Slovenci – izjemni podjetniki

7.11.2017


Pred nekaj dnevi je ameriški portal Forbes objavil zapis Celinne Da Costa, ki govori o uspešni slovenski zgodbi podjetništva. Po njenih besedah Slovenijo opisujejo fuzija Mediterana in Alp, precizno zgrajene stavbe in mesta ter neverjetno vino in hrana, fascinirala pa jo je miselnost slovenskih podjetnikov, od katere se lahko marsikaj nauči.

Da Costa je mnenja, da smo Slovenci občudovanja vreden narod, ki je znanje absorbiral tako iz Mediterana, kot iz Balkana, Avstrije, Madžarske, Nemčije, hkrati pa so nam sosednje države predstavljale zdravo mero konkurenčnosti, kar je vodilo do tega, da smo se kot država ekonomsko neprestano razvijali od vsega začetka.
Slovenci se po njenih besedah trudimo, da v vsem, kar počnemo, damo vse od sebe. Imamo izobraženo delovno silo, impresiven seznam vodilnih podjetij, nagrad vredne produkte, vrhunske športnike in prepoznavne podjetniške podvige. Smo že rojeni podjetniki in tujci izven meja države se od nas lahko marsikaj naučijo.

Vztrajno se učimo preko izkušenj

Tekom zgodovine smo bili Slovenci pod prevlado različnih imperijev, država pa se je morala neprestano dokazovati in ohranjati svojo kulturo, identiteto, ob osamosvojitvi pa smo se morali znati postaviti na noge in prebroditi tranzicijo v političnem sistemu. Ravno to obdobje nam je pomagalo razviti miselnost, da zmoremo, v tem času pa smo postali reševalci, ne ustvarjalci, težav. Po ekonomski krizi, ki je dodobra udarila celoten svet, imamo trenutno eno od najhitreje rastočih stopenj BDP v Evropski Uniji – tehnološka, avtomobilska, kulinarična, športna in znanstvena industrija rastejo ter si v družbi ustvarjajo svoje ime.

Po mnenju avtorice Slovenci ne vidimo problemov, temveč smo pozorni na možnosti učenja preko vsake situacije.

Odlični na svojih področjih

Slovenci se radi osredotočamo na kakovost – omenimo lahko vrhunske vinarje, odlične gastronomske dosežke, funkcionalna in čista mesta, urejeno in nedotaknjeno naravo … Smo prva svetovna država z nazivom zelene destinacije na področju trajnostnega turizma.

Ekonomija naše države temelji na kvaliteti in storitvah. Dve tretjini delovne sile sta zaposleni v storitvenih dejavnostih, dežela pa postaja v svetu vedno bolj znana po svojem kakovostnem delu in osredotočenosti na uspeh.

Zavedamo se svojih močnih lastnosti, jih poudarjamo, razvijamo in ustvarjamo uspehe. Dvigamo nivo ponudbe in uslug ter neprestano uvajamo novosti, ki nas naredijo še boljše. Ključ do dobrega podjetništva je namreč konstantna rast, samoevalvacija in skrb, da na trg vedno pošljemo produkt, ki je boljši od vseh ostalih.

Vzamemo si čas za uživanje

Dejstvo, ki se je avtorici članka vtisnilo v spomin, je to, da Slovenci znamo uživati v sadovih svojega dela in ohranjamo preprostost življenja. Kljub hitremu tempu in razviti delovni etiki znamo živeti počasi. Najverjetneje k temu prispeva tudi majhnost države in prednost, ki jo kot narod vzamemo za samoumevno – iz središča Slovenije smo lahko kjerkoli v dobri uri, kar blagodejno vpliva na nas in na mirnost ter nezapletenost naših življenj. K temu pripomorejo tudi naši »zeleni« hobiji, kot so skrb za domače vrtove, polja, nabiranje gob, planinarjenje, plavanje itd.

Slovenski ritem je v primerjavi z ostalimi v svetu počasen, umirjen, sproščen in v tesni povezavi z naravo, kar nam dovoljuje uživanje ter ustvarjanje kvalitetnih trenutkov izven delovnega časa.

Ko življenje postane preveč zahtevno, se je potrebno vprašati, zakaj smo celotno podjetniško pot sploh začeli – je bil to finančni razlog, osebnostna svoboda, želja po ustvarjanju nečesa lastnega ali po boljšem načinu življenja? Kljub težkim situacijam in slabšim obdobjem v poslu je izredno pomembno, da ohranimo mirno kri, smo ponosni na svoje uspehe in gradimo na njih.

Celoten članek lahko preberete na povezavi.

Ste razmišljali o odprtju lastnega podjetja? Preberite prednosti in slabosti startup podjetij.Plusi in minusi dela v start up podjetju


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela