Vodstvene sposobnosti, ki pomagajo k zmanjšanju stresa v ekipi

14.5.2018


V vsaki ekipi pride do nesoglasij in do stresnih trenutkov, ki se jim težko izognemo. Služba je namreč za večino ljudi glavni razlog, da se znajdejo v stresu. Kaj pripomore k temu? Obseg dela, socialni odnosi, usklajevanje kariere in zasebnega življenja ter nesigurnost zaposlitve.

Kot vodja boste svoje delovno okolje težko spravili v zen stanje, a kljub temu obstaja nekaj načinov, kako zmanjšati nivo stresa in ustvariti boljše, srečnejše in bolj produktivno okolje.

Stres sprošča hormon kortizol, ki črpa energijo iz prefortalnega korteksa, kar povzroča zmanjšano zmožnost presojanja in razmišljanja. Z drugimi besedami, ljudje, ki so pod stresom, so manj produktivni.

Je rešitev v meditaciji? Morda. A obstajajo tudi drugi načini, kako z vašim obnašanjem vplivati na njihovo zdravje in srečo.


Komunicirajte bolj efektivno

Kot njihov nadrejeni imate širšo sliko, ki je vaši podrejeni redko vidijo. Vaše odločitve so sprejete na osnovi te širše slike, posledično pa jim je nikoli ne razložite, saj se ne zavedate, da je ne poznajo. V svojih glavah si bodo ustvarili svojo zgodbo in v devetih od desetih primerov ni takšna, kot je v resnici.

Obveščajte svoje zaposlene o tem, kar veste. Radi bi vedeli, v katero smer pluje ladja, imenovana podjetje. Izredno pomembno je, da jim obrazložite vsaj ključne tekoče zadeve.


Večkrat dajte povratno informacijo

Bi radi videli tesnobne ljudi? Pustite jih, da se več mesecev ubadajo z eno zadevo, brez da bi sploh vedeli, ali gredo v pravo smer.

Pravilo »manj je več« tukaj ne pije vode, saj jih nepoznavanje informacij spravlja v stresne situacije. Ne vedo, ali je njihov način dela pravilen ali napačen. Ne želijo si, da jih neprestano nadzirate, temveč da podajate konstruktivno kritiko, iskreno povratno informacijo in oceno njihovega nivoja znanja.

Ni dovolj le letni razgovor, ki ga z njimi izvajate – vsaj enkrat tedensko jim namignite, kaj menite, saj se bodo le tako lahko popravili in vlagali v svoj razvoj.


Ne pozabite na kulturo podjetja

Veliko podjetnikov svoje zaposlene v svojo ekipo sprejme zgolj zaradi kompetenc in znanja, ki ga s seboj prinesejo, ne pomislijo pa, ali bo karakter novozaposlenega sploh sovpadal s kulturo celotne organizacije. Iskreno premislite, ali bo mil človek res zadovoljen v podjetju, kjer so odnosi napeti, pomemben pa je le rezultat in ne osebni odnosi.

Kulturna povezanost je velika odskočna deska za večanje sreče in mora biti eden ključnih faktorjev ob zaposlitvi novega člana ekipe. Četudi so delovniki polni težkih opravil, je veliko zaposlenih srečnih na delovnem mestu že zaradi tega, ker se z drugimi sodelavci dobro razumejo. Povezane ekipe sprejemajo nove izzive in držijo skupaj, kar ustvarja prijetno delovno klimo.


Prenehajte z mikromenedžmentom

Nekatere vodje veliko poudarka dajo podrobnostim, na kakšen način mora biti opravljeno delo, a ne zavedajo se, da je izvajanje tega stvar vsakega posameznika. Za nekoga, ki je že nekaj let zaposlen v vašem podjetju, je skrajno podcenjujoče neprestano poslušati o napačnem načinu dela in načinih, kako bi moral opravljati svoje dolžnosti.

To nikakor ne pomeni, da morate izginiti iz svojega delovnega mesta in se delati, kot da je vse v redu. Namesto tega raje bodite dostopni za vsa vprašanja in ne opravljajte dela namesto njih.


Skupaj delajte, ko zmanjka časa

Vodje se velikokrat ne zavedajo časovnih rokov in postavljajo nemogoče termine, ki jih morajo zaposleni loviti. Predlagamo, da velike projekte z omejenim rokom trajanja dokončate skupaj z njimi, saj boste tako uvideli celoten način dela in spoznali projekte zaposlenih, za katere najverjetneje sploh ne veste.

Spodbujajte jih in stojte jim ob strani, ko so soočeni z izzivi.


Bodite njihov mentor

Nadrejeni, ki ga bodo zaposleni najbolj cenili, bo tisti, ki največ ve. Neprestano se izobražujte na svojem področju in bodite jim mentor, ko boste opazili, da se jim je zataknilo.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela