Zakaj je dobro spremljati priložnosti za delo, kljub temu da ste že zaposleni?

8.3.2016


Kaj želite od svojega dela? Verjetno želite zadovoljstvo pri opravljanju svojega dela. Ali ste zadovoljni s svojim delom? Če ste zadovoljni, verjetno ne razmišljate toliko o novem delovnem mestu in novem delodajalcu.

Kaj želite od svojega dela? Verjetno želite zadovoljstvo pri opravljanju svojega dela. Ali ste zadovoljni s svojim delom? Če ste zadovoljni, verjetno ne razmišljate toliko o novem delovnem mestu in novem delodajalcu.


Spremljajte aktualno ponudbo na trgu dela

Vašemu delodajalcu ste lahko upravičeno lojalni, če čutite, da vas ceni. Čutite, da vaše podjetje skrbi za vas in vaše preostale sodelavce (vsaj najpomembnejše), vaši nadrejeni uporabljajo poštena merila o kvaliteti vašega opravljenega dela, cenijo vaše ideje in vam omogočajo priložnosti za rast in razvoj.

Kaj pa če vsega tega na vašem delovnem mestu ne čutite? Če so delo in delovni odnosi pri vašem delodajalcu slabi? Boste zaradi tega kaj ukrenili ali se še naprej vsakodnevno pritoževali nad slabimi delovnimi pogoji? Rešitev bi bila lahko menjava sedanje službe za boljšo. Pa ste pripravljeni to storiti?

Dati odpoved ni vedno enostavno. V skoraj nobenem primeru to ni prijetno opravilo. Ravno tako tudi ni vedno tako enostavno iskati nove delovne priložnosti. Še posebno, če ste regionalno omejeni (nočete migrirati »s trebuhom za kruhom«) in je podjetij, podobnih (npr. po dejavnosti, po profilu kadrov) vašemu sedanjemu, malo. Še težje je, če vaš kadrovski profil na trgu delovne sile ni preveč iskan in je zaposlitvenih oglasov (in trgu skritih prostih delovnih mest) za vaš poklic ali delovno mesto malo. V tem primeru bo bolje, da obdržite vaše trenutno delovno mesto, hkrati pa brez vednosti vašega trenutnega delodajalca vzporedno iščete novo. Mesec, dva, tri, pol leta, leto ali dve, če je potrebno. Ko boste imeli konkretno ponudbo za novo delo v svojih rokah, bo najbolje dati odpoved.

Bolje izobraženi in deficitarni poklici pogosteje menjajo službo


Številne raziskave kažejo, da se posamezniki, ki so karierno usmerjeni, prostovoljno odločajo za menjavo zaposlitve predvsem takrat, ko začutijo, da na obstoječem delovnem mestu nimajo več možnosti napredovanja. Poleg tega pogosteje menjavajo zaposlitev samozavestni, ekstrovertni, komunikativni kot pa sramežljivi in zaprti posamezniki. Bolje izobraženi, kadri iz deficitarnih poklicev (kadrov, pri katerih je povpraševanje podjetij večje od razpoložljive ponudbe delovne sile na trgu) in predstavniki »generacije Y« (rojeni od 1980 naprej) so ravno tako bolj nagnjeni k menjavanju služb. Pri pripadnikih teh treh skupin namreč zelo visoko kotira vrednota, da morata biti njihov delovni doprinos in vrednost v podjetju cenjena, in če tega v podjetju ne začutijo, so takoj pripravljeni poiskati delodajalca, ki jih bo primerneje cenil – jim pomagal tudi pri načrtovanju dolgoročne kariere in jim ponujal nenehne možnosti napredovanja ter osebnega razvoja. Starejši, kot so delavci, več jim pomeni stabilnost delovnega mesta, mladi sposobni delavci pa pogosto razmišljajo: »Zakaj bi ostal v nekem podjetju, če mi ne more zagotoviti stabilne zaposlitve in name ne računa dolgoročno?«

Izjemne karierne priložnosti bodo lahko šle mimo vas, če ne boste redno spremljali dogajanja na trgu dela


Skoraj za vsakogar (razen, če imate zares sanjsko delo vašega življenja) je priporočljivo, da tekoče spremlja aktualne ponudbe na trgu dela, tudi če je zaposlen. Nikoli namreč ne veste, kakšen bo položaj vašega delodajalca v prihodnosti in kako bo z njegovim poslovanjem, morda vas bo podjetje nekega dne prisiljeno odpustiti. Poleg tega proaktivni posamezniki sami prežijo za dobrimi delovnimi priložnostmi in sami prepoznajo podjetja, ki so na dobrem glasu, nudijo dobre delovne pogoje in so dobri delodajalci. Sposobni so se jim samostojno predstaviti in poudariti svojo vrednost ter korist za delodajalce. Tisti, ki tega ne znajo, po navadi obtičijo na slabših delovnih mestih in so neprestano nezadovoljni.

Najboljši kadri, vrhunski menedžerji in strokovnjaki imajo veliko možnosti pri izbiri nove zaposlitve. Večina od njih sama skrbi za svoj razvoj in karierno pot skrbno načrtuje, o njej razmišlja, meditira, se posvetuje, se testira in primerja. Razume tako svojo vrednost kot moč, ki ga ponuja networking. Sami opozarjajo delodajalce nase in razmeroma enostavno najdejo boljšo zaposlitev. Naj vam bodo za zgled. V kolikor ne boste redno spremljali kadrovskih potreb delodajalcev, boste morda spregledali veliko izjemnih priložnosti, ko bi se lahko potegovali za boljše delovno mesto od vašega sedanjega in s tem zapravili priložnost, da bi bili bolj zadovoljni z vašo kariero in vašim življenjem.

Kako lahko kot že zaposleni z le malo energije in praktično nič stroškov spremljate priložnosti na trgu dela:


- Vsaj enkrat na teden preletite ponudbo zaposlitvenih oglasov
Če imate dostop do interneta, lahko zelo enostavno in hitro preverite ponudbo oglasov na zaposlitvenih portalih, kot so MojeDelo.com, Zavod za zaposlovanje RS,... Oglase v tiskanih medijih lahko spremljate v knjižnici in tako s kupovanjem vsakodnevnih časopisov ne ustvarjate dodatnih stroškov za vašo denarnico.

- Prijavite se v baze kandidatov zaposlitvenih portalov in kadrovskih agencij kot anonimen, delodajalcem skrit kandidat
V zaposlitveni portal vnesite svoj (informativni) spletni življenjepis, s katerim se boste lahko prijavili na oglase kar neposredno preko interneta. Vaš življenjepis se bo tako tudi shranil v bazo, kjer bo na voljo delodajalcem. Ker ste že zaposleni, izberite možnost anonimne objave – to pomeni, da potencialni delodajalec, ki pregleduje vaš življenjepis, ne bo videl vašega imena, naslova in kontaktnih podatkov. Spletne baze življenjepisov verjetno uporablja tudi vaš delodajalec; če vas najde v bazi, lahko to škodi vaši trenutni zaposlitvi.

Poleg tega se lahko vpišite v bazo kandidatov kadrovskih agencij, kjer bodo, še posebno, če ste iskan kader, iskali za vas nove delovne priložnosti in izdali vašo identiteto potencialnemu delodajalcu le, ko se boste s tem strinjali.

- Nastavite si zaposlitveni e-obveščevalec
Na zaposlitvenem portalu si nastavite e-obveščevalec tako, da izpolnite posebni spletni obrazec, kjer nastavite svoje zaposlitvene želje. Potem dnevno ali tedensko prejemate e-obvestila z zbranimi zaposlitvenimi oglasi, ki ustrezajo vašemu zaposlitvenemu profilu. Tako ste obveščeni o aktualni ponudbi del tudi, če ne obiskujete redno spletnih zaposlitvenih portalov.

Skoraj za vsakogar je priporočljivo, da tekoče spremlja aktualne ponudbe na trgu dela, tudi če je zaposlen. Nikoli namreč ne veste, kakšen bo položaj vašega delodajalca v prihodnosti.

Več nasvetov za uspešno spremembo kariere smo strnili v članek 5 nasvetov za uspešno spremembo kariere.


PREBERI SI


Avtor: Damjan Palčič za Mojedelo.com


Izberi področje dela