Trikrat »ne« lenemu sodelavcu

23.1.2017


Timsko delo je vedno pogostejši način dela, ki ga delodajalci zahtevajo od svojih zaposlenih, obsega pa pomoč med sodelavci, iskanje novih rešitev, ki vodijo do skupnega cilja, dokončanje skupnih nalog in produkcija novih idej itd. Eno je, če pomagate sodelavcu ujeti nore roke, če namesto njega opravite določeno nalogo, a pomoč postane odveč, ko ugotovite, da namesto njega opravljate cel njegov delovnik, ne le posamezne naloge.

Timsko delo je vedno pogostejši način dela, ki ga delodajalci zahtevajo od svojih zaposlenih, obsega pa pomoč med sodelavci, iskanje novih rešitev, ki vodijo do skupnega cilja, dokončanje skupnih nalog in produkcija novih idej itd. Eno je, če pomagate sodelavcu ujeti nore roke, če namesto njega opravite določeno nalogo, a pomoč postane odveč, ko ugotovite, da namesto njega opravljate cel njegov delovnik, ne le posamezne naloge.S sprejemanjem sodelavčevih nalogih trpijo vaše odgovornosti, vaši roki in vaše delo, saj bi zaradi svoje preobremenjenosti preprosto nevede izpustili določen datum, do katerega bi morali oddati svoj projekt. Pole tega vas napake, ki jih storite zaradi drugih lenih sodelavcev, lahko stanejo napredovanja, povišice ali celo službe.

Ne glede na dejstvo, da bi radi le pomagali, se vaša dobra volja slej ko prej mora nekje končati. Sledite trem pravilom, s katerimi si boste spravili iz ramen bremena vašega lenega sodelavca – prvič je usluga, drugič je »naj mu bo«, tretjič pa morate urgirati in se postaviti zase.

Preprosto recite »ne«

Popolnoma možno je, da se vaš sodelavec sploh ne zaveda, kako vam s svojimi prošnjami lahko zagreni dan. Njemu je navsezadnje samoumevno, da mu boste v kritičnih situacijah pomagali, zato se mu ne bo zdelo prav nič čudnega, da se ob 16.00, ko je čas za odhod domov, primaje do vas s kupom papirjem, za katere prosi, da mu jih pomagate rešiti do konca dneva.

Sodelavcu dajte vedeti, da od danes naprej ne boste opravljali več dveh del – pomagajte si s preprostim »ne« in »ne morem zdaj«. Navsezadnje ste vi odgovorni za svoje delo in od drugih pričakujete, da bodo enako spoštovali svoje naloge, kot vi svoje.

Možna rešitev za vaše težave je tudi iskrenost in asertivnost – izpostavite težavo in ponudite rešitev. Svojemu sodelavcu razložite: »Ni mi problem pomagati, a vedno pogosteje namreč opažam, da me prosiš za delovne naloge, ki spadajo pod tvoje okrilje. Veliko imam že svojega dela in preprosto mi ne znese, da bi ubadal še s tvojimi.«

Naučite ga loviti ribo …

Popolnoma verjamem, da bi radi pomagali sodelavcu priti do cilja naloge, a namesto »prinešenega« dela mu raje ponudite nasvete in pomoč, kako naj on sam pride do enakega rezultata. Vodite ga do cilja, kar pa nikakor ne pomeni, da mu nalogo opravite vi sami.

Svetujte mu z nasveti in mentorstvom, zaupajte mu bližnjice do določenega cilja, dovolite mu, da se znajde sam na ponujeni poti. Naučite ga loviti ribo in ne prinesite mu je vsak dan že pečeno za večerjo.

Soočite ga z dejstvom

V primeru, da opazite, da vaše besede in nasveti ne zaležejo in vas sodelavec še vedno neprestano zalaga s svojim dvojnim delom, je morda že čas, da se obrnete do delodajalca in ga soočite s situacijo. Ne bojte se deliti svojih občutkov ob vsem tem in dejstva, kako na vas takšne usluge vplivajo, kaj to pomeni za vaše nadure, produktivnost, zbranost, razvijanje itd.

Vendar ne dovolite, da vas pokoplje jeza – držite se oprijemljivih dejstev, na katera ste se dobro pripravili, še preden ste do delodajalca sploh stopili.

V kolikor potrebujete dodatne nasvete v zvezi z vašo kariero in njenim razvojem, ne pozabite na naše karierno svetovanje, kjer vam bomo skozi pogovor ponuditi rešitve za vaše težave.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela