Smeh + služba = kreativnost

1.4.2016


»Užitek humorja predstavlja največjo duhovno svobodo.« (Friedric Hebbel) Kdo ima srečo, da dela v službi, kjer vladajo sproščeni odnosi? Tam, kjer so prisotne vsakodnevne šale in nedolžna zbadanja med sodelavci? Tam, kjer se iz pisarn sliši glasen smeh? Ne govorimo o neproduktivnosti, temveč o zdravem delovnem okolju. Pika.

S humorjem premagajte stres na delovnem mestu

»Užitek humorja predstavlja največjo duhovno svobodo.« (Friedric Hebbel) Kdo ima srečo, da dela v službi, kjer vladajo sproščeni odnosi? Tam, kjer so prisotne vsakodnevne šale in nedolžna zbadanja med sodelavci? Tam, kjer se iz pisarn sliši glasen smeh? Ne govorimo o neproduktivnosti, temveč o zdravem delovnem okolju. Pika.Spadate v skupino ljudi, ki se zjutraj z nasmehom na obrazu odpeljejo v službo ali med tiste, ki komajda vstanejo z mislijo, da je potrebno zapustiti dom in se odpraviti delat? Dejstvo je, da je vsekakor bolj zdravo 8 (ali več ur) preživeti v sproščenem okolju, kot pa v »zategnjenem«. Kako poskrbite za to? Ste eden tistih, ki dvigajo energijo v pisarni ali jo zavirate?

Sproščena klima in dobri odnosi so ključ do produktivnosti in uspeha na delovnem mestu. Kakšni pa so še učinki, ki nastanejo zaradi prijetnega ambienta?

1. Ljudje vas bodo imeli raje, če se boste več smejali.


Ljudje si želijo delati s tistimi, ki so jim všeč – preprosto. Smisel za humor je med drugim eden tistih lastnosti, ki jih premorejo »popularni« zaposleni. Humor je namreč pot do pridobivanja novih prijateljev in pot do tega, da postanete uspešni. Bodite zabavni, a ne pretirano – zavedajte se, kje je meja, in ne pozabite – naj vaš humor ne temelji na žalitvah drugih.

2. Humor razbije stres.


Humor vam pomaga bolj optimistično gledati na stresne situacije in predstavlja odgovor nanje. Hkrati se boste bolje počutili, saj smeh definitivno sprošča um in telo.

3. Smeh povezuje.


Večina izmed nas otrpne, ko se znajde pred delodajalcem, saj nikoli ne ve, kako bo reagiral na naše šale. A brez skrbi – smeh povezuje ljudi. Navsezadnje vsi potrebujemo malo sprostitve in če jo lahko ponudite tudi »šefu«, toliko bolje.

4. Sprošča druge.


Je v službi preveč napeto? Smejte se! Ameriške raziskave kažejo, da je humor odličen razbijalec napetosti v ozračju. Ljudje, ki znajo ob konfliktih dvigniti glavo in se nasmehniti, začnejo opažati več rešitev. Če ste prej razmišljali konvergentno (oz. ste imeli pred seboj le eno rešitev), boste s pomočjo smeha in humorja začeli razmišljati divergentno (več smiselnih rešitev). Asociacije bodo kar padale, saj sproščen um dela čuda!

5. Ha ha = aha!


Kot že omenjeno zgoraj – humor je pravi recept za kreativnost. Ljudem pomaga igrati se z idejami, znižati nivo lastne kritike in videti stvari v drugačni luči. Znane so raziskave, kjer so bolj sproščeni ljudje lažje razmišljali in prihajali do novih, inovativnih idej.

6. Ustvarja zaupanje med sodelavci.


Humor je pripomoček, s katerim še tako resni ljudje pokažejo svoj lasten, optimističen in prijazen obraz. Ljudje, ki širijo zdrav in pozitiven smisel za humor, so v očeh drugih videti zaupanja vredni. Humor je v nekaterih primerih tudi znak ravni inteligence. S šalami in dobrim humorjem se na delovnem mestu tke zveza sodelavcev, ki se med seboj razumejo in si zaupajo.

7. Smeh sprosti vzdušje.


Ravno zaradi sproščenega vzdušja se bodo zaposleni z veseljem vračali v službo, saj jim je tak način dela všeč. Vedo, da so v njem zaželeni in da ne bo v zraku čutiti napetosti, kreganja ter negativnosti.

8. Boljši humor – bližje ljudem.


Se nahajate v poziciji vodje delovne skupine? Bolj dostopni in bolj iskreni boste, raje vas bodo imeli in hitreje vas bodo upoštevali. Hkrati pa so odprti in iskreni vodje timov tisti, ki imajo pod seboj uspešno in inovativno ekipo!

9. Nenazadnje, humor veča produktivnost!


Humor omogoča interakcijo med zaposlenimi, brainstorming za novimi idejami in občutek »upati si« misliti izven naših meja. Ameriške raziskave hkrati poudarjajo – čim boljša je klima na delovnem mestu, bolj je v veselje ljudem opravljati svoje delo. Povečala se bo delovna kultura, entuziazem zaposlenih pa se bo širil po celotnem podjetju. Zmagovalna kombinacija tako za delavca kot za delodajalca!

3, 4… Priskrbite kotičke za smejanje, izboljšajte delovno klimo že jutri in spodbujajte sodelavce, naj si vsak dan vzamejo nekaj minut za sprostitev in smeh!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela