Zaposlitveni miti

3.12.2015


Vsakdo, ki aktivno išče (novo) zaposlitev, se sreča s katerim izmed zaposlitvenih mitov. Preberite si nekaj najbolj znanih in vaše iskanje zaposlitve bo lažje, nekatere stvari, ki se vam v procesu iskanja dogajajo, pa vam bodo bolj jasne.

Zaposlitveni miti in resnice

Vsakdo, ki aktivno išče (novo) zaposlitev, se sreča s katerim izmed zaposlitvenih mitov. Preberite si nekaj najbolj znanih in vaše iskanje zaposlitve bo lažje, nekatere stvari, ki se vam v procesu iskanja dogajajo, pa vam bodo bolj jasne.MIT št. 1: Prijava na zaposlitvene oglase je najboljša pot do zaposlitve.


Resnica: Tekmovanje je najbolj intenzivno ravno v obdobju, ko se prijavljate na zaposlitveni oglas. Raje iščite podjetja, ki imajo poslovne probleme, podjetju predlagajte, kako bi jih lahko z vašimi izkušnjami in znanji pomagali reševati – ustvarite si svoje delovno mesto znotraj te organizacije.

MIT št. 2: Najboljši kandidati dobijo delo.


Resnica: Lahko ste najboljši kandidat, vendar kako boste opaženi v kopici prošenj za delo in življenjepisov? Raje prevzemajte aktiven pristop in se osredotočite na »mreženje« znotraj podjetja - poiščite osebo, ki odloča o zaposlitvi, poskrbite, da si vas zapomni v dobri luči.

MIT št. 3: Iskanje dela je dolgotrajen postopek.


Resnica: Intenzivneje in bolj iznajdljivo, kot pristopite k iskanju dela, prej boste našli delo. Dober trenutek, da začnete iskati delo, je sedaj! Najbolje izkoristite vaš čas, če gradite »mrežni kapital« v vaši »banki kontaktov«!

MIT št. 4: Trg je zasičen, zato ne smem biti izbirčen pri zaposlitvi.


Resnica: Trg dela je res zasičen. Toda če zasledujete delo, ki ga ne želite opravljati, nimate dosti možnosti, saj zanj tekmujete z iskalci, ki si ga zares želijo. Raje iščite zaposlitev, ki vas veseli. Izrazite vaš cilj, kje so vaša zanimanja in strasti, nato preverite, ali bi zaposlitev na teh področjih ustrezala vašim danim izkušnjam in veščinam. Pri delu, ki vas veseli, boste bolj uspešni, kar bodo opazili tudi delodajalci.

MIT št. 5: Prestar sem, zato me podjetja nočejo zaposliti.


Resnica: Če je starost za vas problem, bo tudi delodajalcu. Bolje je, da se osredotočite na vašo širino izkušenj in zrelost ter da izrazite navdušenje in vitalnost. Delodajalec ne bo posvetil veliko pozornosti vaši starosti, če se predstavite kot človek, ki je sposoben, ambiciozen in vedno na tekočem z novostmi.

MIT št. 6: Sem premalo kvalificiran za delo, zato ne dobim dela.


Resnica: Namesto, da se ubadate z mislijo, ali ste premalo kvalificirani, raje obravnavajte delo kot preozko definirano - kot takšno, ki ne zajema vseh vaših veščin. Delodajalcu predstavite, kako lahko s svojimi izkušnjami kakovostno opravljate to delo. Manjša podjetja pri novem delavcu pogosto cenijo obvladanje širše palete veščin, s katerimi lahko pokrijejo več delovnih področij. S tem se lahko izognejo sprejetju drugih novih delavcev, plačajo vam toliko, kot si zaslužite, in še vedno prihranijo denar.

MIT št. 7: Čas dopustov, pustimo iskanje dela, gremo na počitnice!


Resnica: Napaka! Čas dopustov je čas, ko moramo biti aktivni! Če si drugi iskalci zaposlitve vzamejo v tem času prosto, je torej manj konkurence na trgu dela. Kadroviki imajo, tako kot vsi drugi, le določeno število dni dopusta, večino poletja so v svojih pisarnah.

MIT št. 8: Ko grem v podjetje iskat delo, se najprej zglasim v kadrovskem oddelku.


Resnica: Če le morete, se izognite kadrovskemu oddelku! Še posebej se mu poskusite izogniti, kadar potrkate na vrata večjih organizacij, saj ima tamkajšnje osebje pogosto nalogo preprečiti iskalcem zaposlitve, da bi motili tiste od »zgoraj«.

MIT št. 9: V življenjepisu naštejem čim več znanj in sposobnosti, ki sem jih razvil ter obsežno delovno zgodovino.


Resnica: Delodajalca ne zanima, kaj vse ste do sedaj delali. Zanima ga predvsem, kako konkretno lahko njemu pomagate in ali naj vas povabi na intervju ali ne. Zato morate vedeti, kaj podjetje išče, in v spremno pismo vključiti razloge, zakaj naj bi podjetje zaposlilo prav vas. V življenjepisu zajamete predvsem vaše dosežke in spretnosti, ki so koristne za delodajalca in poveste tudi, kako konkretno mu lahko koristijo.

MIT št. 10: Končal sem formalno izobrazbo, torej imam vse znanje, ki ga potrebujem za želeno delovno mesto.


Resnica: Daleč od tega. Živimo v obdobju, ko tehnologija nenehno napreduje, gospodarske razmere se neprestano spreminjajo, trgi postajajo vedno bolj globalni. Zato si podjetja želijo delavcev, ki imajo veliko delovnih izkušenj in so vedno na tekočem z novostmi na njihovem področju dela. Če zaposlitev še iščete, se ves čas izobražujte. Izpopolnjujte se na področjih, ki vas zanimajo oz. dodatno dopolnjujejo vašo izobrazbo. Učili se boste celo življenje!

MIT št. 11: Delo je najbolje iskati v velikih podjetjih.


Resnica: To je velika napaka! Velika podjetja bolj odpuščajo in prerazporejajo delavce, kot jih zaposlujejo. Tri četrtine vseh novih delovnih mest ustvarjajo mala, uspešna in rastoča podjetja, z največ 20 zaposlenimi. Takšna podjetja sicer ne nudijo enakih ugodnosti kot velika podjetja, so pa bolj dostopna, lažje pridete do šefa in odpirajo vam delovna mesta.

MIT št. 12: Zaposlitveni razgovor je mimo, moje delo je končano!


Resnica: Ne drži! Morda se bo podjetje na koncu obotavljalo, koga izbrati med dvema ali tremi enakovrednimi kandidati. Če boste po opravljenem razgovoru poslali prijazno zahvalno pismo in/ali se o odločitvi podjetja pozanimali po telefonu, boste še enkrat izrazili vaše zanimanje za delovno mesto. Če vaši tekmeci tega ne storijo, lahko takšna gesta prevesi tehtnico na vašo stran.

Prijavi se na zaposlitvene razgovore, ki se bodo odvijali na kariernem sejmu, 10. decembra, v dvorani Zlato polje, ŠC Kranj.


PRIJAVI SE


Avtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela