Z dobro postavljenimi cilji do odličnih rezultatov!

16.7.2017


Vsi se želimo izkazati na novem delovnem mestu in pokazati tako drugim kot samemu sebi, da smo sposobni, delovni, marljivi in izredno motivirani. Najboljša pot, da to dosežemo, je, da si postavimo prave cilje in jim poskušamo slediti. S takšnim načinom si ne boste le pridobili ugleda, temveč boste imeli trdno podlago za pogajanja tako o napredovanju kot o povišici.

Vsi se želimo izkazati na novem delovnem mestu in pokazati tako drugim kot samemu sebi, da smo sposobni, delovni, marljivi in izredno motivirani. Najboljša pot, da to dosežemo, je, da si postavimo prave cilje in jim poskušamo slediti. S takšnim načinom si ne boste le pridobili ugleda, temveč boste imeli trdno podlago za pogajanja tako o napredovanju kot o povišici.
Znanstveno je dokazano, da postavljanje ciljev izboljša našo produktivnost, tudi raziskave so pokazale, da so zaposleni, ki so si svoje cilje zapisali na list papirja, lažje in hitreje prišli do njih v primerjavi s tistimi, ki so jih imeli le v mislih. Kako naj se osredotočimo na energijo, ki jo potrebujemo za delo?

Usmerite svoj pogled proti delu

V prvih delovnih dneh v novi službi se nam rado zgodi, da smo izgubljeni in ne vemo čisto točno, kje se nas glava drži. Preveč je novih informacij, veliko je podatkov, ki si jih moramo zapomniti, in delodajalci nas po navadi v tem obdobju prav nič ne »hranijo«, temveč nam postavljajo vedno nove in nove naloge.

V primeru dvomov si še enkrat preberite zapisane delovne zadolžitve, ki so vam bile predane ob podpisu pogodbe. Te gredo najverjetneje po vrsti na podlagi pomembnosti, zato boste takoj dobili občutek, kaj je tisto, čemur morate prepustiti velik del svoje koncentracije in dela, ter kaj je tisto, ki le malenkostno zaseda vaš delovnik in lahko počaka tudi na pozne popoldanske sproščene ure, preden se odpravite domov.

Poglejmo si primer. Vaša naloga je izdelava mesečnih poročil in postavljanje vedno novih mesečnih ciljev, ki morajo biti izdelani na podlagi ugotovljenih rezultatov. Zapisali boste cilj in metode, s katerim jih boste uresničili. Da bi lažje začeli to nalogo, premislite in preberite, na kaj se je osredotočal vaš predhodnik (najverjetneje niste prvi, ki se spopada s temi zadolžitvami), na kaj je postavljal poudarke in ali že obstajajo določene metode dela, ki stremijo ciljem. Ali je en smoter pomembnejši od drugega? Kako boste ocenjevali napredek in razvoj na tem področju?

Poskrbite, da si boste zastavili rok, do kdaj morate priti do konca zastavljene poti (v zvezi s tem se posvetujte tudi s svojim nadrejenim). Ta korak ne bo pokazal le, da ste zanesljivi, temveč bo delodajalcu dal vedeti, da ste samoiniciativni, motivirani in predani k temu, da podjetju prinesete dobre rezultate.

Sestavite si akcijski načrt

V podjetnem svetu morate svoj smoter imeti neprestano pred očmi, saj se hitro zgodi, da ga izgubite in zaidete s poti.

Strokovnjaki na področju kariernega razvoja svetujejo, da si cilje zapišete na papir in jih postavite na vidno mesto. Morda boste pri vsakem potrebovali časovnico, ki vas bo gnala naprej in vam dala vedeti, da nimate več veliko časa, da se izkažete. Saj poznate tisto o teku vode v grlo … V kolikor je potrebno, si v pametnem telefonu nastavite opomnike, ki vas bodo ob ponedeljkih spomnili na tedenske naloge in cilje, ki jih morate doseči.

Četrt ure pred odhodom domov si na list papirja napišite, katere so vaše zadolžitve, ki jih morate dokončati naslednji dan. Na tak način se boste spodbujali in pokazali svojo zagnanost ter motiviranost.

Naj vam pomagajo prijatelji in nadrejeni

Zapomnite si – vi ste odgovorni za dosego svojih ciljev, kar pa še ne pomeni, da si ne smete privoščiti dodatne pomoči. V kolikor vam je lažje, se dogovorite s sodelavci, da vas enkrat ali dvakrat mesečno spomnijo in povprašajo, kako vam gre doseganje svojih nalog.

Potrebujete dodatno podporo? Določite prijatelja, ki ni hkrati tudi vaš sodelavec, da vas redno sprašuje o vašem napredku in situaciji v službi, saj boste tako imeli tudi zunanjo motivacijo, ki vam bo dala nov zagon. Navsezadnje se radi hvalite, kajne?

Ne pozabite komunicirati z nadrejenim – nekateri od njih zahtevajo od svojih zaposlenih, da jim vsak petek pošljejo poročilo o delu in o tem, kako so v preteklem tednu uspeli napredovati ter kaj so dosegli. V tem zapisu prepustite nekaj vrstic tudi temu, da mu zaupate in poročate, kakšni so vaši načrti za naslednji teden. Na ta način boste motivirani tudi iz strani nadrejenega in verjamemo, da ga ne boste hoteli pustiti na cedilu.

Z uspehom do uspeha

Sledite svojemu uspehu, ne le zato, da bi ostali organizirani, temveč tudi zato, da bi se z njimi dodatno spodbujali. Uspeh namreč vodi do novega uspeha, morda tudi do napredovanja, povišice itd.

Knjižico, v katero si beležite svoje dosežke, nikakor ne vrzite v smeti, ko jo odrabite, saj jo boste potrebovali takrat, ko se boste počutili na dnu in vam bo nujno potrebna motivacija, da ste sposobni in kompatibilni na tem delovnem mestu. Zapiski naj vam povedo, kaj vse ste že dosegli in kaj vse vas še čaka, izredno pomaga tudi, da pomisleke delite s sodelavci, ki bodo vedno imeli dobro besedo za vas. In ne skrbite, če se trenutno soočate z nadrejenim, ki vaših uspehov ne dojame – tudi za vas bo prišel čas, ko bo delodajalec ponosen na vas, zato vztrajajte in delajte dobro zaradi sebe.


Primerjaj svojo plačo glede na svoje delovno mesto in pridobi argument pri pogajanju za višjo plačo.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela