10 stvari, ki jih uspešni ljudje počnejo prvi mesec v novi službi

21.2.2018


Prvih 30 dni imate priložnost, da v novi službi zablestite. Prvi mesec je vedno poln informacij in predstavlja izredno stresno obdobje za novinca, ki se je podjetju šele pridružil. Četudi ste preživeli le nekaj dni, to še ne pomeni, da niste več pod budnim očesom nadrejenega.

Prvi mesec je čas, ko se pod drobnogledom nadrejenega izkažete ali pa izgubite nekaj zaupanja. Preberite si deset stvari, ki jih uspešni ljudje počnejo prve tedne in kaj je tisto, s čemer prepričajo delodajalca.1. Vsem se predstavijo.

Prvi dan svoje zaposlitve izkoristite za to, da se predstavite vsem članom svoje ekipe. V majhnih podjetjih je to, seveda, logično, v večjih pa se vsi zavedajo, da si kljub spoznavanju ne boste mogli zapomniti vseh imen. Bistvo je v gesti in v tem, da pokažete pristop timskega dela ter dostopnost.

2. Govorijo pozitivno.

Nihče ne mara pesimizma. Ljudje bodo o vas dobili takšno mnenje, kakor se jim boste pokazali v prvih 30 dneh, zavedajte pa se, da je prvi vtis, ki ga podate nekomu, kasneje izredno težko spremeniti. Ob stisku roke se sogovorniku nasmejte, vsakemu se na kratko predstavite, pokažite, kako veselega značaja ste. Vaši sodelavci si bodo te pozitivne trenutke zapomnili.

3. Jasno vedo, kaj se od njih pričakuje.

Popolnoma normalno je, da se v prvih dneh usedeta s svojim nadrejenim in dorečeta, kakšne so vaše delovne naloge in kaj je tisto, kar se od vas pričakuje. Vprašanja, ki jih lahko postavite, so:

- S čim se trenutno delovna ekipa ukvarja?

- Kaj so največji minusi, s katerimi se spopadate?

- Kaj naj storim, da bom v pomoč?

4. Sprašujejo inteligentna vprašanja.

Generalno gledano, radi bi demonstrirali, da ste radovedni in si izredno želite naučiti nekaj novega, a pazite, da ne postavljate preveč vprašanj. Veliko časa še imate, da začnete obvladati svoje delo.

5. Vedo, kako olajšati delovnike svojim sodelavcem.

V kolikor ne veste, kako omenjeno storiti, vprašajte. Bistvo je v medsebojni pomoči in v tem, da tudi nadrejeni v vas vidi nekoga, zaradi kogar bo dobil občutek, da je zadel terno. Pokažite se v dobri luči in drugim dajte vedeti, da se lahko zanesejo na vas.

6. Zavedajo se pomena spanca.

Uspešni ljudje se zavedajo, da je spanec bistvenega pomena za kvalitetno in efektivno delo. Vedo, da se v službo ne smejo prikazati nenaspani in neurejeni, saj bo to dalo videz nezainteresiranosti. Premajhna količina spanca vpliva tudi na umske sposobnosti in na spomin, zato pojdite zgodaj v posteljo in si privoščite svoj zaslužen počitek.

7. Mrežijo se z vsemi člani ekipe.

Pomembno je, da sodelavcem pokažete, da ste se pripravljeni družiti in spoznavati nove ljudi. Prve dneve raje pojdite z njimi na malico, namesto, da si nosite od doma. Malica ni le nujen obrok, temveč tudi medij za socializiranje.

8. Uspeh merijo vsak dan.

Vsak dan si vzamite 30 min in jih posvetite samorefleksiji. Prvih 15 minut pred službo premislite, kateri so vaši dnevni cilji in kako jih boste dosegli, zadnjih 15 minut pa preverite, ali ste prišli do norme. V kolikor niste, pridite do rešitve za naslednje dni.

9. Vedo, kaj negativno vpliva na ekipo.

V nekaj dneh, ko boste imeli površinski občutek o delovanju podjetja, boste videli njegove šibkosti in lastnosti, ki slabo vplivajo na zaposlene. Na ta način jih boste tudi lažje razumeli in dojeli, zakaj se nekateri obnašajo tako, kot se.

10. Poiščejo si mentorja.

Uspešni ljudje so sposobni najti si mentorja, ki jih bo vodil skozi delovne naloge in jim razložil posamezna opravila. Uberite proaktivno vlogo, četudi ste v organizaciji novi, in se oprite na prave ljudi, ki vam bodo pomagali seči dlje.


Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com vsakodnevno ponujamo pester izbor prostih delovnih mest.


PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela