Zmanjšajte stres in uresničite svoje cilje

4.1.2016


Ko sanjate o novi službi, ne hrepenite po tem, da bi samo zamenjali stolček v isti pisarni. Radi bi našli nekaj, kar vas osrečuje, kar vam pomaga pri osebnostni in profesionalni rasti, kar vam omogoča spoznavanje novih ljudi, novih znanj, novih produktov. Ampak obstaja nekaj, kar vas zaustavlja, in to ni vaš nadrejeni, finančna situacija ali trg dela.

Zmanjšajte stres za lažje doseganje ciljev

Ko sanjate o novi službi, ne hrepenite po tem, da bi samo zamenjali stolček v isti pisarni. Radi bi našli nekaj, kar vas osrečuje, kar vam pomaga pri osebnostni in profesionalni rasti, kar vam omogoča spoznavanje novih ljudi, novih znanj, novih produktov. Ampak obstaja nekaj, kar vas zaustavlja, in to ni vaš nadrejeni, finančna situacija ali trg dela.Kriva je vaša glava.

Stres, stres, stres


Beseda, ki jo je vsakdo že občutil na svoji koži. Beseda, ki je še kako resnična in nas omejuje. Ne dovoli nam mirno spati, ne dovoli nam zdravo in redno jesti, ne dovoli nam tvegati. Vse se začne pri vaših mislih in le posledica je to, da nas skrbi za odziv ljudi, da smo bolj občutljivi na dražljaje okolice itd. Vidite oglas za delo, ki vas ni pustil ravnodušnega. Prijavite se, pošljete življenjepis in s pomočjo mreženja se dogovorite za neformalen sestanek v tem podjetju. Razgovor je lahko medel, lahko ste se spomnili, da niste posodobili vašega Linkedin profila… In potem eksplodirajo slabe misli: Ne morem se potegovati za to službo. Razgovor je bil grozen. Najbolje, da ostanem tukaj, kjer sem. Tu mi gre vsaj dobro.

Stres se velikokrat pojavi, ko razmišljate, da bi izstopili iz svoje cone udobja, saj se podajate v neznano. Spremenite čustva tako, da se naučite upravljati nekaj neizogibnega, kar pride ob iskanju nove službe. Vodenje, upravljanje in pravilno spopadanje s stresom vas bo naredilo močnejše, hkrati pa boste znali bolj trezno razmišljati in porajale se vam bodo optimistične ideje. Zapomnite si tri načela, ki vam bodo pomagala ohranjati uravnoteženost in samozavest.

Načelo št. 1: Uživanje v življenju in poseganje po višjih ambicijah je lahko vznemirljivo, ne stresno


Naučili so nas, da se je stresa potrebno bati. Pravilno. Kronični stres je lahko vzrok za marsikatere bolezni. Resnični problem je v tem, da gledamo nanj iz negativne plati. Stres lahko poimenujemo tudi: navdušenje, vznemirjenje, motivacija, energija, pritisk. In prava količina vsega vas bo pripeljala do sanjskih rezultatov.

Vaša naloga torej ni, da se izogibate stresnim situacijam, temveč, da se jim zoperstavite. Začnite tako, da pomislite na skupne simptome stresa – hitro bitje srca, živčnost, želja po klicanju osebe, ki nam lahko pomaga… To so znaki, ki jih vaše telo počne zato, da vas pripravi na izziv. Vklopite razum, začnite se zavedati, bodite močnejši! Povejte si: Moje življenje je lahko vznemirljivo. In ravno takšno je v tem trenutku, jaz pa lahko sprejmem ta izziv.

Načelo št. 2: Zavedajte se vaših misli in večkrat pomislite nanje.


Različne misli vam vsakodnevno polnijo glavo, skorajda bi jih lahko enačili z domačo stranjo na Facebooku, ki se neprestano posodablja in nas zalaga z novimi informacijami. Misli so polne čustev, velikokrat pa na svoje občutke položite čustveni filter, in ravno ti filtri so krivci za še večji stres. Pomembno je, da se začnete zavedati čustev, ki spremljajo vaše misli, saj boste le tako lahko vzpostavili kontrolo nad njimi in lažje prišli do odgovorov, ki vas bodo vodili k zmanjšanju stresa.

Načelo št. 3: Rešite se nepotrebnih stvari in naredite prostor za tisto, kar potrebujete.


Vsi smo se verjetno že velikokrat soočili s starimi kavbojkami, za katere smo mislili, da jih bomo mogoče še kdaj oblekli, zato smo jih pospravili nazaj, a globoko v sebi smo vedeli, da sami sebi lažemo. Rezultat tega je bil, da nismo imeli prostora v omari za nove kose oblačil. Enako je s službo – stara služba, ki vas utesnjuje, vam prav tako prepoveduje, da bi naredili korak naprej v življenju.

Očistite svoje misli. Začnite tako, da si na list papirja takoj zapišete tri stvari, ki si jih želite doseči in kaj ste zanje naredili v zadnjih šestih mesecih. Kaj se je spremenilo? Ste bližje cilju, kot ste bili pol leta nazaj? Katere izgovore ste uporabili kot opravičilo? Poleg vsakega cilja si zapišite ravno ta izgovor, misli in strahove, ki se vam porajajo, ko se spomnite na pot do cilja, npr. prestar sem, ne vem, kje začeti, strah me je sramote… In potem zagrabite te majhne strahove in prepreke ter jih vrzite v smeti skupaj z nenošenimi kavbojkami in knjigami, ki jih nikoli niste prebrali.

Zamislite si, kako z lahkoto bi lahko dobili novo zaposlitev, če bi ves vaš trud posvetili ravno doseganju ciljev. In to je tisto, čemur pravimo upravljanje stresa. Poskusite in rezultati vas bodo osupnili!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela