Zaposlitve in spremembe kariere v srednji odrasli dobi

10.5.2016


Ta teden naše zapise posvečamo odraslim v srednjih letih in prilagoditvam pri iskanju službe oz. menjavi kariere. Odrasli v srednjih letih (40-letniki in starejši) so specifična skupina ljudi, ki imajo za seboj že veliko izkušenj, kljub temu pa niso za »na odpad«, saj jih čaka še 20 in več let delovne dobe, ki jo morajo izkoristiti v dobro sebe, samouresničitve in upokojitve. Katera so delovna mesta, ki so primerna za 40-letnike in kako jih doseči?

Ta teden naše zapise posvečamo odraslim v srednjih letih in prilagoditvam pri iskanju službe oz. menjavi kariere. Odrasli v srednjih letih (40-letniki in starejši) so specifična skupina ljudi, ki imajo za seboj že veliko izkušenj, kljub temu pa niso za »na odpad«, saj jih čaka še 20 in več let delovne dobe, ki jo morajo izkoristiti v dobro sebe, samouresničitve in upokojitve. Katera so delovna mesta, ki so primerna za 40-letnike in kako jih doseči?


Sprememba kariere je možna tudi v srednji odrasli dobi

Predsodki tu, predsodki tam…

Delodajalci, predvsem mlajši, imajo celo vrsto stereotipov do srednje odraslih ljudi.

Predsodek 1: Starejši ljudje si ne želijo delati v mladem kolektivu.
Rešitev 1: Na razgovoru postavite vprašanje, kako kolektiv gleda na starejše ljudi. Pokažite delodajalcu, da vas starost ne omejuje pri sklepanju novih poznanstev in produktivnem sodelovanju.

Predsodek 2: Starejši ljudje so velikokrat prekvalificirani.
Rešitev 2: V življenjepis zapišite tisto, kar od vas zahteva službo. V primeru, da delodajalec dobi tako mnenje o vas, to ni starostna diskriminacija, temveč ste le vi ogromno izkušenj napisali v življenjepis in ste o sebi sami dali takšno mnenje.

Predsodek 3: Starejši ljudje imajo manj energije.
Rešitev 3: Ker veste, da to ni res, izkažite entuziazem na prijavi za delo in na razgovoru. Če ste pred kratkim pretekli maraton, je to dobra iztočnica, s katero boste dali vedeti, da niste pasivni.

Predsodek 4: Starejši ljudje imajo več zdravstvenih težav.
Rešitev 4: Vlagajte v vaše zdravje, gibajte se in to tudi izrazite na razgovoru. Ne pozabite omeniti, da skrbite za vas in za to, da se dobro počutite v svoji koži.

Predsodek 5: Starejši ljudje niso sposobni učenja in prilagajanja.
Rešitev 5: Na razgovor pridite pripravljeni, naučite se nekaj fraz o podjetju in o njihovi viziji ter kulturi.

Kje se lahko preizkusite?

Ko se boste enkrat zavedali predsodkov, ki jih imajo delodajalci do vas, vam bo lažje zagrabiti za proces iskanja zaposlitve. Preberite si naslednja področja, v katerih se lahko najdete kot odrasli v srednji starostni dobi. Zapomnite si – pri teh letih ni več toliko važna izobrazba, kolikor so pomembna dodatna izobraževanja in usposabljanja.

1. »Zelene zaposlitve« 

Če delite mnenje greenpeace-ovcev, je mogoče čas, da se preizkusite na takšnih delovnih mestih. Zadosti ste stari in zadosti izkušeni ter ekološko zavedni, da se preusmerite na takšno kariero. V drugi polovici vaše delovne dobe boste tako storili nekaj koristnega za okolje, hkrati pa pri tem uživali. 

2. Zdravstvena nega 

Trenutno živimo v baby boom obdobju, in kdo je boljša babica oz. medicinska sestra (medicinski tehnik) kot nekdo, ki je porod in vzgojo otrok že preživel. Ste izkušeni v tem, zakaj se ne bi preusmerili? 

3. Finančno svetovanje 

Lahko rečemo, da ste na tem področju senior z veliko izkušnjami, seveda, če ste predhodno delali na podobnih položajih. Zakaj se ne bi udeležili tečajev oz. dodatnih izobraževanj in kot izkušen v teh vodah svetovali mlajšim in podjetjem, ki prosijo za pomoč? 

4. Izobraževanje 

Vseživljenjsko učenje je že leta prisotno in cenjeno v svetu, v katerem živimo. Razmislite, kaj bi vas zanimalo in se vpišite na e-izobraževanja, s katerim boste prejeli dodatne kompetence in znanja, potrebna za spremembo kariere. Zakaj ne bi preprosto delali v izobraževanju? Za začetek lahko poskusite kot prostovoljec, ki na šolah pomaga šibkejšim pri matematiki. Ali prostovoljno učite igranja inštrumenta otroka iz socialno ogrožene družine. Tako boste v stiku z mladimi ljudmi, ki vam bodo dali nov naval energije. 

5. Kadrovske službe 

Ste oseba, ki je dala že marsikaj čez, zato lahko rečemo, da imate izkušnje tudi pri delu z ljudmi. Definitivno posedujete več modrosti kot 25-letnik, ki je šele končal študij in vstopil na trg dela. Kadrovsko področje je zanimivo in spremenljivo področje, pri katerem zaposlenemu ni nikoli dolgčas, zakaj ne bi torej poskusili službe v tej smeri? 

6. Podjetništvo 

V svoji bogati delovni dobi ste definitivno prišli do inovativne ideje, s katero se lahko preizkusite v podjetniškem svetu. Veste, kako deluje podjetniški trg in kaj trgu primanjkuje, z vašimi izkušnjami pa boste naredili pravi poslovni načrt, ki vam lahko prinese uspeh.

Kako sploh začeti?

Zavedajte se, da imate pred seboj še veliko delovne dobe, ki jo morate izkoristiti sebi v prid. Najti morate pravo razmerje med izkušnjami in prilagajanjem trgu dela. Kako?

1. Zavedajte se svojih sposobnosti 

Preprosto vzemite list papirja in svinčnik ter si zapišite vse sposobnosti, ki vas opisujejo. Kaj ste počeli v življenju do zdaj? Kaj vas odlikuje? V čem ste dobri? Pomislite na vaše hobije, stare zaposlitve, uspehe itd. 

2. Povežite sposobnosti s kariero 

Če nimate ideje, kako sposobnosti povezati s pravo kariero, izpolnite karierne teste ali se udeležite kariernih svetovanj. Premislite o aktivnostih, ki jih počne vaša lokalna in krajevna skupnost. Ji lahko kako pomagate? 

3. Izberite kariero, v kateri uživate, in ne glejte le na denar.

 Za učenje novih stvari boste potrebovali veliko strasti in entuziazma, zato vam lahko garantiramo, da vas bo služba »samo za denar« zgolj potiskala navzdol in ne navzgor.Preverite, kako lahko pridobite nova znanja in veščine na PortaluZnanja.


PORTAL ZNANJAAvtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela