Zadovoljni zaposleni vodijo do zadovoljnih strank

14.5.2018


Zadovoljni zaposleni so ključ do zadovoljnih strank. Bolj verjetno je, da bojo prav ti z večjim veseljem pristopili do njih in jim ponudili kvalitetno storitev ter dobro uporabniško izkušnjo. Ta poveča zaupanje v podjetje in zviša dobiček. To je pa tisto, kar si želite, kajne?

Kaj prinaša nezadovoljstvo zaposlenih?

Na splošno en nezadovoljen zaposleni stane podjetje 150 % vrednost njegovih letnih prihodkov, kar se pozna pri iskanju novih ljudi, uvajanju, zmanjšanju produktivnosti, kompenziranju z drugimi medtem, ko čakate, da se nova oseba na delovnem mestu končno uvede ...

Ko je takšen izgubljen primer zaposlenega celo nadrejeni, se izguba poveča na 200 % njegove letne plače, kar sploh ne vključuje izgube znanja, ki ga je bivši vodja odnesel s seboj.


Poudarek na zaposlenih

Vsak posel, vključno z vašim, se mora osredotočiti na zaposlene, ki imajo direkten in vsakodneven stik s strankami, zato mora biti njihovo zadovoljstvo in njihov razvoj eden ključnih ciljev organizacije. Nadrejeni se morajo zavedati, kakšen vpliv imajo ti zaposleni na celotno podjetje in kako oni sami vplivajo na dobro ime podjetja.


Zadovoljstvo raste skupaj s produktivnostjo

Ko svoje zaposlene opremite z orodji in sposobnostmi, ki jih potrebujejo, njihovo zadovoljstvo zraste, posledično pa se bo izboljšal tudi njihov odnos do strank. Zadovoljstvo zaposlenih sorazmerno raste z njihovo produktivnostjo, izboljšana efektivnost pa vodi do boljših storitev in dodane vrednosti, ki jo bodo kupci kmalu začeti opažati pri vas in se z veseljem k vam tudi vračali. Stranke bodo zadovoljne, postale bodo vaši zvesti kupci, izboljšala se bo profitabilnost, uspeh pa bo kmalu zlezel v višave.

Vedno več podjetij se tega zaveda

Dandanes se veča število podjetij, ki v prvo vrsto posla postavljajo zaposlene in svoje stranke. Takšne organizacije se zavedajo, da bodo v tem primeru zaposleni vedno storili korak več, kot je potrebno, oddelali kakšno naduro več in se odpeljali nekaj kilometrov več, da bi ugodili nadrejenemu. »Korist« je vsekakor dvosmerna.

Ko se bodo vaši zaposleni počutili, da jih cenite in poslušate njihovo mnenje, bodo hvaležnost kmalu pokazali na vseh področjih in se osebno zavzeli za rast, razvoj in uspeh podjetja, v katerem so zaposleni. Interakcija s strankami jim ne bo več predstavljala težave in kmalu bodo s svojim kvalitetnim delom zvišali letvico pričakovanj, ki bo dočakala vse nove zaposlene, ki se bodo podjetju pridružili kasneje.


Kako ohranjati zadovoljstvo zaposlenih?

Najboljši način, kako ohraniti pozitivno klimo na delovnem mestu, je vsakodnevno vzdrževanje. Zadovoljni ljudje naredijo več, kot se od njih pričakuje, v svojo zaposlitev pa želijo vložiti čim več, saj v njej vidijo možnost za napredek in razvoj.

Pozitivna klima se nato razleze tudi na ostale zaposlene.


Ali je predanost delodajalcu plačana?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela