Uživajte v pisanju in zaslužite plačo kar doma

14.5.2018


Iščete delo, ki bi ga radi opravljali od doma? Bi radi poleg svoje službe še nekaj zaslužili?

Če ste tudi vi med tistimi, ki iščejo način, da bi delali od doma ali pa bi poleg svoje redne službe radi še nekaj dodatnega zaslužili, bi lahko bila prava rešitev za vas pisanje člankov po naročilu od doma.

V večini primerov gre za pisanje člankov za objavo na različnih internet straneh. Danes lahko pisanje člankov v grobem razdelimo na dva dela. En del je pisanje kakovostnih člankov in vsebin za različne novičarske in lifestyle portale, ki na svojih spletnih straneh objavljajo bolj ali manj kakovostno vsebino in zato potrebujejo ljudi, ki jim napišejo daljše članke z vsebino, ki je primerna in dovolj zanimiva za to, da jo bodo bralci teh spletnih portalov z veseljem prebrali ter članek morda tudi delili na svojih socialnih omrežjih in s tem še povečali branost in obisk spletne strani. Tak primer sta na primer spletni strani Racka.si in Redbook.si. Tovrstni članki so seveda tudi bolje plačani.

Drugi del pa je pisanje tako imenovanih SEO člankov. Tu pa gre za krajše članke, ponavadi vsebujejo približno 300 besed, ki jih različna podjetja, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani potrebujejo za svoje SEO mreže in za objavljanje na svojih spletnih straneh. Ti članki so bistveno manj zahtevni, saj jih načeloma ljudje ne berejo, služijo namreč temu, da se z njihovo pomočjo in s pomočjo uporabe ključnih besed v članku določenim stranem izboljša pozicija v spletnih iskalnikih. Ker gre tukaj za nezahtevne članke, je seveda tudi plačilo nižje, kot za zgoraj omenjene članke, vendar pa je treba vzeti v račun, da boste takih člankov lahko napisali toliko več.


Kateri tip pisanja je pravi zame?

Vsekakor je to po tem, ko ste se odločili, da bi pisali članke, najpomembnejše vprašanje, na katerega si morate odgovoriti. Ali boste pisali vsebinsko daljše ali enostavnejše SEO članke?

Za pisanje zahtevnejših besedil za spletne in lifestyle portale je pomembno, da za začetek odlično obvladate slovenski jezik in slovnico. Nihče namreč za vami ne bo popravljal pravopisnih in slovničnih napak, vaš naročnik bo pričakoval od vas članek, ki ga bo lahko brez veliko lektoriranja objavil na svoji spletni strani.
Poleg tega je pomembno, da veste, o čem pišete. Če boste torej dobili naročilo, da pišete na primer o Dolenjski, je seveda dobro, da o Dolenjski nekaj veste. Če ste razgledana in načitana oseba, ki ima veliko splošnega znanja, to načeloma niti ne bo velika težava, saj tovrstni članki vendarle ne zahtevajo preveč poglobljenega znanja o posamezni temi, pač pa se od vas pričakuje neka splošna razgledanost. Če pa se vam zdi, da o zahtevani temi ne veste dovolj, da bi o tem suvereno pisali, si bo potrebno vzeti nekaj časa, da boste o temi nekaj stvari prebrali in se poučili o snovi, o kateri naj bi pisali.

Če pa se boste odločil za pisanje preprostejših SEO člankov, bo vaše delo malo preprostejše, saj gre tukaj za precej nezahtevne in bistveno krajše članke. Tudi tukaj boste od naročnika dobili temo, o kateri boste morali pisati, vendar pa za te članke ni potrebno poznavanje teme, o kateri pišete, oziroma je dovolj že minimalno znanje. Prav tako se bodo verjetno članki na isto temo v prihodnosti še ponavljali, tako, da bo enkratno brskanje o določeni temi zadostovalo za kar nekaj napisanih člankov. Tudi slovnica v teh člankih ni tako zelo pomembna in nihče se ne bo spotikal ob napačno postavljeno vejico ali napačno uporabljen predlog, saj kot rečeno, gre za članke, ki so prvenstveno namenjeni optimizaciji spletnih strani in jih širša publika ne bere in ne deli na svojih družabnih omrežjih, namenjeni so predvsem spletnim brskalnikom, kot je Google.


Kaj se mi pa bolj splača?

To bo pa verjetno vaše naslednje vprašanje, ki si ga boste zastavili. Ali je bolje, da se lotite pisanja preprostih člankov, katerih pisanje je lahko na trenutje tudi duhamorno, in ki so slabše plačani, vendar nezahtevni, ali je morda vendarle bolje, da se lotite pisanja resnejših, daljših in bolje plačanih člankov, ki jih bodo obiskovalci spletne strani brali, delili in tudi komentirali?

Vsekakor je to odvisno predvsem od vas. Ali se čutite sposobni napisati kakovosten članek za lifestyle portal? Ali ste pripravljeni prenesti tudi kakšen negativen komentar, ki se utegne pojaviti pod člankom? In pa seveda, ali ste tak članek sposobni napisati?

Če je vaše splošno znanje dovolj široko, če vam slovnica ne dela težav, če vam ni težko pobrskati ze kakšno dodatno informacijo in če nimate zadržkov pred javnim objavljanjem vašega dela, potem se lahko preizkusite v tovrstnem pisanju. Kdo ve, morda boste sčasoma postali uspešen in cenjen pisec besedil.

Če pa se vam zdi, da vaše znanje vendarle ni dovolj široko in da bi raje ostali v anonimnosti, potem je morda bolje, da se lotite pisanja SEO člankov.


Kako naj začnem?

Vsak začetek je težak. Če ste se odločili za pisanje SEO člankov, na internetu poiščite podjetja, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani. Taka podjetja vedno iščejo pisce SEO člankov. Predstavite se jim in jih povprašajte, ali so vam pripravljeni dati priložnost. Tovrstna podjetja imajo velike potrebe po unikatnih SEO člankih in vaše možnosti, da hitro dobite svoje prvo naročilo, so precej velike, sploh če boste vztrajni in boste kontaktirali čim več tovrstnih podjetij.

Če pa bi želeli pisati resnejše vsebinske članke, pa vam svetujemo, da za začetek napišete nekaj člankov in jih pošljete nekaj portalom, kjer bi želeli biti objavljeni. Verjetno bo nekaj časa trajalo in verjetno boste morali na začetku kakšen članek napisati tudi brezplačno,. Vendar, če boste resni, vztrajni in izvirni, boste za svoje članke že kmalu lahko dobili svoje prvo plačilo. Z vsakim objavljenim člankom pa boste v boljšem položaju in počasi vas bodo začeli spremljati in prepoznavati tudi uredniki teh portalov.

Prav gotovo sta oba načina pisanja po svoje zahtevna in brez delavnosti in vztrajnosti tudi v tem poslu ne bo šlo. Pa vendar, če boste vztrajni in boste kreirali dobre vsebine, ste lahko prepričani, da bo tudi zaslužek slej kot prej prišel. Zato kar pogumno.


Izberi področje dela