Težave novincev na prvem delovnem mestu

25.7.2016


Prehod od študija na delovno mesto je vedno težaven. Sveži diplomanti morajo v prvi službi prebroditi preizkušnje, na katere niso vedno pripravljeni. Ta prehod je še težji, če ste edini novinec v oddelku, vsi vaši sodelavci pa so bistveno starejši od vas in imajo večletne izkušnje.

Prehod od študija na delovno mesto je vedno težaven. Sveži diplomanti morajo v prvi službi prebroditi preizkušnje, na katere niso vedno pripravljeni. Ta prehod je še težji, če ste edini novinec v oddelku, vsi vaši sodelavci pa so bistveno starejši od vas in imajo večletne izkušnje.
Če ste edini »zelenec« v podjetju, imate občutek, da je negotovost pri prehodu iz študentskega v odrasli svet, zgolj vaša stvar, saj nimate ob sebi nikogar, ki doživlja kaj podobnega. V podjetjih, ki vsako leto zaposlijo večje število svežih diplomantov, teh težav ni. Vsi imajo skupno uvajanje, skupaj se posvetujejo in zastavljajo neumna vprašanja, skupaj se vzpodbujajo in skupaj se pritožujejo zaradi nizkega statusa.


Mlajši ljudje ne poznajo žargona in poslovnih navad na delovnem mestu, in če jim drugi tega ne razložijo, lahko samo ugibajo.Tipični dvomi »zelencev« na delovnem mestu:

- Kako predstaviti svoje zamisli sodelavcem? Jih sploh smem?
- Kako se najbolje organizirati pri delu?
- Kako ugotoviti, kateri sodelavec je razpoložen in kateri ni?
- Kako napovedati končne roke svojih delovnih projektov?
- Kako nadrejenemu predstaviti svoje rezultate?
- Kako ugotoviti, kateri delovni projekti so v določenem trenutku prioritetni?
- Kako se obnašati s sodelavci v odmorih?
- Kako ugotoviti, ali dobro delam, če ne prejemam ne graj ne pohval?


Kako si novinec lahko pomaga?

Če imate srečo, vam bo nadrejeni nudil zavetje in bo strpen pri odgovarjanju na vsa vaša bolj ali manj pametna vprašanja. Kadar pa nima časa za vas, sami prevzemite pobudo in ugotovite, kdo vam lahko zares pomaga in napravi konec vašim zadregam.

1. Poiščite si ustreznega mentorja!

Izbira mentorja je podobna izbiri partnerja – z njim boste preživeli veliko časa, morali mu boste zaupati, s svojim delom in mišljenjem bo vplival na vaš način dela in mišljenja. Zato iščite v podjetju (ali izven njega) osebo, s katero imate čim več skupnega (sorodno področje dela, interesi, med vama je čim manjša razlika v letih, z njim boste lahko razvijali uspešen odnos).

Iščite nekoga, ki je dobro podkovan, ima bogate delovne izkušnje ter vam je pripravljen pomagati in svetovati. Če boste našli pravega mentorja, ki bo spremljal in usmerjal vaš razvoj, si boste prihranili veliko zadreg, ki bi jih drugače doživeli pri učenju na lastnih napakah, in ustvarili boljši vtis na delovnem mestu.


Znanje, ki ga prejemate od mentorja, je pogosto neprecenljivo, zato pokažite, da cenite njegov trud.


2. Bodite samoiniciativni.

Opazujte sodelavce, kaj in kako delajo. Skušajte posnemati nekatere njihove navade. Sami raziskujte in se doma izobražujte na področjih, kjer menite, da morate pridobiti dodatna znanja in veščine, da boste lahko učinkovito opravljali delo.

3. Skušajte s pristopom »od spodaj navzgor« izvedeti čim več.

Ne hodite za vsako malenkost k svojemu nadrejenemu; iščite odgovore »z dna«, tako da najprej vprašate najmlajše ali najnižje rangirane sodelavce. Če ne znajo odgovoriti na vaše vprašanje, »plezajte« naprej po hierarhiji, dokler ne najdete nekoga, ki pozna odgovor.


Starejši in izkušenejši delavci bi morali razumeti, da njihovi novi sodelavci pogosto nimajo druge možnosti, da nekaj izvedo, kot da to preprosto vprašajo.


4. Srečujte se z vrstniki, ki imajo podobne težave.

Niste edini, ki doživljate nemirno izkušnjo vstopa v delovni svet. Zato se povežite s tistimi, ki so v podobnem položaju kot vi. Občutek, da niste sami v tej »bitki«, je vedno dober za sproščanje nabranega stresa.


Kateri so aduti iskalcev prve zaposlitve, ki jih, kljub pomanjkanju izkušenj, lahko izpostavite na razgovoru?


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela