Zamenjati ali ostati?

6.7.2016


Napačni koraki ob zamenjavi službe vam lahko pomenijo negativno podobo v očeh bivšega delodajalca. Bodite taktni in se nikomur ne zamerite. Nikoli ne veste, kdaj boste koga potrebovali.

Napačni koraki ob zamenjavi službe vam lahko pomenijo negativno podobo v očeh bivšega delodajalca. Bodite taktni in se nikomur ne zamerite. Nikoli ne veste, kdaj boste koga potrebovali.


Ali že imate sanjsko službo ali pa to še iščete?

»Zapuščam podjetje« je fraza, za katero je potrebnega veliko poguma. Kadar je izrečena ob nepravem času ali na napačen način, ima lahko zelo negativen vpliv na vašo kariero. Tako se lahko zgodi, da dobite ponudbo za delo, kjer je plača višja, vendar pa niste prepričani, da vas to tako zelo veseli kot služba, v kateri ste trenutno. Kaj narediti? Zamenjati službo, v kateri se dobro počutite, za takšno, ki prinaša več denarja? Seveda, prepričani ste, da želite več denarja. Nadrejenega obvestite, da boste zapustili podjetje takoj, ko vam poteče odpovedni rok. Kaj pa, če si kasneje premislite? Navsezadnje to ni lahka odločitev. Prepričan sem, da nekaj dni ne bi prav dobro spali. Seveda, šef vam lahko odpusti in vas vzame nazaj. Ni pa zagotovljeno. Lahko ga močno razjezite …

Pot nazaj?

Strokovnjaki pravijo, da v primeru, da svoje nadrejene že obvestite, da jih zapuščate, poti nazaj pravzaprav ni več. V tem primeru se prestopi neka imaginarna črta, ki povsem spremeni odnose in okolje v podjetju. Najverjetneje boste v kratkem zares zamenjali službo. Takšni prehodi v novo službo pa so vse prej kot elegantni. Če dobite ponudbo, zahtevajte od potencialnega delodajalca čim več časa za odločitev. Mogoče v tem času dobite ponudbo za službo, ki jo resnično želite. Obvladovanje zamenjave službe je pomembna sposobnost, predvsem pri mlajših ljudeh, ki večinoma menjajo veliko služb. Ne gre le za profesionalizem, temveč polaganje temeljnih kamnov za nadaljnjo kariero. Po podatkih ameriškega Zavoda za zaposlovanje mladi med 18. in 34. letom v povprečju zamenjajo 9,2 službi.

Izogibajte se »pametovanju«

Kadar menjavate službo, je iskanje pravega podjetja in okolja, v katerem boste delali, ponavadi le polovica naloge, ki jo morate opraviti za modro upravljanje svoje kariere. Prav tako zelo pomembno je najti način, kako elegantno zapustiti prejšnjo službo. To svetuje tudi Joseph Grenny, direktor podjetja Vital Smarts iz mesta Provo, Utah, ZDA, ki vodilnim uslužbencem ponuja voditeljske treninge. Grenny je soavtor knjige "Crucial Conversations" oziroma Odločilni pogovori, ki predlaga načine za ohranjanje pristnih stikov s prejšnjimi šefi in sodelavci. Za Career Journal, revijo, ki jo izdaja Wall Street Journal, je povedal: "Vedno se izogibajte 'pametovanju' šefu o njegovih napakah. Če vam tega do sedaj ni uspelo, potem se tudi z vašim odhodom nič ne bo spremenilo." Z izjavami o šefovem delu ter službenem ozračju se znajo skuhati največje zamere. Granny še dodaja: "Enako velja za 'nasvete' sodelavcem."

Odkritost

Zamenjava službe ne sme biti izgovor za udrihanje po delovnem mestu, ki ga zapuščate. Ohranite mero profesionalnosti, ki vas je pripeljala do te točke v vaši karieri. To vam lahko pomaga do močnih referenc v prihodnosti. Pri pogovorih s potencialnimi delodajalci je potrebno biti umirjeno uravnotežen. Potrebno se je izogniti pogovorom o morebitnem napetem odnosu s sedanjim nadrejenim, saj nikoli ne smemo širiti slabih govoric o delodajalcih. Strokovnjaki svetujejo, da je potrebno biti na razgovoru odkrit o morebitnih razhajanjih v razmišljanju, nikoli pa se ne sme govoriti o preteklih dogodkih ali karakterju nadrejenega. Pred odhodom svetujejo tudi pogovor s kom iz kadrovskega oddelka, ki se mu razložijo razlogi za odhod. To je tudi odlična priložnost za oceno sposobnosti in opravljenega dela v podjetju. Vendar pa kritik nikoli ne jemljite preveč osebno. Najpomembnejše se je počutiti dobro zaradi menjave službe. Le tako je možen miren prehod na novo pozicijo.

Potek menjave službe

Kako izvesti menjavo čim manj boleče? Dogovorite se za sestanek z nadrejenim. Namesto da mu zabrusite "odhajam", mu povejte, kako ste hvaležni za priložnost, ki ste jo dobili, da pa imate na mizi ponudbo, ki jo le težko zavrnete. Z drugimi besedami, odhoda ne izrabite za dvigovanje napetosti! Nikoli ne veste, kdaj se bo vaš sedanji šef izkazal za odlično referenco. Seveda se je včasih težko ugrizniti v jezik. Velikokrat lahko pridete v skušnjavo, da bi dajali nasvete o trenutnem stanju v podjetju. A se raje zavedajte, da nihče ne želi biti kritiziran. Sploh pa ne od podrejenih ali od sodelavce. Tudi če bi si to zaslužil. Zapomnite si! Vsakdo, s katerim ste kdaj koli delali, je lahko potencialno pozitivna referenca. Ne rušite mostov za seboj. Ohranite pristne stike.

Nasveti

Za elegantno zamenjavo službe je pomemben tudi odpovedni rok. Če bi delodajalca zapustili, v tem trenutku gotovo ne bi bil najbolj srečen. Le kdo lahko najde zamenjavo v nekaj dneh? Ponudite sedanjemu delodajalcu razumen rok odpovedi. Po navadi znajo to zelo ceniti. Seveda pa vedno ni tako. Nekateri zaposlenega ne želijo več 'pred očmi' in ga kratko malo naženejo. Preden mu poveste za svojo namero, se pozanimajte, kako je ravnal v podobnih primerih. V vsakem primeru si z računalnika shranite vse osebne dokumente. Za vsak slučaj. Nikoli se namreč ne ve, kako lahko nekdo reagira. Če vas vrže čez prag, ste vi na to že pripravljeni. Če se ne zgodi nič takega, pomagajte svojemu nadrejenemu najti svojo zamenjavo. Napišite oglas za delo, preglejte prispele prošnje, napišite navodila za opravljanje svojega dela in bodite pripravljeni na vprašanja, tudi ko že zapustite to delovno mesto. Če storite vse to, je to skoraj največ, kar lahko od vas pričakujejo. Mogoče lahko prejšnjemu delodajalcu pustite še pisno zahvalo za priložnost, ki vam jo je ponudil. Izogibajte se zanemarjanju svojega dela, čeprav odhajate. Delajte z vso vnemo, trdo, kar se le da. Vedno vedite, da vas ljudje nenehno opazujejo.

Razmislek

Seveda pa to ni vedno tako lahko. Najverjetneje vas ne bodo več vabili na sestanke, ne boste sodelovali pri projektih, dela bo vedno manj. Takšen občutek pa v službi ni nič kaj prijeten. Podoben občutek kot kadar je dela preveč. Oboje je nadvse stresno. Človek se kaj lahko počuti kot kak zombi. Vedno je bolje delati nekoliko več kot pa nič. Le kako boste prebili čas v službi? Z gledanjem na uro? Kot že rečeno, ljudje vas bodo opazovali. In če dober glas seže v deveto vas, veste, kam seže slab. Na konec sveta. Negativna podoba se lahko ustvari takoj, pozitivno pa ste gradili nekaj let. Razmislite, ali je res vredno zaigrati vse prigarano.Nasveti:

Kako elegantno zamenjati službo?
1. Temeljito premislite.
2. Poskrbite za svoje stvari v službi.
3. Obvestite nadrejenega.
4. Pomagajte mu najti svojo zamenjavo.
5. Ohranite stike s sodelavci.


Ohranjanje dobrih stikov s prejšnjimi delodajalci je pomembno, kadar želite od njih pridobiti priporočila. Za dogovor na vprašanje "Koga vse lahko povprašate za priporočilo?" pa kliknite spodnji gumb.


PREBERI SI


Avtor: Rok Huber za MojeDelo.com


Izberi področje dela