6 stopenj spolnega nadlegovanja

9.3.2016


Po definiciji, ki so jo postavile ženske v 'Nacionalnem združenju delovnih žensk' je spolno nadlegovanje vsako nezaželeno spolno namigovanje, direktna prošnja za spolno občevanje in vsi ostali besedni ali fizični elementi, ki se nanašajo na spolnost.

Po definiciji, ki so jo postavile ženske v 'Nacionalnem združenju delovnih žensk' je spolno nadlegovanje vsako nezaželeno spolno namigovanje, direktna prošnja za spolno občevanje in vsi ostali besedni ali fizični elementi, ki se nanašajo na spolnost.


Kako prepoznati spolno nadlegovanje na delovnem mestu

V Aktu 'Civil Rights' je zapisano, da je spolno nadlegovanje neka oblika spolne diskriminacije, saj prisili žensko, da v podjetju dela pod drugačnimi pogoji, kot ostali. Med drugim vpliva tudi na zdravje in varnost človeka, saj lahko pusti psihološke in fizične posledice. Študije so pokazale, da je od 70 do 90 odstotkov žensk na delovnem mestu spolno nadlegovanih. Od njimi jih veliko izgubi delo ali pa trpijo za glavoboli, depresijo ipd.

1. HVALJENJETo je najbolj 'nedolžna' oblika spolnega nadlegovanja, zato jo tisti, ki je žalitev sprožil, težko razume kot del problema spolnega nadlegovanja. Različne opazke in komplimenti naj bi se po mnenju velikega števila moških šteli v normalno, vsakodnevno, socialno življenje moškega in ženske. Hvaljenje je neagresivna oblika odobravanja telesa, tako z estetskega, kot tudi s spolnega vidika.

Primeri:
"Uh, vsak dan izgledaš lepše!" ali "Zakaj niso vse ženske tako lepe, kot ti?" ali "všeč mi je tvoja obleka. Prav poudari tvojo postavo!"

Zakaj so ti komentarji žaljivi? Psihološko se komentator postavi v nadrejeni položaj, saj sodi o fizičnih prednostih drugega človeka. Obstajajo 3 vodila, s katerimi si lahko pomagamo, kdaj kakšna opazka sodi k problemu spolnega nadlegovanja, in kdaj ne.
- Prva: Ali bi ta človek rekel isto stvar, tudi če bi zraven stala njegova partnerica / partner ?
- Druga: Ali bi bilo temu človeku všeč, če bi se ta komentar pojavil na prvi strani časopisa?
- Tretja: Zakaj ta človek čuti potrebo, da mora to reči? Kakšen delovni proces se je z izjavo sprožil v podjetju? Ali je bilo to za podjetje pomembno?

Da bi se lahko vodilni delavci izognili tej prvi stopnji spolnega nadlegovanja, naj se v podjetju raje pogovarjajo o stvareh, ki se tičejo samega poslovanja oziroma o službenih zadevah.

2. MENTALNO NADLEGOVANJEVsakdo je že gotovo slišal stavek: »Slačil/a me je z očmi!« Neka ženska je po sestanku rekla svojemu prijatelju: "Počutim se, kakor da bi bila ravnokar posiljena!" Ko jo je ta prijatelj povprašal, kaj misli s to izjavo, je povedala, da jo je premerjal z očmi od nog do glave, kakor da bi bila kakšna sužnja na dražbi.

K tej stopnji spolnega nadlegovanja spadajo primeri kot so; gledanje v zadnjico ženske, ki se steguje k najnižjemu predalu, gledanje pod krilo ipd. V tem primeru bodo moški dejali, da pač ne morejo iz svoje kože. Ne glede na to, takšna dejanja spadajo v drugo stopnjo spolnega nadlegovanja.

3. 'PRIJATELJSKO' DOTIKANJETo je prva stopnja, ki vključuje fizičen kontakt. Značilnost te stopnje je, da ostane žalitelj v nekih normalnih mejah družabnega dotikanja, čeprav je to za drugo osebo lahko žaljivo. To dotikanje se loči od pravega prijateljskega objema ali dotika. Prijateljski objem okoli ramen je močan in se očitno loči od nežnega objema, kjer se žalitelj nežno dotika nekaterih točk.

Poznan je primer nekega moškega, ki je objeti ženski s prstom nežno krožil po ramenu. Podobne pritožbe so prišle tudi s strani nosečih žensk. Ljudje nekako mislijo, da je trebuh noseče ženske javen. Moški, ki pride mimo, jo nežno potreplja po trebuščku in doda kakšen komentar o otroku. Morda to izgleda nekaj normalnega, ženske pa pravijo, da je to žaljivo in da moti njihov osebni prostor oziroma intimni pas. Kakor pa smo že omenili, dotikanje ni relevantno za poslovanje podjetja in ne prispeva k njegovi uspešnosti. Zato se morajo moški naučiti držati roke pri sebi.

4. SPOLNO NADLEGOVANJE Z IZGOVOROMRazlog za takšno nadlegovanje je velikokrat obleka. Moški bo raje, kot da bi ženski povedal za odprto bluzo, gumb zaprl sam. Ali pa bo opazil las na prsih in ga tudi sam pobral. To jim daje izgovor, da se lahko svoje žrtve dotaknejo.

Zgodilo se je tudi že, da je moškemu 'zbežala' roka pod žensko srajco, medtem, kot ji je pomagal obleči plašč. V to stopnjo spadajo tudi vsa dotikanja, ko se moški ali ženska drgne ob žrtev, medtem ko gre mimo. Vse to moti življenjski prostor oziroma intimni pas žrtve.

5. SPOLNA ZLORABATo je prva stopnja nesprejemljivega vedenja. Sem spada vso verbalno in fizično vedenje, ki je očitno 'čez mejo' vsakega normalnega dialoga. To so vsa objemanja, grabljenja, poljubljanja ali direktni dotiki, kakor tudi vsakršna verbalna spolna napeljevanja. Spolna zloraba se razlikuje od spolne žalitve. Tukaj je najpogostejši scenarij, da ni nobene priče. Zato se ženske izogibajo, da bi odšle v prostore (fotokopirnice, določene pisarne), kjer bi bile same. Prav tako nočejo ostati po delovnem času z nekaterimi vodilnimi delavci. Verbalna zloraba je direktna in očitna.

6. ULTIMATNA GROŽNJASramota je, da mora ta stopnja spadati na delovno mesto. Ultimatna stopnja se nanaša na dilemo: reci DA ali pa ti bo žal! Takšen žalitelj lahko človeka prizadene na več načinov; fizična poškodba, finančne in karierske posledice. Problem je resen. Nekaj let nazaj so na srednji šoli med moškimi naredili raziskavo, kjer je polovica izjavila, da bi posilili žensko, če bi bilo stoodstotno, da jih ne bi ulovili. V neki drugi raziskavi je 15 odstotkov od 190-ih moških na neki tuji fakulteti priznalo, da so žensko posilili (torej spolno občevali proti njeni volji). V tej stopnji je žalitelj dobesedno posiljevalec, ki se poslužuje fizične moči. Ogromno je takšnih zgodb, ko nadrejeni reče svoji podrejeni, da bo v zameno za seks: obdržala delovno mesto, dobila višjo plačo, napredovala, bila premeščena, da bo tiho o njeni narejeni napaki ipd.

Vseh šest stopenj naj bo vodilnim delavcem v pomoč za definiranje stopnje spolnega nadlegovanja.

KAJ storiti PROTI SPOLNEM NADLEGOVANJU? UKREPAJ!


Sooči se z nadlegovalcem in mu povej, da so njegova dejanja nezaželena. Na papirju natančno opiši dogodek, ki mora vsebovati kraj, čas (uro in datum), morebitne priče in odgovor nadlegovanega. Poišči priče, druge žrtve ter ostale dokaze. Najprej uporabi interni pritožbeni aparat. Pokliči legalno agencijo proti spolnemu nadlegovanju, državno agencijo proti diskriminaciji ali kakršno koli drugo organizacijo, ki deluje proti vsem nelegalnim elementom.

Ste na delovnem mestu opazili čudno obnašanje sodelavcev ali poglede žensk, ki se kar same od sebe usmerijo v tla? Bodite pozorni na prve oblike spolnega nadlegovanja, da ne bo kasneje prepozno.


Avtor: Ingrid Drozg za Mojedelo.com


Izberi področje dela