Ste nesrečni v službi? Je težava v vas ali v drugih?

20.6.2018


Ste prepričani, da bi radi menjali službo? Velikokrat bi radi zamenjali delovno mesto, ko vidimo, da je nastala težava v delovnem okolju in nas to onesrečuje. Če niste prepričani, kaj storiti, je najbolje, da ugotovite vzrok omenjenega problema.

Vzemite si nekaj časa in odgovorite na spodnja vprašanja – zapisujte si odgovore in morda boste presenečeni nad rezultatom.


1. Vam je všeč delo, ki ga opravljate? Zakaj?

Sestavite si seznam vseh delovnih nalog in odgovornosti, ki jih v službi opravljate. Poleg vsake si napišite, ali vam je všeč ali jo neradi počnete. Po končanem ocenjevanju si poglejte seznam in ugotovite, kolikorat je naloga, ki vam ni všeč, povezana z nadrejenim ali sodelavci, s katerimi jo opravljate.


Primer: obožujete delo s socialnimi mediji, a sovražite, ker morate vsako objavo najprej dati v potrditev svojemu nadrejenemu ali ker morajo biti Instagram objave smešne, namesto privlačne. V kolikor ne marate naloge in je to povezano z delovnim okolje, se vprašajte, ali bi jo raje počeli v drugih okoliščinah.


2. Se vam zdi, da vas upoštevajo?

Raziskave kažejo, da imajo zaposleni radi, če se jih upošteva in imajo pomembno besedo pri delovnem procesu. Bi raje opravljali svojo službo, če bi imeli več avtonomije? To je velikokrat vzrok, da si ljudje srčno želijo iti »na svoje« in odpreti svoje podjetje. Preden date odpoved in se posvetite podjetništvu, se vprašajte, ali bi raje opravljali enako delo za isto podjetje, če bi vam to dalo večjo avtonomijo in več svobode.


3. V podjetju podpirajo izobraževanja in dodaten razvoj?

Velik vzrok, zaradi katerega so zaposleni nesrečni na svojem delovnem mestu, je dejstvo, da so se nehali učiti in razvijati. Kaj bi se zgodilo, če bi imeli priložnost razvijati svoje sposobnosti – bi prav tako razmišljali o menjavi službe? Vam je dolgočasna kariera ali nivo, na katerem jo opravljate? Bi, na primer, bolj oboževali oblikovanje, če bi vas zasuli z bolj kompleksnimi nalogami? Je vaše področje statično ali se neprestano spreminja?


4. Ste opravljali enako službo tudi v drugih podjetij? Ste tudi takrat sovražili delovne naloge?

V kolikor opazite, da niste nikoli marali svoje službe, je morda čas, da razmislite o menjavi svoje lastne kariere. Ste jo oboževali pred nekaj leti, zdaj pa so se vaša čustva spremenila? Premislite, kje tiči vzrok. Tudi mi se osebnostno spreminjamo in popolnoma logično je, da se spreminjajo tudi interesi, ki bi jih radi udejanjali v službi.


5. Vas v službi cenijo?

Ko opazimo, da nas ne cenijo, in sčasoma ne dobivamo več pozitivnih povratnih informacij, postanemo cinični in začenjamo verjeti, da se nam podira svet. Preden se znajdete v slepi ulici, od koder ne boste videli več drugega izhoda, kot odhod, preverite pri sodelavcih in kolegih, s katerimi sodelujete, ali se jim zdi, da imate ustrezne spretnosti, ki jih delovno mesto od vas zahteva. Dobri nadrejeni se zavedajo, da je pozitivna spodbuda boljša od negativne kritike, saj s prvo ustvarjajo pozitivno delovno klimo, zato pomislite – ali bi tudi ob drugem nadrejenem imeli občutek, da ničesar ne znate storiti? Vas nadrejeni ustavlja pri tem, da bi bili uspešni?


6. Ste empatični?

Empati so bolj občutljivi na zunanje dražljaje, zvoke, okolje in čustva drugih ... V kolikor ste en od njih in morate delo opravljati v velikem prostoru skupaj z drugimi, kjer je ogromno neprijetnih zvokov in so drugi sodelavci nesrečni, ste najverjetneje pod njihovim vplivom. Obstajajo načini, s katerimi se lahko spoprimete z nastalo situacijo oz. poiščete okolje, ki bo, glede na vaš značaj, veliko prijazneje do vas. Nikakor pa se ne spreminjajte. Sprejmite se in bodite ponosni na vašo zmožnost čutenja.


7. Se v splošnem velikokrat pritožujete nad delovnimi pogoji?

Vprašajte sebe in svoje prijatelje, kako vas vidijo – ali se velikokrat pritožujete nad ljudmi, nad vremenom, nad okoliščinami? Poslušajte se, odgovor se skriva v vaših besedah.


Ključno je, da razrešite uganko, in sicer, zakaj ste trenutno nezadovoljni s tem, kar imate. Ko enkrat dobite odgovor, je tudi odločitev lažja.


3 skrivnosti, kako z manj dela naredite več


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela