Svežina, dobro počutje, zdravje in vitalnost na službenem potovanju

1.7.2016


V času globalizacije so se službena potovanja pomnožila (podvojila, marsikje celo potrojila). Sodobni poslovneži preživijo v zraku, na cesti in na tirih znaten delež svoje kariere, obenem pa so se, zahvaljujoč mobilnikom, notesnikom, dlančnikom in podobnim pripomočkom, vsi po vrsti že spretno prilagodili delu na potovanju in se sprijaznili z občasnim delom na spremenjenih koordinatah.

V času globalizacije so se službena potovanja pomnožila (podvojila, marsikje celo potrojila). Sodobni poslovneži preživijo v zraku, na cesti in na tirih znaten delež svoje kariere, obenem pa so se, zahvaljujoč mobilnikom, notesnikom, dlančnikom in podobnim pripomočkom, vsi po vrsti že spretno prilagodili delu na potovanju in se sprijaznili z občasnim delom na spremenjenih koordinatah. Ker mora večina izmed nas potovati poslovno (v teh dneh pa tudi zasebno), vam ponujamo prgišče nasvetov za čim prijetnejše, organizmu prijazno, neobremenjujoče in zdravju neškodljivo letenje.


Nasveti za lažji potek službenega potovanj

DESET ZAPOVEDI ZA PRIJETNO POTOVANJE:

1. Na potovanje se primerno pripravite in si zanj vzemite dovolj časa.

2. Če hočete biti sveži, živahni in vitalni tudi na službenem potovanju in takoj po njem, poskrbite, da boste izbrali udobno garderobo, ki organizmu omogoča sproščeno dihanje, neoviran krvni obtok in nemoteno gibanje, pa tudi ustrezen počitek in relaksacijo.

3. Poleg oblačil je nujno poskrbeti tudi za udobno, lahko in zračno obutev.

4. Obenem pa vzeti s seboj nekaj nepogrešljivih pripomočkov: stekleničko mineralne vode s pršilko (originalni sprej za obraz), s katero si med vožnjo večkrat navlažite obraz (klima v avtomobilu, zlasti pa v letalu močno izsuši kožo).

5. Za dehidriran organizem poskrbite s steklenico negazirane mineralne vode, čaja ali nesladkanega sadnega soka za pitje (telo potrebuje vlago tudi od znotraj).

6. Do dobrega počutja si lahko pomagate z balzamom za noge (hladilni, adstringentni, z vsebnostjo arnike ali kostanja), ki preprečuje zastoj, saj pospešuje kroženje krvi in preprečuje otekline, z masko za počitek in spanje (omogoči regeneracijo in sprostitev med vožnjo), z manjšim zglavnikom, ki ga lahko napihnemo in si ga položimo pod vrat in pod glavo, s kakovostno vlažilno kremo ali emulzijo za obraz, vrat in roke (lahko si jo nanesete tudi okrog oči ali pa jih oskrbite z osvežilnim gelom). S seboj imamo tudi torbico z najnujnejšim ličilom v nežnih pastelnih barvah na vlažilni osnovi (ličila prikrijejo utrujenost, omehčajo konture obraza in dajejo vtis svežine), razkužilne vlažilne robčke ali osvežilne brisačke (za čiščenje, razkužitev in osvežitev obraza, vratu in rok), mini prvo pomoč, najljubši parfum ipd.

7. Med vožnjo se poskusite čim udobneje namestiti, sprostiti, odpočiti, razbremeniti in razvedriti (tudi če vozite sami in morate biti pozorni na dogajanje na cesti), obenem pa poskrbite za zvrhano mero gibanja (če ste razpoloženi, tudi za zanimive socialne stike). Poskrbite, da se ne zasedite in ne “otrpnete”. Če je le mogoče, si vsaj pol ure ali urico po prihodu vzemite prosto, čas pa porabite za oddih in pripravo na posel, ki vas čaka na novi destinaciji.

8. Če vas daje lakota, si namesto običajnih prigrizkov raje privoščite porcijo svežega sadja ali zelenjave, kozarec osvežilne pijače (lahko kar vodo, naravni sok, sadni čaj ali hladno mleko, ki vsebuje serotonin in dviguje razpoloženje). Namesto sladkarij pa sezite raje po kruhu ali pecivu iz polnozrnatih žitaric.

9. Med vožnjo se večkrat ustavite, izstopite iz vozila, se pretegnite in sprehodite, naredite nekaj poskokov ali počepov, globoko zadihajte, opravite toaleto in se pozanimajte, kako je s prometom in kaj se dogaja v smeri, v katero ste namenjeni. Če je stanje nespodbudno, izberite raje alternativno možnost. Če imate po daljši vožnji težave kljub prehrani, bogati z vlakninami, obilici tekočin in gibanja, si po prihodu na cilj omislite naravno metodo spodbujanja delovanja črevesja in pospeševanja prebave.

10. Ne pozabite, da težavam s počutjem pred vožnjo, med njo in po njej botrujeta tudi prenapetost in stres. Zato se pred potjo in med njo po nepotrebnem ne vznemirjajte in si vzemite dovolj časa za potovanje. Pomembno je priti na cilj, čeprav malce kasneje. Za konec pa še dodaten nasvet: priskrbite si dobro glasbo, obenem pa imejte pri roki zanimivo revijo, časopis ali knjigo, ki jo boste lahko vzeli v roke med daljšim čakanjem – zakaj bi vas prometni zastoji vznemirjali, če si lahko privoščite užitek ob branju?


Potovanje nežnejšega spola se dandanes na prvi pogled bistveno ne razlikuje od potovanja moških, vendar pa je s kančkom pozornosti moč odkriti številne drobne malenkosti, ki so pomembne in spremljajo na potovanju samo ženske, ker jih moški ponavadi sploh ne opazijo, kaj šele potrebujejo, zahtevajo ali pričakujejo.

Zlasti mlajše, ambiciozne mamice, ki nemalokrat potujejo s svojim naraščajem, pričakujejo že na letalu, pa tudi v hotelih, več pozornosti in udobja, namenjenega malčkom (pleničke, dudke, igrače, otroške menije, zanesljivo varstvo in zabavo z igro za malčke ipd.), poleg hotela pa park ali otroško igrišče.

Hkrati pa na pragu 21. stoletja poslovna ženska, ki želi biti sama, uživa v ednini in tudi rada potuje sama, noče, da bi jo kdo pomiloval, ji skušal zagotoviti spremstvo ali jo celo nadlegoval v prepričanju, da je v solo izvedbi sila omejena, nesrečna in nebogljena. Časi, ko so ženske poznale predvsem interier domače hiše in vrta, pa morda še bližnjih trgovin, so že davno minili, enkrat za vselej.

Lokacija in čas

Pomembni pri izbiri načina potovanja in namestitve sta tudi lokacija in časovna komponenta. Pa možnost sprostitve in zabave, ki ju človeku ponuja potovalna agencija ali veriga hotelov, ki ji zaupa svojo namestitev. Vas je ob branju tega članka zamikalo, da bi sami čim prej skočili proti železniški postaji ali letališču, s kovčkom v rokah ali pa vsaj s potovalko na rami? Srečno pot in veliko uspeha. Vsako potovanje je namreč (lahko) tudi priložnost za nov, dober posel.

Koliko časa nas stanejo prevozi?

Po navedbah strokovnjakov s teksaškega inštituta so prometne razmere najslabše v Los Angelesu, saj prebivalci pričujočega velemesta v zastojih letno preživijo kar 56 ur (skoraj 2,5 dneva) in v New Yorku 54 ur. V San Franciscu in Seattlu pa zastoji prebivalce "stanejo" 53 ur letno. Po mnenju strokovnjakov bi se razmere lahko izboljšale predvsem z gradnjo novih cest, z dobro cestno signalizacijo, s sodobnejšim voznim parkom, z vzgojo, izobraževanjem, informiranjem in usposabljanjem voznikov ter s pogostejšim preverjanjem njihovih psihofizičnih, psihosocialnih in vozniških sposobnosti, z boljšim, večjim in sodobnejšim izborom sredstev javnega prometa ipd.

Vedenje v avtomobilu

Vedenje na cesti pogosto odraža in razkriva skrito plat človekovega značaja. Tako v avtu marsikdo, ki je sicer vljuden in obziren, skače iz kože, voznikom v sosednjih avtomobilih kaže osle, jih zmerja, se jim pači, jim žuga in grozi ipd. Skupina nemških zdravnikov in vedenjskih psihologov je sklenila vzeti pod drobnogled vpliv vožnje (tekoče in sproščene, pa tudi počasne in neprijetne – v gneči in dolgih kolonah) na zdravje, počutje in vedenje voznikov in njihovih sopotnikov. Raziskavo je financirala nemška vlada, upoštevajoč dejstvo, da je vsako leto bolj ali manj redno na cesti najmanj 22 milijonov Nemcev, ki se kot vozniki osebnih avtomobilov ure in ure "cijazijo" v kolonah in se (pre)počasi pomikajo proti izbranemu cilju. Obenem pa si skušajo vsak na svoj način čim bolj skrajšati in olajšati dolge urice neprostovoljne vklenjenosti v togi pločevinasti kletki.


Šport igra pomembno vlogo v poslovnem svetu. Preberite si, kakšne vplive ima na nas.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela