Učenje novih veščin za boljšo zaposljivost

4.10.2017


Delodajalci v poplavi novih kandidatov in konkurentov na trgu dela iščejo samoiniciativne in motivirane ljudi, ki so se pripravljeni naučiti nova znanja in sprejemati vedno nove informacije, s katerimi bodo pripomogli k razvoju podjetja. Učenje novih veščin je nujno potrebno že iz vidika spremenljivosti sveta, v katerem živimo, zato je pomembno, da sledimo trendom in ohranjamo svojo zaposljivost.

Delodajalci v poplavi novih kandidatov in konkurentov na trgu dela iščejo samoiniciativne in motivirane ljudi, ki so pripravljeni učiti se novih znanj in sprejemati vedno nove informacije, s katerimi bodo pripomogli k razvoju podjetja. Učenje novih veščin je nujno potrebno že iz vidika spremenljivosti sveta, v katerem živimo, zato je pomembno, da sledimo trendom in ohranjamo svojo zaposljivost.
V službi smo priča vedno novim informacijam, ki jih moramo vsrkati vase, dojeti in spraviti v prakso – to je tisto, kar nas dela konkurenčnega. V kolikor ste mislili, da se po prejeti diplomi nikoli več ne bo potrebno učiti, ste se motili. Ti časi so mimo. Zdaj je pravi trenutek, da se razvijate tako na kariernem kot osebnostnem področju.

Katere so tiste spretnosti, ki jih posedujete? Katere so sposobnosti, ki vas naredijo drugačnega od ostalih? Kaj je tisto, kar vas odlikuje in vas dela posebne? Se sploh zavedate, da vas nove spretnosti naredijo vrednejše in bolj zanimive za delodajalce? Kaj še čakate?

Mit o deset tisoč urah

Dr. Anders Ericsson iz Univerze na Floridi je v javnost vpeljal mišljenje, da je potrebnih deset tisoč ur, da bi posamezno opravilo obvladali in prišli do stopnje, ko si lahko rečemo »To pa znam!«. Ne ustrašite se. Ni potrebno, da ste strokovnjak, magister, doktor na posameznem področju, saj ne greste na tekmovanje v igranju šaha, temveč je dovolj že, da znate več od osnov, ostalo pa se učite iz prakse. Mit o deset tisoč urah tukaj preprosto pade.

Vaš namen pri učenju novih veščin je, da postanete dovolj dober za svoje potrebe in za potrebe vašega podjetja oz. delovnega mesta. Že 20 praktičnih ur je bolje od nič, kar pa predstavlja zgolj 40 minut vaje na dan. Učenje novih veščin je enostavno in od posameznika zahteva načrtovanje, zdravo pamet in vztrajnost.

Odločite se, kaj bi radi pridobili

Kaj bi radi počeli oz. kaj je tisto, kar vas zanima do te mere, da bi si želeli naučiti nekaj novega na tem področju? S tem, ko si določite točen cilj, ki ga želite doseči, je ta takoj bližje, z njim pa boste tudi spoznali, koliko prakse je zahtevane, da pridete do želenega nivoja.

Razdelite si veščine na manjše dele

Ko si zamislimo veščino, nam v glavo smuknejo slike, kot so profesionalni tenis in zahtevna analiza na področju marketinga. Takšne skice nas lahko prestrašijo, zato je pomembno, da si cilj razdelimo na manjše dele, ki so veliko lažje dosegljivi. Vaja do mojstra tako predstavlja večji užitek, vsebuje manj neprijetnih trenutkov, hkrati pa delate na tem, da vsako posamezno veščino na koncu obvladate do te mere, da lahko napredujete, na njej gradite in sestavljate širšo, popolnejšo sliko.

Vadite in se popravljajte

Stari rek Vaja dela mojstra se ni še zmotil in tudi tokrat ima prav. Pomembne tehnike, ki pripomorejo k rasti spretnosti, vključujejo neprestano prakso veščin, ki ste jih pravkar pridobili. To področje raziskujte ravno toliko, kolikor menite, da potrebujete, saj vas prehitro napredovanje in branje kompleksnih stvari morebiti prestraši in odvrne od nadaljevanja.

Umaknite vse ovire

Več napora, kot ga vložite v učenje novih veščin, težje boste nadaljevali in ohranjali motivacijo, zato poskrbite, da odstranite vse ovire, ki vas motijo pri dosegi svojega cilja. V kolikor vas učenje doma demotivira, zamenjajte okolje, poskrbite, da imate vse potrebne potrebščine vedno pri roki, učno okolje si naredite prijazno in si ustvarite topel ambient, v katerem boste znanje z veseljem srkali vase. Manj, kot se boste ukvarjali z nepotrebnimi stvarmi, več energije vam bo ostalo za tiste prave naloge.

Dovolj je 20 ur

Po začetku vztrajajte toliko, da si lahko rečete, da ste opravili polnih 20 ur dela za dosego prvega, manjšega cilja. V tem času boste zaznali veliko razliko v dojemanju ter razmišljanju in po toliko urah boste ugotovili, ali je to področje narejeno za vas, ali ste se navsezadnje zmotili. V kolikor niste pripravljeni toliko časa vložiti v učenje novih spretnosti, je najbolje, da pozabite nanjo. Prve ure so vedno težke, saj ste deležni veliko novih informacij, a čim prebrodite začetno krizo in se kljub temu odločite nadaljevati, ste na dobri poti.

Platforme za učenje novih veščin

Na spletu obstaja malo morje platform, ki ponujajo tečaje in izobraževanja na različnih področjih. 

  1. Housing d. o. o. vam v sodelovanju z MojeDelo.com omogoča kakovostna izobraževanja s področja informatike po zelo dostopnih cenah. Naučite se lahko znanja s področja informacijske varnosti, programiranja, podatkovnih baz itd.

  2.  Udemy.com obsega tečaje, ki se tičejo razvoja, poslov, informacijske tehnologije, osebnostnega razvoja itd.
  3. Na Skillshare.com vas bodo seznanili s praktičnimi znanji, kot je uporaba platforme Mailchimp, izdelava logotipov, rezanje s profesionalnim nožem, uporaba glasbenih programov za glasbene guruje …  
  4. Coursera.org vas nauči lastnega učenja, programiranja, algoritmov, uporabe  Bitcoina, nevrologije itd.
  5. Platforma Edx.org ponuja brezplačne spletne tečaje, iz različnih področjih, s katerimi si boste izboljšali zaposljivost in poskrbeli za konkurenčnost na trgu dela. 
  6. Kot zadnjo stran omenimo Lynda.com, ki svoje tečaje deli na razvoj, posel, oblikovanje, splet, fotografijo in marketing.

Znanje je na dosegu roke, le stegniti jo morate in izbrati, kaj si želite. Potrebna je motivacija, dobra volja, čas, vztrajnost in odprta glava, ki bo redno srkala vedno nove in nove informacije, ki bodo pripomogle tako na trgu dela kot v službi.


POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela