Veste, kakšen digitalni odtis puščate?

8.4.2020


Za razliko od ljudi digitalni svet z leti ne pozabi, kaj ste objavili ali brskali na spletu. Še več, ob vašem imenu lahko razkrije celo informacije, ki jih niste želeli deliti z drugimi. Te informacije lahko vplivajo tudi na zaposlitveni razgovor. Na Kariernem sejmu MojeDelo.com v Ljubljani, ki bo 7. novembra od 10. do 19. ure v Cankarjevem domu, bo o digitalnem odtisu, ki nas mora skrbeti, predaval strokovnjak Sašo Kronegger. 

Vsi smo že kdaj v življenju naredili kakšno neumnost

Svet že dolgo ni več sestavljen iz tukaj in zdaj ter tem, kar se dogaja na spletu, temveč se oba svetova močno prepleteta. Obraz, ki ga kažemo na spletnih platformah,je postal enako pomemben kot obraz, ki ga pokažemo na zaposlitvenem razgovoru. "Vsi smo že  kdaj v življenju naredili kakšno neumnost in ljudje te neumnosti pozabijo oziroma jih celo spremenijo v zabavne legende. Računalnik pa pomni. Kar koli smo kdaj koli ušpičili, lahko kadar koli kdor koli izbrska. In nikoli ne vemo, kje nas bo nek dogodek izpred nekaj let ujel. To je tisto, kar nas mora skrbeti," je povedal Sašo Kronegger, transakcijski analitik in specialni pedagog, ki bo o tem, kaj vse lahko Google izda o nas, predaval na kariernem sejmu v Ljubljani. 

Algoritmi lahko izdajo celo informacije, ki jih želimo skriti

Pogosto se tudi ne zavedamo, kaj vse dovoljujemo sistemom, da algoritmi opravljajo za nas. Algoritem tako sam skombinira informacije in so vidne drugim, čeprav jih nismo želeli deliti z drugimi. "Na primer. Če zbolim in začnem nekaj iskati na spletu, lahko sistem sam od sebe kombinira podatke in začne našemu imenu pripisovati bolezen. Podobno občutljiva tema je lahko na primer tudi spolna usmerjenost. Ker prijatelji prihajajo iz določenega kroga ali organizacij, v katerih se ukvarjajo s spolno usmerjenostjo, začne sistem zaznavati te povezave, ko nas nekdo pogugla," še opozarja Sašo Kronegger. 


Izberi področje dela