeli občutka, da neprestano samo garate.


8 sprememb pri iskanju zaposlitve v zadnjem desetletju


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela