Zakaj 70 % zaposlenih ne dela po svojih najboljših močeh?

10.1.2018


Glede na raziskavo iz leta 2017, ki jo je opravila ameriška kadrovska organizacija, 70 odstotkov zaposlenih Američanov na delovnem mestu ne pokaže vsega, kar je v njihovi moči. Od tega jih 52 odstotkov brezglavo hodi po organizaciji, 18 procentom pa čas jemlje pritoževanje nad svojim delom.

Raziskava obsega spoznanja kar dveh desetletij in velikim podjetjem služi kot podlaga za razumevanje motivacije ter potreb zaposlenih, rezultati pa pomagajo pri spreminjanju vodstvenih vlog v posameznih organizacijah. Čim podjetje dvigne nivo predanosti zaposlenih službi, se izboljša produktivnost in rentabilnost, zmanjša pa se število odpovedi in izgorelosti.Kje je težava?

Kje se nahaja problem? V omenjenih 70 odstotkih je potrebno najprej najti nadrejene – velik vzrok krivde za tako velik delež prihaja iz tega, da imajo podjetja težave pri iskanju kadra za vodilne položaje. Raziskava je pokazala, da je le eden od desetih izbranih nadrejenih dejansko primeren za vodilni položaj in poseduje vodstvene lastnosti, takšna napačna odločitev pa organizacijo stane zajeten kup denarja.

Preden s prstom pokažete na krivca za takšno stanje, je potrebno razmisliti, v kolikšni meri kadrovske službe upoštevajo psihološke raziskave, ki nakazujejo, kaj se zgodi, če je napačna oseba postavljena na napačno mesto. Predhodni uspeh kandidata ni nujno avtomatski pokazatelj produktivnosti v sedanji službi – vedno je potrebno gledati na celotno organizacijo in na njene potrebe.

Z drugimi besedami, mnoga podjetja na vodilne položaje postavljajo ljudi, ker si to zaradi dolgoletnega truda zaslužijo, to pa ne pomeni nujno talenta.

Kje je rešitev?

Vseeno se strinjamo, da so izkušnje in spretnosti pomembne za prevzem vodstvenih položajev, a ključen je talent, ki na naraven način vodi osebo do primernega razmišljanja, občutenja, obnašanja. Ravno zaradi tega se je avtor zgoraj omenjene raziskave osredotočil na pet ključnih talentov, ki jih morajo posedovati vodje:

- Motivirajo vsakega zaposlenega posebej in ga spodbujajo, da stremi k skupni misiji ter viziji.

- V ključnih trenutkih ohranjajo mirno kri.

- Znajo ustvariti kulturo, ki vodi do odgovornega posameznika.

- Ustvarjajo odnose, ki krojijo zaupanje in težijo k dialogu ter transparentnosti.

- Sprejemajo odločitve na podlagi produktivnosti, ne politike.

V kolikor podjetje najde ravno takšnega vodjo, ki »obkljuka« vse naštete talente, se nivo predanih zaposlenih lahko celo podvoji, posledično za 147 odstotkov izboljšajo svojo produktivnost v primerjavi z njihovo konkurenco.

Potencialni vodja se morda skriva za zidovi podjetja

Vsekakor je potrebno razmisliti o menjavi nadrejenega, ko se začnejo pojavljati množične odpovedi ter neproduktivnost zaposlenih. Podjetje, ki je raziskavo opravilo, se strinja, da je morda pravi vodja organizacije skrit med stenami podjetja, le odkriti ga je potrebno.


Bi radi napredovali?KAKO NAREDITI VTIS NA NADREJENEGA IN NAPREDOVATI


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela