6 stvari, ki vam v službi kradejo čas

4.9.2017


Ob podpisu pogodbe o zaposlitvi ne prejmete le rednih prihodkov in novih izkušenj, temveč tudi določene obveznosti, ki jih je na dnevni ravni potrebno izpolnjevati. Delovno okolje bi moralo biti ustvarjeno za večanje efektivnosti, a če pogledate globje, je ravno tam največ manjših motečih dejavnikov, zaradi katerih ste manj produktivni.

Ob podpisu pogodbe o zaposlitvi ne prejmete le rednih prihodkov in novih izkušenj, temveč tudi določene obveznosti, ki jih je na dnevni ravni potrebno izpolnjevati. Delovno okolje bi moralo biti ustvarjeno za večanje efektivnosti, a če pogledate globje, je ravno tam največ manjših motečih dejavnikov, zaradi katerih ste manj produktivni.
Čim se usedete v miren in velik prostor z optimalno temperaturo ter mislite, da vas nič več ne more zmotiti pri delu, se začnete zavedati kradljivcev časa, ki vplivajo na uspešnost vašega dela.

1. Nejasne delovne naloge

Na začetku vsake nove službe imate v glavi toliko nejasnih misli, da sploh ne veste, kaj vprašati, da bi se skristalizirale. To vodi do stanja, ko je pred vami veliko delovnih nalog, za katere niste prepričani, kako jih dokončati, saj ne poznate niti postopka niti orodij, ki bi vam pri tem pomagale. Znajdete se v miselnem kaosu, ki ga ne znate očistiti, zato je vaša efektivnost zmanjšana, kar lahko privede tudi do nezadovoljstva iz strani delodajalca, saj pravega razloga za vaš neuspeh ne bo poznal.

Ko se znajdete v takšni situaciji, je vaša naloga, da se pogovorite z nadrejenim in sodelavci ter prosite za pomoč pri delu. Dovolj je, da vam nakažejo začetek poti, saj boste od tam dalje lažje nadaljevali. Čim prej razjasnite vse nejasnosti in dvome, kaj se od vas pričakuje.

2. Slabi zapiski

Nič ni narobe, da si zapiske pišete na navaden list papirja, dokler ga ne izgubite, a zanašanje na kratke alineje in »post-it« listke privede do nereda tako na delovni mizi, kot v glavi.

Namesto tega si raje omislite pravi zvezek in svinčnik, ki ju neprestano nosite s seboj. Še bolje je, če si ustvarjate digitalne zapiske, ki jih lahko uredite po mili volji in do njih dostopate kadarkoli, poleg tega pa nimajo prostorske omejitve. Na takšen način bodo vaši zapisi vedno urejeni ter organizirani.

3. Neorganiziran poštni predal

V pisarnah so si ponekod omislili izraz »inbox zero«, kar pomeni stremenje k temu, da je vaša elektronska pošta čim bolj urejena in organizirana. Na začetku se vam morda ne bo zdelo smiselno, a čez čas, ko bo vaš poštni predal poln pomembne pošte in nepomembne navlake, boste vedeli, o čem govorimo.

Primerno organizirana elektronska pošta vas bo rešila nepotrebne zmede, še posebej, ko boste plavali v delu in boste sproti pozabljali na stvari, ki ste jih že rešili. Vsak dan si zato vzemite 30 minut in se osredotočite na odgovarjanje preko elektronske pošte, arhiviranje sporočil, premikanje v posamezne mape itd.

4. Dolgi in nesmiselni sestanki

Produktivno delo lahko zlahka zmotijo sestanki, ki od nas zahtevajo, da prekinemo tok in se posvetimo popolnoma drugim stvarem. Vsi smo že bili priča nepomembnih in dolgim sestankom, po katerih se nam je zdelo, da smo izgubili veliko časa, pridobili pa ničesar, zato je pomembno, da vedno stremimo h kratkim jutranjim srečanjem, ki jih vnaprej načrtujemo in tudi sledimo predvidenim točkam.

Včasih so kratki sestanki ob kavi v sosednjem lokalu celo bolj produktivni od tistih organiziranih v sejni sobi, saj ste veliko bolj sproščeni in s tem veliko bolj odprti za nove ideje. Ravno v takšnih okoljih so nevihte možganov najbolj efektivne.

5. Strupeno delovno okolje

Za neproduktivno preživljanje delovnika je lahko kriv tako hrup kot neprijetna tišina. Negativna energija zlahka preusmeri energijo stran od delovnih nalog in se zaradi nje osredotočite na tiste nepomembne, k temu pa pripomorejo tudi strupeni sodelavci, ki vas žrejo na vsakodnevni ravni.

Poskusite se odstraniti od vseh stresnih situacij, ki odžirajo vaš čas – v kolikor to pomeni, da delo opravljate v drugi sobi, to storite, če vam pomagajo slušalke in vaša glasba, si jih nadenite.

6. Nepotrebni postopki

Morda se ne zavedate, a nesmiselni postopki, ki jih je uvedel nadrejeni, hitro privedejo do izgube še kako potrebnega časa. V kolikor jih opazite, opozorite nanje in argumentirajte, zakaj menite, da so nepotrebni, in podajte rešitev, za katero menite, da bo smiselna ter zaposlenim prijaznejša.

Pripravite se na oba odgovora: da in ne. Nadrejeni, ki mu mnenje zaposlenih veliko pomeni, bo upošteval vaše predloge in poskusil spremeniti način dela, tisti, ki mu bo vseeno, pa se za vas ne bo menil. V slednjem primeru je morda čas, da razmislite o menjavi delovnega mesta, še posebej, ko situacija postane nevzdržna.Iščete novo službo? Spremljajte zaposlitveni portal MojeDelo.com, kjer vsakodnevno objavljamo prosta delovna mesta iz različnih področij.

PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela