9 zaželenih lastnosti podjetnikov, h katerim stremite

18.1.2018


Podjetniški duh – opis, ki se nahaja v marsikaterem oglasu za delo. Ni nujno, da ste kot Steve Jobs ali Mark Zuckerberg, kar pa še ne pomeni, da ne morete iti po podobnih, mogoče manj perspektivnih stopinjah.

Izjemni zaposleni in uspešni podjetniki posedujejo nekaj lastnosti, ki si jih delijo, in delodajalci iščejo ravno takšne ljudi, ki bi pokazali entuziazem in inovativnost.Motivacija

Lastniki podjetij, ki jih, z drugimi besedami, imenujemo tudi »deloholiki«, so izredno motivirani, saj si zelo želijo uspeti. Ključno je, da takšno motivirano miselnost demonstrirate delodajalcu. Prinesite entuziazem v podjetje in v vse, kar počnete. Na srečo je izkazovanje visoke motivacije izredno enostavno – delajte vsak dan z nasmehom na obrazu in pozitivno naravnanostjo – na tak način boste pokazali vsem, da ste strasni in predani.

Kreativnost

Ne glede na to, v kateri industriji ste zaposleni, delodajalci vedno radi vidijo delavce, ki razmišljajo divergentno in na drugačen način, kot večina. Radi vidijo, da sledite navodilom, a hkrati razmišljate o novih možnostih za razvoj in delo. Kreativnost je navsezadnje neprestana inovacija novih poti, s katerimi bi lahko izboljšali produktivnost in delovne rezultate.

Prepričljivost

Prepričljivost gre z roko v roki z boljšimi pogajalskimi sposobnostmi, kar vam takoj daje prednost pri dogovarjanju za napredovanje in povišico. Slej ko prej se boste znašli v situaciji, ko boste morali prepričati stranko, sodelavca ali nadrejenega v svoj prav, in takrat je definitivno bolje, da pokažete, iz kakšnega testa ste.

Vizija

Uspešni podjetniki imajo eno oko vedno usmerjeno proti večji sliki, kar jim pomaga do boljših rezultatov. Vizija je strateško načrtovanje. Ali lahko uvidite, v katero smer se razvija industrija, v kateri ste zaposleni? Ali lahko prepoznate izzive podjetja? Ste lahko osredotočeni na vaše vsakodnevne delovne naloge, a hkrati ne izgubite kompasa do dolgoročnih ciljev?

Vsestranskost

Potrebno je biti prilagodljiv, da bi se hitro navadili na spremembe na trgu dela. Morda ste bili zaposleni zaradi specifične lastnosti, ki jo posedujete, a pomembno je, da ste sposobni tudi nadomeščati sodelavce, če je to potrebno. Stremite k temu, da ste oseba, na katero se delodajalec najprej spomni, ko se bo znašel v krizi, zato bodite pripravljeni na naloge izven vaših delovnih okvirjev.

Tveganje z glavo

Vsak delodajalec si želi, da njegovo podjetje raste, pot pa velikokrat vključuje tveganje in spremembe. Ne bojte se skočiti iz cone udobje in tvegati, ko je govora o pridobivanju novih strank ali preizkušanju novega produkta, le poskrbite, da imate zaledje nadrejenega oz. njegovo odobritev.

Fleksibilnost

Tako kot podjetnik, morate tudi vi znati prilagoditi se na spremembe, še posebej takrat, ko je pred vami konflikt, ki ga morate rešiti. Dober timski delavec bo izpustil svoje prioritete, ko bo ugotovil, da mora pomagati sodelavcem. Vedno bo videl, kdo ga potrebuje in bil na voljo za pomoč, bodisi z mnenje, z idejami ali z ročnimi spretnostmi.

Odločnost

Kako se obnašate pod pritiskom? Če stremite k podjetništvu, se zavedajte, da nimate časa za neodločnost. Pripravljeni morate biti udariti po mizi in sprejeti odločitve, da bi bili tega sposobnosti, pa morate dobro poznati delovanje podjetja in njegovo vizijo.

Sodelovanje

Dobri podjetniki niso le odlične vodje, temveč tudi odlični sodelavci, ki so izredno efektivni v timskem delu. Nič čudnega, da se kadroviki v 78 % raje odločijo za timskega delavca, kot solista, saj dobro vedo, kako jim bo to v prihodnosti prišlo prav.


Ste ugotovili, da bi bila podjetniška pot prava za vas?PLUSI IN MINUSI DELA V STARTUP PODJETJU


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela