8 želenih lastnosti farmacevta

21.11.2016


Farmacevt mora biti ambiciozen in profesionalen poleg tega pa tudi strokoven na svojem področju. Pomembno je, da ima nekaj osebnostnih lastnosti, ki jih delodajalci izredno cenijo, saj povečujejo produktivnost in delovno zadovoljstvo. Delo v farmaciji je zelo cenjeno, saj ponuja veliko možnosti za razvoj. Primerno je za ciljno-usmerjene, ukaželjne ter tiste, ki visoko vrednotite odnose v podjetju. Menite, da spadate v takšno podjetje?

Farmacevt mora biti ambiciozen in profesionalen poleg tega pa tudi strokoven na svojem področju. Pomembno je, da ima nekaj osebnostnih lastnosti, ki jih delodajalci izredno cenijo, saj povečujejo produktivnost in delovno zadovoljstvo. Delo v farmaciji je zelo cenjeno, saj ponuja veliko možnosti za razvoj. Primerno je za ciljno-usmerjene, ukaželjne ter tiste, ki visoko vrednotite odnose v podjetju. Menite, da spadate v takšno podjetje?1. Stremite k dosežku.

To je lastnost, ki določa vašo zagnanost in voljo do dela. Ne glede na to, kako naporen je lahko delovnik in komaj čakate, da pridete domov, da se prepustite svojim mislim, imate raje napor kot pa dejstvo, da je minil dan brez kakršnegakoli uspeha (še tako majhnega) tako za ekipo kot za vas. V vas tli ogenj, ki vas potiska naprej in vodi do rezultatov. Ta nikoli ne ugasne, saj vas vsak nov uspeh navdahne z energijo, ki ji sledi še en uspeh. Ravno zaradi te lastnosti boste brez težav lahko delali dolge delovnike brez nevarnosti, da bi izgoreli, saj to počnete z veseljem in žarom.

2. Želite harmonijo.

Neprestano iščete skupne dogovore z drugimi. Po vaše se lahko zelo malo doseže s konflikti, zato stremite k temu, da bi jih bilo čim manj. Ko opazite, da se s sodelavci razlikujete v določenih pogledih, želite situacijo razjasniti, poiskati skupno točko in tako delati v harmoničnem timu. Pripravljeni ste sprejemati kompromise, dokler se ti skladajo z vašimi etičnimi in moralnimi prepričanji.

3. Ste ukaželjni.

Farmacija je veda, ki se hitro in neprestano razvija, zato se morate z veseljem učiti vedno novih stvari. Veseli vas že sam proces učenja, ne le znanje, ki ga prejemate med tem. Želja po sprejemanju novih informacij vas vodi skozi dinamičen proces dela, ki od vas zahteva, da se v sorazmerno kratkem času hitro naučite in spoznate z novimi znani in modernejšimi pristopi.

4. Odgovornost je vaša sopotnica.

Vse, kar počnete, smatrate za svoj lasten projekt in odgovorno sprejmete nalogo, da bi prišli do rezultata. Ne glede na to, kako zahtevna in pomembna je naloga, ste čustveno navezani nanjo in jo želite dokončati. V primeru, da ustaljen postopek ne vodi do cilja, iščete nove poti, dokler ne najdete primerne. Ljudje vedo, da svoje delo opravljate dobro in s pedantnostjo.

5. Ste empatični.

Čutite in razumete čustva ljudi, ki vas obdajajo. Veste, kako se počutijo in želite intuitivno deliti njihovo perspektivo z njimi. Četudi se ne strinjate s čustvi druge osebe, jo razumete. Sposobnost je močna in pomembna, še posebej pri delu z ljudmi.

6. Pozorni ste na podrobnosti.

Pozornost in pedantnost sta ključni pri doseganju uspehov v farmaciji, saj lahko le najmanjša napaka vodi do neprimerne uporabe zdravil, itd. Pri delu v lekarni je pomembno, da farmacevt v sistemu natančno označi vse potrebne podatke, da bo imel pacient urejeno zdravstveno kartoteko, prav tako pa jo mora voditi v primeru, ko pride do prekomerne uporabe zdravil, ki povzročajo negativne stranske učinke.

7. Ste potrpežljivi.

Farmacevti se velikokrat spopadajo s težavnimi in stresnimi nalogami, pri delu v lekarni pa se zaposleni vsakodnevno srečujejo tudi z različnimi ljudmi z različnimi težavami, ki jih morajo poslušati, slišati, procesirati in pomagati. Ne glede na dobro ali slabo voljo strank, mora biti farmacevt, ne glede na vse, potrpežljiv, razumevajoč in toleranten.

8. Imate komunikacijske sposobnosti.

Ravno zaradi točke 7 in neprestanega stika s strankami, mora biti farmacevt v lekarni predvsem dober retorik. Ljudem, ki se na sestavine vsakega zdravila ne spoznajo, mora na njim razumljiv način predstaviti sestavo in uporabo posameznega zdravila. Ključna je sposobnost dobre in razločne razlage navodil za uporabo.


Veste, katero farmacevtsko podjetje je dobilo častni naziv Uglednega delodajalca 2015?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela