Vprašanje, ki ga postavijo inteligentni ljudje, ko so zmedeni

6.8.2018


Nadrejeni vas je včeraj posedel za mizo in vam v roke izročil nov projekt. V čem je problem? Popolnoma ste zmedeni in zdi se vam, da nimate niti najmanjše smernice, kako bi novo nalogo začeli reševati. Glava je zmedena, ne morete se osredotočiti in zdi se vam, da se nahajate v brezizhodni situaciji.

Za začetek se pomirite. Ključ je v tem, da se soočite z nastalo zmedo in jo rešite – dlje, kot boste potrebovali, da zbistrite glavo in poiščete rešitev, večja bo verjetnost, da se bo ta popolnoma razlikovala od tiste, ki jo je imel v glavi vaš nadrejeni.

 

Seveda bi bilo najlažje, da bi pristopili do svojega šefa in mu preprosto priznali: »Zmeden sem. Pojma nimamo, kako začeti.« A zaskrbljeni ste, saj si ne želite, da bi vas imel za nesposobnega, hkrati pa se vam zdi, da z njim nimate tako odprtega in iskrenega odnosa, da bi mu to lahko brez slabe vesti povedali.

 

Namesto tega je pravo vprašanje:

S KATERIM VIŠJIM CILJEM SE POVEZUJE TA NALOGA?

 

Zakaj je takšno vprašanje tako zelo efektivno?

 

Izpadli boste kot delavec, ki se osredotoča na cilj, ne na pot. Veliko bolje je postaviti takšno vprašanje, kot pa podobno v stilu: »Zakaj sploh moram to početi?« Z vprašanjem, ki se dotika cilja naloge, boste izrazili željo po uspehu tako zase, za ekipo, kot za podjetje. Dokazali boste, da gledate dolgoročno in vidite širšo sliko.

 

Po drugi strani bo vprašanje o cilju postavilo vašega nadrejenega pred dejstvo, da tudi sam sebe vpraša enako. Morda ste izgubljeni, saj niti on sam ne vidi smisla v tej nalogi. Ko boste od njega zahtevali, da vam razčisti dvome, boste razumeli namen in lažje oblikovali strategijo, s katero boste cilj tudi dosegli.

 

Kot tretje, odgovor na to vprašanje postavlja tako vas kot vašega nadrejenega v odgovoren položaj. V kolikor na pol poti (ali na koncu) vaš šef ne bo zadovoljen z rezultatom, lahko vedno pristopite do njega in mu razložite, zakaj ste ubrali pot, ki ste jo. Nato imate lahko pogovor o tem, kje se je zalomilo in koliko vam še manjka do uresničitve cilja. Je še možno spreobrniti pot in iti v pravo smer? Obstajajo drugi, boljši načini, kako doseči tisto, kar se od vas zahteva?


Vas zanima, kako pomembna je čustvena inteligenca v službi?


ČUSTVENA INTELIGENCA IN DELOVNA USPEŠNOSTIzberi področje dela