5 slabih navad, ki se jih morate rešiti

21.12.2016


Srečo imate, če se na delovnem mestu lahko počutite kot doma, a to ni vedno najbolj primerno in pametno. Od vas se vseeno pričakuje, da boste ostali profesionalni in spoštovali osebni prostor sodelavcev, hkrati pa, da boste v službi izražali vzorno obnašanje, še posebej pred mlajšimi kolegi. Berite dalje in verjetno je, da se boste našli v petih slabih službenih navadah, za katere je dobro, da se jih čim prej rešite.

Srečo imate, če se na delovnem mestu lahko počutite kot doma, a to ni vedno najbolj primerno in pametno. Od vas se vseeno pričakuje, da boste ostali profesionalni in spoštovali osebni prostor sodelavcev, hkrati pa, da boste v službi izražali vzorno obnašanje, še posebej pred mlajšimi kolegi. Berite dalje in verjetno je, da se boste našli v petih slabih službenih navadah, za katere je dobro, da se jih čim prej rešite.1. Basanje s pisarniškimi zalogami

Nehajte. Preprosto nehajte. Vaši kolegi kmalu opazijo, da zaloge vsega pojenjajo zaradi vas. Ne glede na to, da je stres glavni krivec za neprestano hranjenje, ali pa imate 36 kemičnih svinčnikov in 10 blokov zaradi ljubezni do zbirateljstva, se morate zavedati, da je vse to na delovnem mestu nepotrebno. Da ne govorimo o tem, da ravno zaradi vas sodelavci ne morejo priti do vsega pisarniškega materiala, ki ga potrebujejo pri svojem delu.

Četudi je nekaj materiala skritega v vašem predalu, je to vseeno slaba navada, ki se je morate znebiti.

2. Neprestano pritoževanje

Ja, razumemo – veliko dela imate in lovijo vas roki, ko morate oddati prijavo na razpis za tisti težko želen projekt. Vendar niste edini, ki si boste čez nekaj dni privoščili težko zaslužen dopust, temveč je okoli vas še ogromno sodelavcev, ki prav tako garajo, da dosežejo cilj in se dokažejo tako sebi kot delodajalcu. Nihče ne želi poslušati neprestanega nerganja o količini dela, o tem, da ste utrujeni, da ne veste, kje se vas glava drži itd.

A da se razumemo – nič ni narobe z vsakdanjim kratkim pogovorom med sodelavci v času malice, težava je, ko to preraste v glavno temo komuniciranja z drugimi. To je izredno neproduktivna navada, ki moti druge, prav tako pa tudi vas, saj se ne morete skoncentrirati in dela opravljati efektivno.

3. Depresivni seznam glasbe

Čas je, da se poslovite od pevke Adele in drugih, ki so znani po počasnih in zamorjenih skladbah, in zavrtite bolj pozitivne pesmi, ki bodo tako vas kot druge sodelavce navdale z energijo in optimizmom. Ne boste verjeli, ampak produktivnost vas in kolegov je odvisna tudi od seznama predvajanih skladb.Po drugi strani se najprej posvetujte s sodelavci, če imate željo, da bi svoje najljubše pesmi poslušali glasneje. Nekateri preprosto niso navajeni delati, če se okrog njih neprestano predvajajo energični in glasni ritmi, zato morate razumeti, če bo koga motil močen hrup.

4. Neželena elektronska pošta

Že nekaj preteklih raziskav je pokazalo, da 9 od 10 zaposlenih svojo službeno elektronsko pošto pregledujejo tudi izven delovnega časa, kar pa še ne pomeni, da so takrat dovolj sproščeni in pri volji, da berejo vaša »smešna« sporočila, gledajo videoposnetke o mačkah, ki ste jih našli na internetu itd. Četudi je kdaj pa kdaj res zanimivo pogledati smešen video o psu, ki je razmetal celotno stanovanje, ne dovolite, da postane vaš vzdevek »tisti z neumnimi videi«.

Ne delijo vsi enakega mnenja z vami in ne menijo vsi, da je to, kar pošiljate, dejansko smešno, zato raje dvakrat razmislite, ali boste kaj posredovali dalje ali ne.

5. Opravljanje pred vsemi

Ne bodite dežurni radio oz. tisti, ki se z drugimi sodelavci zapirate v pisarno ali službeno kuhinjico ter opravljate vse sodelavce po spisku. Ne dovolite si, da veste vse o vseh – ne zanima vas zasebno življenje drugih zaposlenih in prebolite, če kdaj ne ugotovite, ali je Manca še vedno s tistim smešnim tipom ali mu je že dala košarico.

Vsi, ki sodelujete v teh pogovorih, ste soudeleženi in če se le da, se jim izogibajte. Poleg tega so stene v pisarniških prostorih zelo tanke, zato pazite, kaj govorite, še posebej, če je iz neba jasno, da se ne pogovarjate o službenih zadevah.

Preberite si še nekaj nasvetov, kako spremenite delovno okolje, da boste še boljši. 5 sprememb v delovnem okolju, zaradi katerih boste boljši.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela