Trije tipi strupenih sodelavcev, ki se jih morate izogibati

27.12.2017


Najverjetneje ste bili kdaj primorani delati s sodelavci, ki vam niso bili najbolj po godu, kajne? Popolnoma logično in normalno je, da se ne razumete z vsemi, saj vsak od nas za seboj »vlači« svojo zgodbo, ki ga je naredila takšnega, kakršen je – drugačnega od vas. Tako se moramo soočati z zoprnimi, nesramnimi kolegi, ki navsezadnje niso nič v primerjavi s tistimi strupenimi.

Nerazumevanje s sodelavci lahko povzroči dodaten stres na delovnem mestu, ki marsikdaj privede do nižje produktivnosti, izostajanja in manjše pripadnosti podjetju. Še huje je, če imamo opravka s strupenimi sodelavci, ki tlačijo druge zato, da bi sebe dvignili v višave. Uničujejo efektivnost in kreativnosti. Dajejo občutek manjvrednosti. Njihova negativnost se širi kot epidemija in kaj kmalu se bo celoten kolektiv moral spopadati s tem.

Zavoljo vašega psihičnega zdravja se takim ljudem v velikem loku izogibajte. A pozorni bodite na to, da so takšni sodelavci težko prepoznavni, saj se skrivajo za maskami prijaznih ljudi, zato marsikdo ne ve, kako »rokovati« z njimi.
Nergač

KAKO JIH PREPOZNAMO: Prepoznamo jih po njihovi prepogosto izrečeni besedi »ne«, pritoževanju, nasprotovanju pozitivnim ljudem. Takšno ravnanje je hitro nalezljivo in hitro se zgodi, da bo cela pisarna postala velika nergaška skleda.

KAKO »ROKOVATI« Z NJIMI: Obstajata dva načina – obvladovati ali nasprotovati. Ne odgovarjajte s svojo negativnostjo, temveč raje pristopite na pozitiven, optimističen način. Četudi boste kdaj opazili, da vas njegovo vedenje počasi grize v notranjosti, ne dovolite, da vas s tem okuži.

Navsezadnje je odvisno, ali morate s to osebo delati na dnevni bazi. V kolikor se mu lahko izognete, se mu, v nasprotnem primeru pa se mu ne prepustite. Tako kot njegova negativnost, je nalezljiv tudi vaš pozitiven pogled na svet. Nasprotujte mu z optimističnimi komentarji in opazili boste, kako ga boste počasi napolnili s svojim dojemanjem sveta.

Opravljivec

KAKO JIH PREPOZNAMO: Nekaj je načinov, kako takšne osebe ločimo od ostalih – gledanje za ramenom, preden začno govoriti, šepetanje v skupnih prostorih in znan stavek: »Nekaj ti moram povedati!« Zanje se neprestano ponavlja srednja šola in obnašanje, ki so ga imeli takrat. Želite se jim izogniti, saj ne potrebujete takšne negativnosti v svojem vsakdanjem življenju

KAKO »ROKOVATI« Z NJIMI: Ko se vam opravljivec naslednjič približa in začne z novo zgodbo, mu povejte, da se ne želite ukvarjati s tem. Kratko in jedrnato. V nasprotnem primeru tvegate, da vas bodo začeli povezovati z osebo, ki po pisarni širi neresnico.

Najverjetneje poznamo zgodbe, ko so se v delovnih prostorih širile govorice o nosečnosti ženske, ki je pridobila malenkost več kilogramov. Pisarna je prej vedela, da je gospa noseča, kot je ona sama sploh zanosila. Četudi je govorica resnična, situacija postane neprijetna, saj se rado zgodi, da oseba še ni pripravljena govoriti o tem, še posebej ne pred nadrejenim.

Pozorni bodite, komu zaupate svoje osebne zgodbe.

Raztresenec

KAKO JIH PREPOZNAMO: Imate opravka z osebo, ki neprestano zamuja z oddajo poročil, ki ne sodeluje v skupinskem delu, ki pošilja opravičilna sporočila z besedami »Joj, pozabil sem!«? Na žalost se lahko skoraj vsaka pisarna »pohvali« s takšno osebo, ki se skriva za delom drugih ljudi.

KAKO »ROKOVATI« Z NJIMI: V kolikor zaupate takšni osebi in jo imate za odgovorno ter zanesljivo, se boste močno opekli. Osel gre samo enkrat na led in čas je, da to tudi dokažete. Poskusite se izogibati nalogam, kjer z njimi sodelujete, in si namesto njih raje izberite nekoga, ki je v tem času pokazal več volje in energije do dela. Navsezadnje boste v nasprotnem primeru za neopravljeno delo enako krivi tako vi, kot »lenivci«, četudi ste v nalogo vložili veliko več truda, kot oni.

Res je, da nedelo raztresenca lahko večkrat prikrijete in mu krijete hrbet, a tega ne boste mogli početi v nedogled, saj vas bo kaj kmalu preplavil občutek frustracij, ker boste morali vse vedno opraviti sami.

V kolikor se strupenim sodelavcem ne želite zoperstaviti, vedno obstaja možnost, da pristopite do nadrejenega in mu zaupate svoje težave. To vas ne naredi »tožibabe«, temveč skrbnega zaposlenega, ki mu je mar do službe in kvalitete dela.

Če se vam zdi, da strupenim sodelavcem nikakor ne morete pobegniti, je morda čas, da razmislite o novi službi. Na portalu MojeDelo.com vam vsakodnevno predstavljamo nova delovna mesta, ki bi bila zanimiva za vas.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela