Spoznajte vodjo trgovine

29.11.2016


Če kdaj spoznate osebo, ki svoj kruh služi z vodenjem trgovine, se morate zavedati nečesa: to je sposobna oseba, ki obvlada tako delo s strankami kot delo z zaposlenimi, hkrati pa se spozna tako na finance kot na poslovno plat trgovine, na čelu katere je. Svojo kariero je najverjetneje začela kot prodajalka, nato pa je s pomočjo svojih sposobnosti in znanja napredovala do mesta, ki ga zaseda zdaj.

Če kdaj spoznate osebo, ki svoj kruh služi z vodenjem trgovine, se morate zavedati nečesa: to je sposobna oseba, ki obvlada tako delo s strankami kot delo z zaposlenimi, hkrati pa se spozna tako na finance kot na poslovno plat trgovine, na čelu katere je. Svojo kariero je najverjetneje začela kot prodajalka, nato pa je s pomočjo svojih sposobnosti in znanja napredovala do mesta, ki ga zaseda zdaj.

1. Prava osebnost

Najpogosteje je vodja trgovine oseba, ki je usmerjena k ciljem in rezultatom, ima sposobnost motiviranja, uvajanja in razvijanja podrejenih. Obvlada delo s strankami, zato se lahko od nje mlajši člani tima marsikaj naučijo. Je vodja po naravi in ima razvite vodstvene sposobnosti. Je potrpežljiva oseba, nasmejana, obvlada komunikacijo z različnimi profili, je profesionalna, dobra poslušalka in odlična pogajalka.

2. Vodenje trgovine je več kot prodaja

Vodja trgovine skrbi za vse elemente, ki pripeljejo do uspešnega poslovanja poslovalnice. Celovito opazovanje in delovanje vključuje tako prodajo, nabavo, inventuro ter merchandising, kot tudi delo s strankami in kadrovanje. Skupne naloge, ki jih vodje trgovine imajo, so: zaposlovanje, vodenje in motiviranje delavcev v timu z namenom rasti prodaje, kontakt z dobavitelji, vodenje inventure, skrb za videz trgovine, razvijanje prodaje ter skrb za znižanja, analiza trga in raziskava konkurenčnih kandidatov, načrtovanje prodaje in doseganje norme, skrb za pritožbe in pohvale strank, skrb za finančno plat poslovanja.

3. Izkušenost in razvoj

Ena izmed ključnih poti do uspeha je začeti na točki 0, to je prodaja in osnovno delo v trgovini. Pripravite se na tipično napredovanje po vertikali navzgor, saj boste le tako lahko pridobili izkušnje, ki jih za takšno delovno mesto potrebujete. Imeli boste vpogled v vse vidike prodaje, ki vam bodo dali zadostno širino za uspešno opravljanje svojega dela.

4. Ni potrebno imeti visoke izobrazbe

Mnogo vodij trgovine, kot že rečeno, začne z osnovnim delovnim mestom, prodajo, nato pa tekom zaposlitve pridobiva izkušnje in napreduje. V tem času ima lahko čas za izobraževanje, rado pa se tudi zgodi, da tega časa ni. Vsekakor pa je vedno zaželena prisotnost na eksternih izobraževanjih in tečajih, ki vam bodo prinesli širino in novo znanje.

5. Več je poti napredovanja

Ob napredovanju boste imeli možnost, da se specializirate na različnih področjih, ki bi vas morda kot nekoga, ki prihaja iz trgovskega področja, zanimala. To je prodaja, določanje cen, merchandising, marketing, kadrovanje, odnosi s strankami, uvajanja in treningi, itd.

6. Napredovanje pogosto zahteva tudi selitev

Ob napredovanju se vam lahko večkrat zgodi, da postanete vodja na drugih delovnih mestih oz. v drugih krajih po državi (ali celo v drugi regiji). Dejstvo je, da je potrebno biti prilagodljiv in se preseliti, če delovno mesto to zahteva. Ste se pripravljeni seliti zavoljo zaposlitve?

7. To je igra številk

Vaš uspeh se meri predvsem v prodaji in prometu. Vaše delo je, da neprestano skrbite, da številke ne stagnirajo, temveč dvigajo. Analizirajte in ugotovite, kaj je glavna želja ter potreba strank, in poskrbite, da jim to s primerno ponudbo tudi ponudite.

8. Najpomembnejši je odnos do strank

Stranka ima vedno prav. Kljub temu, da se tega močno zavedate, boste včasih morda imeli velike težave pri sprejemanju tega dejstva. Ključno je, da tudi ob konfliktnih situacijah ohranjate profesionalnost in uporabite »mehke« veščine, s katerimi lahko zgladite vsakršno težavo.

9. To ni služba od 9.00 do 17.00

Trgovine so že zdavnaj prešle iz ugodnega delovnika do 19.00 v tistega, ki je za stranke na voljo tudi do 21.00 ali celo do 22.00, v poštev pridejo tudi konci tedna in prazniki. Ravno zaradi tega pozabite na urejen delovnik, ob katerem bi vsak vikend imeli čas za družino in izlete. S tem delovnim mestom se morate prilagoditi delovnemu času in vikende zamenjati za dneve sredi tedna, če je potrebno.

10. Ne zapirajte si vrat

Slovenija je majhna država, zato se brez težav zgodi, da se v času svoje kariere srečate z nekom, s katerim ste imeli slabe izkušnje v preteklosti. Morda je to stranka, ki si vas je zapomnila in »zatožila« vašemu takratnemu nadrejenemu, morda pa je to tudi nekdanji zaposleni, ki ste ga odpustili brez tehtnega razloga. Ne zapirajte si vrat, ki vas bodo morda v prihodnosti vodila do novega sklenjenega posla.


Na katera vprašanja se morate pripraviti, ko se odpravljate na razgovor za delovno mesto prodajalca? 

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela