V novi službi. Kako si prislužiti spoštovanje?

24.4.2020


Nova služba je velika prelomnica. Prvi dan nove službe, se lahko počutimo kot prestrašeni šolarji prvi dan v šoli – vse nam je novo, obrazi so videti neprijazni, ne znajdemo se v novem okolju.

Za razliko od prvega dne v šoli pa se v službi ne moremo skriti pod mizo in jokati, ker nam nov položaj ne ustreza. Prvih nekaj tednov je ključnih za vklapljanje v novo okolje in postavljanje temeljev v novem poslovnem okolju. Če si želite prislužiti spoštovanje sodelavce in odobravanje šefov, preverite naš vodnik profesionalnega obnašanja v prvih tednih nove službe.

Predstavite se 
Na novem delovnem mestu ni pomembno le to, da spoznate nove sodelavce, pomembno je tudi, da oni spoznajo vas. V večjih podjetjih običajno nimajo predvidenih spoznavnih procesov za nove sodelavce. Postopek novo zaposlenega običajno predvideva prihod v službo, zasedbo delovnega mesta in začetek dela. Seveda je vsakemu v najboljšem interesu, da v prvem dnevu naredi največ, a vseeno se ne skrivajte za ekranom. Vzemite si nekaj minut, da spoznate vsakega izmed novih sodelavcev, ti vam bodo pomagali, da se boste lažje vključili v novo delovno okolje. Če ste po naravi ektsroverirani, verjetno ne boste imeli pretiranih težav. Pristopite k sodelavcem, ponudite jim roko, povejte, da ste novi v službi. Povprašajte jih, kaj je njihov položaj in kaj so njihove naloge. Vsak dan si vzemite nekaj minut za spoznavanje novih ljudi.  

Upoštevajte navodila 
Ne glede na to, kakšni so vaši osebni načrti za prve dneve nove zaposlitve, vedno sledite navodilom nadrejenega ali kadrovika, ki vas je sprejel. Vedno se sicer sami ponudite, da začnete takoj, vendar ne bodite preveč vsiljivi, saj nadrejenega še ne poznate dovolj dobro, da bi vedeli, kako se bo odzval. Pokažite le pravo mero navdušenja.

Spoznajte delovno okolje
Najprej se pozanimajte, kje so prostori, ki jih boste uporabljali vsak dan, kje se stranišča, kje lahko najdete vodo, kupite kavo, kje dobite pisarniški material, kje je sejna soba. Nato svoje nove sodelavce prosite, da vam razkažejo ostalo podjetje. Tako boste vedeli, kje so glavni oddelki, oddelki, s katerimi boste sodelovali, ter podporni oddelki, kot so IT, računovodstvo in kadrovska služba.

Odzovite se na vsako komunikacijo 
Nikoli se ne skrivajte za masko “jaz sem novi”. Vedno odgovorite na vsa elektronska sporočila, četudi ne boste zmogli vsega, kar vam naložijo v prvih dnevih, to povejte. Ko boste spoznali specifike delovnega procesa in dinamiko dela, boste lažje dohajali vse delovne naloge, ki se od vas zahtevajo. 

Spregovorite o napakah, če jih opazite
Najeli so vas z razlogom. Če v delovnem procesu opazite kakšno nepravilnost, to sporočite nadrejenim. Nikoli ne podcenjujte moči, ki jo imate kot novi zaposleni. Ker podjetja dolgo delajo z dinamiko, v katero ste prišli, včasih spregledajo kakšne napake, ki so zelo očitne. Spregovorite in predlagajte izboljšavo. Vedno si zapomnite, da neumnih vprašanj ni. Neumno je samo ne vprašati.

Bodite družabni 
Najpomembnejši korak v novi službi so seveda novi stiki. Če prihajate v homogeno skupino sodelavcev, ki so skupina že dalj časa, boste verjetno težko vstopili v njihovo skupino, zato je še bolj pomembno, da se potrudite že prve dneve. Vprašajte ali se jim lahko pridružite pri kosilu, odzovite se povabilu na kavo.

Zavedajte se, kam sodite in kakšne so vaše naloge
To je še posebej pomembno, če prihajate na menedžerski položaj. Prvega vtisa, ki ga boste pustili svojim podrejenim, se boste kasneje težko otresli. Odličen pristop je, da se srečate z vsakim od zaposlenih posebej in jim podrobno predstavite kako ste si zastavili delovni proces. Vsakemu posebej razložite kakšna je vaša vloga in kako si predstavljate njihovo. 

Navsezadnje si zapomnite le to, da je vsaka nova služba stresna, zato nikar pretirano ne dodajajte k stresu, prilagodite si položaj in plavajte s tokom. Nekaj vloženega napora na začetku, vas bo zagotovo pripeljalo zelo daleč. Vpletite se v procese dela, bodite proaktivni in uspeh bo zagotovo sledil. Kar se tiče odnosov na delovnem mestu, pa se zavedajte, da smo za vse odnose v svojem poslovnem in zasebnem življenju odgovorni sami – odnosi delujejo po sistemu – dobiš, kar daš. Izberi področje dela