Ženske na vodilnih položajih

24.4.2020


Podatki službe Evropskega parlamenta za raziskave kažejo, da je z leti na tem področju bistveno napredovala, vendar se stanje po državah članicah razlikuje. V zadnjem času pa se je napredek na nekaterih področjih upočasnil ali ustavil ali pa je prišlo celo do nazadovanja.

Kljub temu, da dokazi jasno kažejo, da je enakost spolov koristna za posameznike, gospodarstvo in družbo kot celoto, nam na tem področju še vedno ne gre najbolje. 

Čeprav se stvari premikajo, je naša družba še daleč od enakosti, saj se ženske še vedno vsakodnevno srečujejo z ovirami. Nekatere si ženske postavljajo same, nekatere jim postavlja družba in delovne zahteve. Da bi ženske lahko uresničile svoj potencial na poslovnem področju, morajo najprej prepoznati ovire, ki jih pestijo na delovnem mestu in načine za premagovanje teh ovir. 

1. ovira: Ženske so plačane manj.

Plačne razlike med ženskami in moškimi so še vedno pereča tema. Skoraj povsod po svetu je povprečna plača moških višja od ženske. Med desetimi najbolje plačanimi službami je le osem odstotkov žensk. 
Zakaj? 
Pri prijavi na delovno mesto se po navedbah Forbesa ženske na razpis za delovno mesto prijavljajo le v primeru, ko izpolnjujejo 100 odstotkov pričakovanj, ki so napisane v oglasu za delo, moški pa, če izpolnjujejo vsaj 60 odstotkov zahtev v razpisu. Znebite se vseh negativnih misli in si recite: »To lahko storim«. Morda boste presenečeni nad izidom. In če vam ne uspe, vsaj veste, da ste poskusili, in se lahko iz te izkušnje učite in rastete. 

2. ovira: Izbira zaposlitve!

Odločitev, kaj si želi delati, vpliva tudi na njeno plačo, saj se ji s službo med drugim pripiše vrednost na trgu dela. Kljub temu, da se ženske dandanes zaposlijo tudi na boljših položajih, je še vedno velik del ženske populacije zaposlene v službah, kot so  asistentke, receptorke, medicinske sestre, računovodje, učiteljice, natakarice, prodajalke in administrativne delavke.
Kaj lahko naredi vsaka posameznica?
Zaupanje, zaupanje, zaupanje. Zaupanje vase. V svoje sposobnosti, znanje in izkušnje. Gradnja samozavesti in pozitivnega pristopa je ključna.

3. ovira: Potreba po ravnotežju med poklicnim in zasebnim življenjem.

Za dosego vodilnih položajev v podjetju so običajno potrebna leta trdega dela, predanosti in osebne rasti. Ne da ženske tega ne bi bile sposobne, se pa težje predajo samo poslu, sploh če so si ali si želijo ustvariti družino. Iskanje ravnotežja med delom in zasebnim življenjem je za ženske bolj zapleteno kot za moške. 
Kar pa ne pomeni, da ni mogoče. 
Aktivna vključitev partnerja v skrb za dom in družino bo super mesto za začetek.

4. ovira: Brez pravih vzornic.

Vodenje in vpliv oseb, ki so lahko za zgled na delovnem mestu, je odlično pri nadaljnji rasti in uspehu v karieri. Pri poklicnem napredovanju, učenju in razvoju je poklicna vzornica lahko nenadomestljiva. Zavedajmo pa se, da so mentorji sicer lahko vir za grajenje osebne kariere, niso pa nujni. Če delo opravlja dobro, je lahko vaš zgled tudi direktor, mentor ali nekdo, ki vas na delovnem mestu navdihuje, kljub temu, da je nasprotnega spola.
Učenje, rast in razvoj so ključnega pomena.

Čeprav je odstotek žensk na najvišjih vodstvenih položajih še vedno nizek, pa raste odstotek žensk v srednjem managementu. Temu najverjetneje botruje tudi to, da je to nivo, kjer še posebej prav pridejo tako imenovane ženske lastnosti, kot so sodelovanje, mentorstvo in medosebni odnosi. Položaj se spreminja in ločnica med moškimi in ženskimi poklici se počasi briše. Naš nasvet je, jasno definirajte svojo karierno pot, svoje močne strani, svoje želje in svoje maksimalne vložke. Predvsem pa počnite stvari, ki vas osrečujejo! To je pot do uspeha.

V vmesnem času pa opravite psihometrično testiranje, ki vam bo omogočilo vpogled v vaša najmočnejša področja. Preverite tudi, katera prosta delovna mesta ponuja trg. Vsega tega in še več pa ne boste zamudili, če boste spremljali vsebine, ki jih za vas pripravljamo na portalu MojeDelo.com.


Izberi področje dela