8 sprememb pri iskanju zaposlitve v zadnjem desetletju

20.6.2018


Trg dela se neprestano razvija, zato lahko brez dvoma trdimo, da se je na njem marsikaj spremenilo, v koliko ste v enem podjetju zaposleni že deset let. Načini, na katere ljudje iščejo službo, in zaposlitveni procesi so drugačni, vaše komunikacijske sposobnosti med razgovori pa vam bodo kljub temu prišle zelo prav.

Preberite se nekaj sprememb, ki so se pojavile v zadnjem desetletju, in ostanite v koraku s časom.


1. Lažje je najti točno tisto, kar iščete

Zaposlitveni portali so se v zadnjih letih izredno razvili. Ponujajo več možnosti zaposlitve, med iskanjem lahko filtrirate svoje preference ... Ne le po vrsti dela, temveč tudi po prihodkih, kraju itd. Filtri na zaposlitvenem portalu, kot je MojeDelo.com, vam bodo pomagali do hitrejšega in bolj efektivnega iskanja zaposlitve.2. Transparentnost je prioriteta

Vedno več podjetij se odloči, da bo kandidatom ponujalo transparenten zaposlitveni proces. Tako lahko sledijo svojim prošnjam od začetka do konca in pridobivajo informacije, ki jim pomagajo pri razvoju. Seveda je transparentnost zaželena tudi s strani kandidatov, ki bi morali izraziti prave razloge za iskanje nove službe in novih izzivov.


3. Ključno je, da ste dobro informirani

Rekruterji ali delodajalci iščejo kandidate, ki so dodobra raziskali ozadje podjetja in to izrazili tudi v prijavi za delo. Postavijo jih višje od vseh ostalih, ki se niso dovolj poglobili v organizacijo. V svoji prijavi in spremnem pismu torej pokažite, da vam je mar, in da ste vložili veliko truda v to, da bi bili ravno vi izbrani na prosto delovno mesto.


4. Prijavite se lahko preko telefona

Res je tako enostavno. To pomeni, da se lahko na prosto delovno mesto prijavite kar med čakanjem na postaji ali na blagajni v trgovini. V kolikor imate na zaposlitvenem portalu dodan svoj življenjepis, je nekaj klikov dovolj, da je prijava zaključena. Vendar ne pozabite, da morata biti vsako spremno pismo in vsak življenjepis prilagojeno podjetju, v katerega se prijavljate, zato ne hitite s prijavo. Morda je velikokrat bolje, če se umirite in preberete, kaj ste napisali.


5. Vaše spretnosti so več vredne od vaše trenutne službe

Med pisanjem življenjepisa nikakor ne pozabite omeniti uspehov, ki ste jih dosegli v prejšnjih zaposlitvah. To bo povečalo možnosti, da bi vas opazili in vas povabili na razgovor. Vaše spretnosti so lahko tudi vaše ključne besede, zato jih dobro premislite in zapišite na papir.


6. Zaposlovanje je v modi

Mislite, da je dandanes možno dobiti službo le, če ste programer ali kako drugače delate na IT področju? Motite se. Res je, da je v zgornjih smereh več možnosti na izbiro, a drugje jih prav tako ne manjka. Naj vam pomanjkanje tehničnega znanja ne vzame volje do iskanja zaposlitve.


7. Povratna informacija je postala izredno pomembna

Veliko podjetij se je odločilo, da bo namesto letnih razgovorov raje uvedlo pogostejša, kvartalna srečanja. To se pozna tudi pri zaposlitvenem procesu, saj boste na razgovoru večkrat prejeli povratno informacijo o vaših sposobnostih, znanju in izkušnjah, kot kadarkoli prej. Vaša znanja bodo že takoj povezali s podjetjem in njihovimi delovnimi nalogami, da bi bolje vedeli, kaj pričakovati.


8. Ni vam treba zapustiti podjetja, da bi poskusili nekaj novega

Vedno bolj priljubljena postaja menjava vlog znotraj samega podjetja. Podjetja se odločijo, da bodo rotirala svoje zaposlene in jim znotraj organizacije dala nove možnosti za razvoj. Raziskave so namreč pokazale, da dobri zaposleni odhajajo iz hiš ravno zaradi tega, ker ne vidijo več novih izzivov, zato jih delodajalci želijo zadržati tako, da jim ponujajo vedno nove in nove možnosti za razcvet.


6 mehkih veščin, ki jih morate razviti v letu 2018


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela