Zakaj prihaja do starostne diskriminacije?

11.5.2016


Starostna diskriminacija zagotovo obstaja in se lahko začne že po 40-tem letu. V strokovni literature ji pravimo tudi pojav »sivega stropa« (ang. »gray ceiling«). Ljudje, ki v podjetjih odločajo o zaposlitvah, lahko zagotovo starostno diskriminirajo in jim je hkrati to početje tudi težko dokazati. To je prepreka za razvoj kariere, ki ga doživlja veliko starejših delavcev predvsem v delovnem okolju, kjer so vodilni v podjetju mlajši ljudje.

Starostna diskriminacija zagotovo obstaja in se lahko začne že po 40-tem letu. V strokovni literature ji pravimo tudi pojav »sivega stropa« (ang. »gray ceiling«). Ljudje, ki v podjetjih odločajo o zaposlitvah, lahko zagotovo starostno diskriminirajo in jim je hkrati to početje tudi težko dokazati. To je prepreka za razvoj kariere, ki ga doživlja veliko starejših delavcev predvsem v delovnem okolju, kjer so vodilni v podjetju mlajši ljudje.


Starostna diskriminacija na delovnem mestu

Kako vplivajo predsodki delodajalcev in kaj vi počenjate narobe?


Prva plat medalje – stereotipi delodajalcev: 

• Negativno dojemajo starejše ljudi predvsem delodajalci in menedžerji, ki so sami mladi in so vajeni delati z mlajšo skupino ljudi. Npr. na intervjuju lahko mlajši menedžer ali kadrovik primerja starejšega kandidata z enim od svojih staršev. 
• Verjamejo, da starejši ljudje niso fleksibilni ali ustvarjalni – da so stari »konji«, ki se ne morejo več naučiti novih »trikov«. 
• Bojijo se visokih stroškov bruto plače, daljših počitniških in bolniških dopustov. 
• Bojijo se, da se starejši delavec ne bo ujel z obstoječim delovnim timom ali da bo prikazal slab imidž stranki. 
• Bojijo se, da starejši delavec ne bo želel poskusiti novih stvari ali da se ne bo mogel kosati z novo tehnologijo. 
• Če je bil starejši delavec s svojim prvotnim delodajalcem več kot deset let, bo lahko mislil, da ni šel v koraku s časom in s spremembami na svojem delovnem področju. 
• Mogoče ima delodajalec že zaposlenih večje število starejših delavcev, ki jih ne more odpustiti, čeprav v delovnem procesu ne delajo nič odločilnega, ampak bolj čakajo na pogoje za upokojitev, in si ne sme privoščiti dodatnega. 


Sedaj poglejmo nasprotno stran iste medalje – napake starejših iskalcev dela: 

• Nekateri starejši iskalci zaposlitve obtožujejo delodajalce, da jih ne zaposlujejo, ker so preveč stari, vendar je resnica v tem, da se niso dobro predstavili oziroma niso pravilno predstavili svoje kvalifikacije. 
• Poslali so življenjepis, ki je prepoln kronološkega naštevanja odgovornosti in dolžnosti, ne pa dosežkov, ki so jih dosegli. Poudarjajo čas, ki so ga preživeli na enem delovnem mestu, namesto da bi opisali rezultate, ki so jih dosegli. 
• Nič časa niso porabili za mreženje in so le slepo pošiljali ponudbe ter prijave, ne da bi jih prilagodili ustreznim razpisanim delovnim mestom. 
• Ker je prvi vtis na intervjujih tako zelo pomemben, naredi zdrav, vitalen videz veliko razliko ne glede na starost kandidata. Starejši delavci, ki so brez kondicije in oblečeni staromodno, si lahko resno znižujejo možnosti za zasedbo novih delovnih mest. 
• Nekateri starejši kandidati za delo grešijo, ker se na intervjujih ne »prodajajo«, ampak prosijo za zaposlitev. Grešijo, ker ne izkoristijo priložnosti prodajanja svoje izkušenosti, zanesljivosti in delovne etike kot premoženje, ampak kot breme. 
• Nekateri starejši iskalci dela so lahko dejansko sami sebi največji sovražnik. So mnenja, da je njihova starost ovira, zato predpostavijo, da delodajalec razmišlja na isti način. 


Spremenite miselnost!

Živimo dlje in smo bolj zdravi kot kadar koli in kdor koli iz prejšnjih generacij. Ali ni morda čas, da spremenimo te predsodke? Ne pozabite: sprememba miselnosti se začne v vas! Če vi menite, da ste prestari, kako ne bi bil delodajalec prepričan v to?


Usmeriti se morate torej na popravilo vaših napak, ki jih delate pri iskanju dela, da boste delodajalcem, ki diskriminirajo, dokazali, da stereotipi ne držijo. Ob tem se sprijaznite z dejstvom, da vas nekatera podjetja enostavno ne bodo zaposlila nikoli (!!!), ker ste določenih let. Najbolje je, da jih kar prezrete in se jim ne izpostavljate. Namesto tega raje usmerjajte vašo energijo v iskanje podjetij, kjer so vaš delovni profil, vaša delovna etika in vaša zrelost, dobrodošli.

Če vas zanima, kateri so izzivi starejših iskalcev na trgu dela in kakšna bo njihova prihodnost, si preberite članek Starejši iskalci in trg dela.


PREBERI SI


Avtorja: Gorazd Prah, Aleš Zaletel za MojeDelo.com


Izberi področje dela