6 svetlih točk, ki zaposlene osrečujejo

30.11.2017


Pomislite na trenutek, ko ste morali sprejeti težko odločitev o zamenjavi službe – na podlagi česa ste prišli do zaključka? Mesečni prihodek, naziv in vodstvo je izredno pomembno, a nikakor ne smemo pozabiti na delovno okolje, ki igra ključno vlogo.

Četudi se v novi podpisani pogodbi vse sliši sanjsko, to še ne pomeni, da boste na novem delovnem mestu od 8.00 do 16.00 ali od 9.00 do 17.00 srečni. Za večino zaposlenih najpomembnejši faktor predstavljajo malenkosti, ki jih ponuja podjetje, v spodnjih vrsticah pa si preberite šest najpogostejših, ki jih delavci naštevajo.Možnost dela na daljavo

Milenijci predstavljajo svobodno generacijo ljudi, ki jim v digitalni dobi izredno veliko pomeni neprestana karierna in osebnostna rast. Ali veste, da po svetu obstajajo službe, kjer zaposleni lahko neprekinjeno potujejo in s tako razširjenim dostopom do hitre internetne povezave delajo od kjerkoli ter se sproti javljajo v svojo glavno pisarno? V tujini se vedno pogosteje omogoča odhod zaposlenega na plačan t. i. »dopust«, kamor odnese svoj prenosnik in opravlja svoje delo? Tako lahko odidete na potovanje v Avstralijo in zadnji teden izkoristite za delo ob plažah in koralnih grebenih … Zaupanje nadrejenih v zaposlene je pri tem izredno pomembno, hkrati pa delavec ne občuti tolikšnega stresa na dnevni ravni, ki se sproži, čim vstopi v pisarno.

Osredotočenost na dobro počutje

Vodstvo v podjetju Google, Facebook in v marsikaterem start-up podjetju ne skrbi le za neomejeno količino kave, kvalitetnih računalnikov in zabave, temveč se ubada tudi z ravnovesjem med službo ter osebnim življenjem, ki je zaposlenim izredno pomembno. Opravljajo nadure in kljub temu ne dokončajo vsega dela v roku, a pomembno jim je, da delo v njihove prostore prinese zdravje ter dobro počutje.

Nekateri delodajalci delavcem ponujajo neskončno možnosti za razvajanje, kot so popusti za masaže, obiskovanje fitnesa, joge, skupinskih vadb, zaposleni pa kopici delu navkljub najdejo čas zase in za svoje najbližje.

Lažji dostop do odpošiljanja paketov

Bere se smešno, kajneda? A misel na to, da morajo zaposleni na dnevni bazi na pošto in urejati dokumentacijo ter pošiljati pakete strankam, marsikoga vznemiri in jih postavi v stresne situacije. Samo spomnite se gneče pred pultom, neprimernih delovnikov uslužbenk, iskanja pravega termina, da obiščete pošto in se ne bi drenjali ter izgubljali dragocenega časa … Bolje bi bilo, če bi podjetje imelo oddelek, ki bi skrbel za to (seveda ob predpostavki, da je le-to večje in si to lahko privošči) – kako bi to olajšalo celotno distribucijo! V tem oddelku bi delavci urejali tudi osebne stvari, kupovali znamke, kuverte, pošiljali priporočena pisma za svoje lastne potrebe … Malenkost, ki pomeni veliko.

Možnost kvalitetnega sodelovanja s sodelavci

Četudi ste samotar in imate raje individualno delo, pridejo trenutki, ko boste morali sodelovati tudi s sodelavci, in takrat je pomembno, da se z njimi dobro razumete. Imeti morate priložnost za njihovo spoznavanje, opazovanje in sprejemanje prednosti ter slabosti vsakega posameznika.

V nekaterih podjetjih poskrbijo za kolegije, kjer predstavijo uspehe prejšnjega tedna zaposlenih – na tak način so vsi seznanjeni, s čim se posamezen del verige ukvarja in v čem je dober. Zaposleni cenijo dejstvo, da jih nadrejeni spoštujejo in znajo pohvaliti, kar se posledično pozna v klimi in v odnosih do drugih sodelavcev. Pozitivni učinki obnašanja do podrejenih se poznajo predvsem takrat, ko ti plavajo v delu in potrebujejo spodbudo.

Medsebojna pomoč

Ob težkih delovnih nalogah je pomembno, da si podrejeni in nadrejeni med seboj pomagajo, še posebej pri stresnih življenjskih situacijah, ko vsi plavamo med tanko linijo osebnih in profesionalnih odnosov. Ravno zaradi tega nekatera podjetja ponujajo možnost »podarjanja« dopusta, ko nekomu plačanih dni zmanjka, drugi pa ve, da nikakor ne bo mogel vsega porabiti v tem letu.

V mnogih podjetjih za druge skrbijo na dobrodelen način in organizirajo srečanja, kjer zbirajo prostovoljne prispevke za tiste, ki jih nujno potrebujejo. Takšna dejanja spodbujajo medsebojno povezanost in večajo pripadnost organizaciji.

Neomejeno dni dopusta

V evropskih državah še vedno vztrajamo pri omejenih dnevih dopusta, medtem, ko v ZDA nova start-up podjetja že uvajajo spremembe, kjer bi imeli zaposleni neomejeno število plačanih dni, ki jih lahko preživijo na počitnicah. Nadrejeni računajo na spoštovanje zaposlenih in menijo, da na takšen način ne bo prihajalo do zlorab.

Se vam zdi, da vas trenutna zaposlitev več ne osrečuje? Skočite na portal MojeDelo.com in preverite ponudbo prostih delovnih mest.PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela