3 znaki, da preveč razmišljate in zamujate edinstveno priložnost

20.6.2018


Kolikokrat ste si že zadali novoletno zaobljubo in si rekli: »Drugo leto bo pa vse drugače?« In zdaj, ko smo že na polovici novega leta, se nič ni spremenilo. Saj dobro veste, kaj želite doseči, a bolj, ko se cilju približujete, manj ste prepričani v to, da si ga res želite.

Niste edini, ki se tako počutite. Pa vendar, preden se naslednjič podate na isto pot, poskusite ugotoviti, kaj je tisto, kar vas omejuje pri razvoju. Ali morda preveč razmišljate o vsakem koraku?


1. Vedno, ko pomislite, da bi s svojo kariero nekaj ustvarili, si takoj rečete: »Ne, ne bi smel ...«

Nikoli ne bo popolnoma primeren čas za spremembo, a v kolikor vedno, ko vidite priložnost za rast, odgovorite z negativnim stavkom, je to definitivno znak, da preveč razmišljate.


Namesto, da bi sami sebe omejevali, svoje misli spravite v pogon in se spomnite razlogov, zakaj je ravno ta ideja v tem trenutku odlična za vas.

Si ne drznete vprašati za povišico, saj ste mnenja, da je vaš nadrejeni preveč zaseden in nima časa ukvarjati se s takšnimi zadevami? Naslednjič si recite »Zmorem!«.


Začnite s trditvijo »Upam si!«. Nadaljujte z zapisovanjem vseh delovnih nalog in odgovornosti, ki ste jih do zdaj naredili oz. imeli. Na ta način boste imeli pisno pripravljene vse dokaze in govorjenje z nadrejenim s cmokom v grlu bo lažje. Tako se lahko osredotočite na to, da je povišica nekaj povsem dostopnega in logičnega. Vse bo v redu, dokler ohranite mirno kri in pozitivo.
2. Ko vas prijatelji vprašajo, kako gre z iskanjem službe, menjate temo.

Ste se kdaj znašli v situaciji, ko so vas prijatelji vprašali, kako gre vaše iskanje službe, vi pa ste v odgovor nekaj zamomljali in nemudoma zamenjali temo pogovora?

Niste sami, vsi smo se že kdaj znašli v tem. Včasih preprosto nismo pripravljeni na to, da bi pripovedovali o svoji karierni poti. Včasih pa se bojimo sprememb, zato o njih raje ne razmišljamo, četudi nam trenutna služba kvari vsakdan.


Za začetek se lahko vprašate, ali ignorirate vprašanje samo v tem trenutku ali je to stalnica, ki jo prakticirate neprestano? Soočite se s težavo in jo prekoračite, saj je na drugi strani situacija takoj bolj rožnata.


O svojih nadaljnjih korakih govorite z nekom, ki mu zaupate. Izrazite mu svoje strahove o tem, kako se bojite ostati brezposelni in povejte mu, kaj vam hodi po mislih. Prepričani smo, da ima glavo, polno uporabnih nasvetov.


3. Vedno le raziskujete, nikoli pa nič ne storite.

Ste že kdaj raziskovali in raziskovali, a nikoli nič naredili? Čim se dokopate do rešitve, ugotovite, da je raziskovanje kljub temu boljše in do cilja nikoli ne pridete? Le, da bi se prisilili ostati v tem svojem varnem mehurčku ...


Če namesto akcije vedno izberete več raziskovanja, je to zato, ker preveč premišljujete.


Še pred raziskovanjem si zadajte številko točk, ki jih medtem želite ugotoviti. Ko pridete to te številke, vas bodo same prepričale, da je čas za akcijo, ne novo preiskovanje. Iščete novo zaposlitev in se vam zdi, da je branje oglasov veliko bolj varno od dejanskega poslanega življenjepisa? Zazrite se v preteklo delo in na to, kaj ste do zdaj storili. Med danimi možnostmi najdite tisto, ki se vam zdi v tem trenutku najboljša.


Nič se ne spremeni samo od tebe in vsako najdaljšo pot je bilo potrebno začeti od začetka, korak za korakom.


Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela