Zgradite svojo osebno blagovno znamko in bodite uspešnejši

30.9.2020


Osebna blagovna znamka opisuje izstopanje iz množice. Je javna projekcija določenih aspektov vaše osebnosti, veščin in vrednosti. Te aspekte lahko izpostavite in predstavite na sebi najljubši način.

Pri osebni blagovni znamki gre za ustvarjanje javne podobe, ki si jo gradite preko:
 • vsakodnevne komunikacije, 
 • dela in rezultatov na projektih, 
 • s pomočjo družbenih omrežij.

Osebna blagovna znamka je torej opis drugih ljudi o vas, kadar niste fizično prisotni pri pogovoru. Imamo jo čisto vsi, vprašanje pa je, ali je takšna, kot si želimo. Vprašajte se:
 1. Kako se ljudje pogovarjajo o meni, ko me ni zraven? 
 2. Kaj povedo, ko me opisujejo? 
 3. Bi si želel to spremeniti, skorigirati? 


Pri gradnji osebne blagovne znamke upoštevajte 8 pravil




 • Pravilo specializacije
Pomeni usmerjenost na točno določeno področje delovanja. Izberite si področje v katerem ste najmočnejši, vam je blizu in v katerem se želite izkazati.
 • Pravilo vodenja
Predstaviti se morate kot strokovnjak na določnem področju, kot vir informacij in znanja. Ključno je, da ste tako tudi prepoznani in da vaše veščine, ki jih izkazujete to podpirajo.
 • Pravilo osebnosti
Vaša blagovna znamka mora temeljiti na vaši osebnosti, vključno z napakami. Bodite to kar ste!
 • Pravilo edinstvenosti
Na trgu dela se morate diferencirati. Gradite in izpostavite vaše edinstvene in neponovljive lastnosti.
 • Pravilo vidnosti
Če vas nihče ne pozna, ste lahko najboljši na določnem področju, pa vam to ne bo prinašalo prednosti. Postanite vidni, vzdržujte svojo podobo na trgu in v mislih delodajalcev.
 • Pravilo enotnosti
Poskrbite, da bosta vaša zasebna in javna podoba usklajeni in konsistentni.
 • Pravilo dobrovoljnosti
Uspešnejši boste, če boste utelešali družbeno zaželene vrednote.
 • Pravilo vztrajnosti
Proces grajena osebne blagovne znamke je dolgotrajen. Samo na dolgi rok zgrajena osebna blagovna znamka je kvalitetna.

Kaj pridobimo?


Preverite, kako osem pravil uporabiti v praksi, in si prenesite vodnik po gradnji osebne blagovne znamke za vsakega izmed vas. Najdete ga tukaj.


Pomen digitalnega odtisa

Kot smo že omenili, ima v procesu ustvarjanja blagovne znamke velik pomen tudi podoba, ki jo komuniciramo preko socialnih omrežij. Tam namreč razkrivamo podatke (tudi nevede), ki gradijo velik del naše javne podobe in imajo velik vpliv še posebej na tiste, ki nas osebno ne poznajo. Zagotavljamo pa vam, da se bodo o vas pred zaposlitvenim razgovorom zagotovo pozanimali tudi preko socialnih omrežij.


Kako ustvarjate vašo digitalno identiteto?

Digitalno identiteto ustvarja skupek vseh vaših osebnih podatkov, slik, objav, mnenj, komentarjev in všečkov. Pomembno je, da se zavedate katere vsebine so primerne za objavo in katere osebne podatke je sploh smotrno deliti. Ko so ti enkrat javni, namreč nimate več nadzora nad njihovo uporabo.  

Bodite pozorni na to, ali je vsebina primerna in ali obstaja možnost, da bi bila na kakršenkoli način lahko vzeta iz konteksta in izkoriščena proti nam. Izogibajte se spornim slikam, objavam in komentarjem. 

Na kaj morate biti pozorni?

 • Bodite dosledni in profesionalni pri tem, kar govorite po spletu
Vaše objave naj bodo ogledalo tistega v kar verjamete. Pred objavo vedno preverite kako bi se počutili, če bi jih bral vaš mentor ali delodajalec. 

 • Spremljajte, kaj se govori o vas 
Omogočite funkcijo, da morate pregledati in odobriti materiale v katerih ste označeni, preden se prikažejo na vaši časovnici.  

 • Ohranjajte pravilno črkovanje in slovnico tudi v ležerni komunikaciji
Preverite ali informacije o vas in vaše objave vsebujejo pravilno črkovanje in slovnico, da ohranite videz profesionalnosti. To bo veliko pomenilo potencialnemu delodajalcu, ki vas bo preverjal. 

 • Vprašajte za drugo mnenje
Pridobite drugo mnenje o fotografiji ali besedilu preden ga objavite. Vprašajte svojega sodelavca ali prijatelja, če bi posloval z osebo, ki bi to objavila.

 • Vključite ustrezne ključne besede
Razmislite, katere besede bi potencialni delodajalec ali kadrovik uporabili pri iskanju nekoga, kot ste vi. Vključitev ključnih besed v vaš profil, bo usmerilo delodajalce k vam.  

 • Bodite previdni, s kom se povezujete
Vaš krog prijateljev s katerimi si javni dopisujete tudi veliko pove o vas. Bodite previdni, da ne vzdržujete stikov, ki bi vam lahko škodili. 

 • Delite vaše interese
V svoj profil vključite dodatne informacije o vaših hobijih, interesih, prejetih nagradah in prejetih službah. Tako prijatelji kot tudi vaši delodajalci bodo radi brali o vaših uspehih.

Obraz, ki ga kažemo na spletnih platformah, je postal enako pomemben kot obraz, ki ga pokažemo na zaposlitvenem razgovoru.


Viri:

 • Rein, Irving J., Phillip Kotler, Michael A: Hamlin in Martin R. Stoller. 2006. High visiblity: tranforming your personal and professional brand. New York; McGraw-Hill
 • Montoya, Peter. 2002. The personal branding phenomenon: realize greater influence, explosive income growth and rapid career advancement by applying the branding techniques. Dostopno prek povezave.


Izberi področje dela