Ste še vedno v dilemi, kaj je vaša sanjska služba?

24.6.2019


Imate službo, ki vas zanima. S sodelavci se super razumete in prihodnost izgleda optimistična.V vaši glavi pa še vedno odzvanja glas, ki se sprašuje: “Je to res to, kar si želim?”Kako boste kadarkoli vedeti, ali je to, kar počnete, sploh prava zaposlitev za vas?

Delodajalci iščejo ciljno usmerjene ljudi. Kaj to sploh pomeni?
Raziskave kažejo, da so ljudje, ki so v službi ciljno usmerjeni, 125 % bolj produktivni od preostalih. Poleg tega imajo 50 % več možnosti, da pristanejo na vodilnih položajih. Ravno zato delodajalci iščejo takšne ljudi, saj vedo, da se nanje lahko zanesejo.

Na individualni ravni pa sta cilj in smisel osebno naravnana. Vrednote podjetja si bi za uspešno sodelovanje morali deliti vsi zaposleni znotraj organizacije, lahko pa se zgodi, da le-te niso usklajene z vrednotam posameznika. Takrat je idealen čas za premislek o nadaljnji poti. 

Vsak posameznik drugače dojema namen svojega dela. Lahko rečemo, da smisel in nameni nikakor nista univerzalna vsem nam.  Ravno zaradi tega je najti tisto, kar bi zares radi počeli, izredno težko.

Kako iskanje smisla sploh začeti?
Vprašajte se, na koga želite imeti vpliv. Ali ste srečnejši, če delujete individualno ali kot del delovnega tima? Ali imate specifične cilje ali zgolj sledite drugim? Na kakšen način se polnite z energijo? Kaj lahko počnete ure in ure, brez da bi se sploh zavedali, da je minilo toliko časa vmes?

Hkrati se ozrite na vašo preteklo kariero. Kaj ste študirali in zakaj? Ali ste takrat počeli tisto, kar vas je veselilo in ste v tem videli smisel? Če ste spremenili svojo kariero pot in se ta močno razlikuje od tega, kar ste študirali (kar se velikokrat zgodi), se vprašajte, ali obstaja služba, ki je podobna študiju in bi vas veselila?

Odgovorite si na zgornja vprašanja in razmislite o njih. Kmalu boste pričeli opažati vzorec, ki vam bo postopoma izkristaliziral vaš smisel in namen.

Kaj storiti, če najden smisel pomeni iskanje nove zaposlitve?
Analizirajte službo, ki jo trenutno imate. Kaj vas pri njej veseli? Ali vas bolj veseli dokončan lasten projekt ali to, da ste del tima, kjer se izredno razumete? Na kaj bi se radi osredotočili, če bi še enkrat izbirali zaposlitev?

Če ugotovite, da je čas za iskanje nove službe, si oglejte si prosta delovna mesta na našem spletnem portalu MojeDelo.com. In začnite pisati novo zgodbo!  Novi začetki
Bolj, ko boste razumeli, kaj vam je pomembno, bolj specifična vprašanja boste lahko postavljali na razgovorih za službo. Ravno zaradi tega so odgovori nanje izredno pomembni. Tudi za delodajalce je težko, ker kandidati ne znajo povedati, kaj bi si želeli imeti na delovnem mestu, zato verjemite, da bodo navdušeni nad vami, če se prikažete z jasno sliko v prihodnosti.

Kako lahko ugotovite, ali je kultura organizacije prava za vas?
Preden se odpravite na razgovor, dobro preglejte spletno stran podjetja in ga primerjajte z drugimi podobne dejavnosti. Seveda so spletne strani pripravljene tako, da privlečejo stranke, a osredotočite se na način komunikacije, ki jo je organizacija ubrala.

So podjetja, ki so izredno profitno usmerjena, in so druga, ki dajo veliko več na druge mehkejše dejavnike. Niti en niti drug način ni pravilen ali napačen, temveč je samo na vas, da si odgovorite, kaj je tisto, kar vam bolj odgovarja.

Imate moč, da storite vse. Za premislek o svoji pretekli karieri in smeri v katero želite nadaljevati svojo karierno pot, pa boste najoptimalneje začeli s pregledom svojega življenjepisa. To priložnost pa lahko izkoristite tudi zato, da posodobite svoj CV v naši bazi.Izberi področje dela