»Za naše zaposlene poskrbimo celostno«

11.12.2017


Atlantic Grupa je dinamično mednarodno podjetje s 5370 zaposlenimi, 19 proizvodnimi obrati v 12 državah. Ogromen sistem, ki gradi uspešno zgodbo, zahteva prodorno in ciljno usmerjeno vodenje, pri čemer pa veliko vlogo odigra tudi Oddelek za človeške vire, ki vse zaposlene povezuje v uspešne time zavzetih zaposlenih, ki skupaj uspešno udejanjijo zastavljeno Startegijo podjetja. O organizaciji, nalogah Oddelka za človeške vire, možnostih za razvoj in načrtovanje kariere ter številnih programih za uravnoteženje zasebnega in poslovnega življenja smo se pogovarjali z Regionalno direktorco Oddelka človeških virov, Natašo Bazjak Cristini.
Regionalna direktorca Oddelka človeških virov, Nataša Bazjak Cristini.

V Sloveniji imate dve podjetji, za katera skrbite. Kako uskladite vse obveznosti?

Res je, v Sloveniji imamo dve podjetji, in sicer: podjetje Droga Kolinska s proizvodnimi linijami blagovnih znamk Barcaffe in Argeta v Izoli, Coockta in Donat Mg v Rogaški Slatini in Bebi na Mirni na Dolenjskem, ter podjetjem Atlantic Trade, kateri je oblikovan v distribucijsko podjetje za lastne blagovne znamke: poleg zgoraj anvedenih še Cedevita, Bakina Tajna, Smoki, Bananica, Grand kafa, Kala, Kalnička, Chipsos, Prima, Montana… in blagovne znamke principalov (Unilever Hipp, Rauch, Ferrero, Wrigley, Johnson & Johnson, Durex Duracell, Bic. Delo je obsežno, ampak z dobro ekipo, odličnim time managementom in jasnimi cilji, predvsem pa z veliko mero strasti in uživanja pri svojem delu, se vse lahko opravi.

Katere lastnosti bi kot kadrovica v tako velikem podjetju izpostavili? Kaj vas odlikuje?

Na trgu dela veljamo za zanesljive zaposlovalce, kar pomeni, da zaposlenim zagotavljamo odlične osnovne pogoje za delo in se trudimo dodajati še nekaj več: mi temu pravimo Ocean priložnosti, v katerem živimo svoje vrednote: kreativnost, strast in rast. Poleg samih vrednot smo v podjetjih ustvarili kar nekaj programov s katerimi spodbujamo razvoj osebne kariere. Sama namreč zagovarjam dejstvo, da so dobri delovni pogoji, redno plačilo in korekten odnos do zaposlenega temelj, na katerem lahko gradimo in uvajamo tudi novejše kadrovske pristope. Ti so še posebej pomembni, ko govorimo o osebnem zadovoljstvu. Namreč - vsi si želimo biti uspešni ter ponosni nase in na svoje delo.

Lahko opišete kakšen program, ki ga izvajate za zaposlene?

Na ravni celotne Grupe imamo razvit »Care program«, ki zajema aktivnosti za telo, za dušo in skrb za ravnovesje med delovnim in prostim časom. Za zaposlene imamo organizirane zdravniške preglede na vsaki dve leti, vsem, starim nad 40. letom omogočamo preglede dojk oziroma prostate. Ozaveščamo o zdravi prehrani in življenjskem slogu. Vzpostavili smo »Solidarnostni sklad« za pomoč zaposlenim v težkih življenjskih situacijah (daljše bolezni, naravne katastrofe, smrt,...) V Atlantic Grupi deluje tudi program Body & Mind, ki spodbuja razvijanje zdravega duha v zdravem telesu. Na ravni Skupine je organiziranih 24 športnih klubov, ki ob finančni podpori Atlantica delujejo avtonomno, enkrat letno pa se pomerijo na Športnem vikendu v trening centru KK Cedevita v Zagrebu. Zavedamo se pomena družine, zato zaposlenim, ki imajo v svojih družinah prvošolčke, Atlantic Grupa na prvi šolski dan podari prost dan, naše prvošolčke pa nagradimo z majhnimi pozornostmi. Za otroke imamo organizirano tudi novoletno predstavo. V sklopu Care programa spodbujamo kreativnost naših zaposlenih, ki lahko prijavijo in pripravijo razstave svojih fotografij, slik, kipov… na vseh lokacijah Atlantic Grupe. Konec vsakega leta pa bodo najboljša dela razstavljena tudi na sedežu Atlantica v Zagrebu Poleg Care programa imamo seveda še številne druge programe namenjene razvoju zaposlenih. Predvsem gre tu za akademije (Marketinške, Vodstvene, Prodajne,...), vpeljan imamo tudi Talent management, Assesment centre,... Dodelan imamo tudi poseben sistem merjenja Učinkovitosti, t.i. Performanse management.  

Trudimo se, da pri zaposlenih vzpostavljamo čim boljše zavedanje o uravnoteženem življenju in zdravih življenjskih navadah ob sočasnem uspešnem upravljanju lastne kariere.

Blagovne znamke, ki jih razvijate in krepite v vaši Grupi, so del naše družbe že vrsto let. Ste tudi sicer kot podjetje družbeno aktivni?

Seveda, sama namreč menim, da je vzajemno dajanje in prejemanje od družbe ključnega pomena za uspešnost podjetja. Naši zaposleni so del te družbe in prav je, da se tudi na ravni podjetja angažiramo. Dobrodelnost svojih zaposlenih spodbujamo, saj z dodatnim prostim dnem - za vsaka 2 dni humanitarnega dela Atlantic Grupa svojemu zaposlenemu podari 1 dan plačanega dopusta (maksimalno 5 dni v enem letu) in z dopolnilnimi donacijami za izbran namen (zdravstveni, izobraževalni in okoljski dobrodelni projekti) podjetje sodeluje z dodatnim 50 odstotnim deležem. To pomeni, če zaposleni daruje 10 eur, bo podjetje dodalo še 5 eur - do maksimalne višine 200 eur v enem letu. Tudi Atlantic Grupa se trudi vračati v družbeno okolje z doniranjem in sponzoriranjem športa, kulture, izobraževanja in ozaveščanja o zdravem življenjskem slogu.

Veliko časa v kadrovski namenite tudi razvoju kompetenc v podjetju. Kako to razvijate pri zaposlenih?

V Atlantic Grupi poteka več programov za razvoj in načrtovanje kariere. Imamo Atlanticov model kompetenc, ki vsebuje vodstvene, funkcionalne in tehnične kompetence. Vzpostavili smo in vodimo učinkovit Talent management, imamo t.i. adventure program namenjem mladim, letno organiziramo funkcionalne akademije oziroma laboratorije za usposabljanje in osvajanje mehkih veščin, pa še bi lahko naštevala. Zavedamo se, da lahko v zaposlenih včasih najdemo tudi tiste veščine in lastnosti, ki jih sami niti ne prepoznajo.

Kje največkrat iščete nove kandidate?

Kandidate za svoje bodoče sodelavce iščemo iz različnih virov, pred kratkim smo uvedli še eno dodatno možnost, TAG program znotraj podjetja, s pomočjo katerega zapsoleni sami predlagajo kandidate in so lahko za to še dodatno nagrajeni. Raziskovanje in prepoznavanje kandidatov s pravim ravnotežjem sposobnosti in vrednot, ki so skladne z Atlantic Grupo, je prefinjeno in zapleteno opravilo. No, prav naši zaposleni, kot uspešni člani Atlanticove posadke, najbolje vedo, katere vrednote, vizije in stališča sestavljajo kredo naše skupnosti. Program Atlantic TAG omogoča, da nam nekatere od oseb, s katerimi so imeli priložnost poslovno sodelovati in za katere mislijo, da bi se dobro vklopili v našo družbo – priporočijo. Bodisi za razpisano delovno mesto, bodi si v podatkovno bazo priporočil. 

Poleg TAG programa naše kandidate iščemo preko različnih socialnih mrež, s pomočjo objav na različnih zaposlitvenih portalih in preko že obstoječe baze kandidatov katero gradimo znaotraj podjetja.

Za konec, kje vidite svoj doprinos, svojo vizijo znotraj Upravljanja človeških virov?

Zavedamo se, da so zadovoljni zaposleni bolj motivirani, zavzeti in uspešni. Zato so naša prizadevanja usmerjena v zadovoljstvo zaposlenih s sabo in s podjetjem, v katerem delajo. Kot Oddelek človeških virov pa želimo biti tudi ključno gonilo pri ustvarjanju visoko učinkovite podjetniške kulture z visoko zavzetimi zaposlenimi in odličnimi voditelji.


Pripravila: Maja Radišek, Mojedelo.com


Izberi področje dela