8 znakov, da morate zamenjati karierno pot

4.4.2018


Mogoče ste jezni, strti, frustrirani, prestrašeni ... Mogoče je le prehodno. Morda pa se tudi zavedate, da takšno občutenje ne mine in traja. In dobro veste, kaj bo pripomoglo k boljšemu počutju.

Včasih nam vsakodnevna rutina ter ene in iste delovne naloge preprosto ne pokažejo širše slike in se ne zavedamo, da je čas, da si enkrat za vselej rečemo: »Dovolj!« Skrbijo nas krediti, ki smo si jih naprtili tekom delovnih let, skrbi nas, kako se bomo znašli v novem okolju, kako bomo novo karierno pot prilagodili družini in zadolžitvam, ki jih imate kot družinski človek ... Kaj pa, če le pretiravamo?

Čas je, da spremenimo življenjsko pot in čas je, da svoje dneve polnimo z nečim, kar nam predstavlja izzive, kar nas osrečuje in kar nam lepša vsakdan.

Vzemite si nekaj časa in preberite, kateri so tisti znaki, zaradi katerih bi morali resno razmisliti o menjavi kariere.

1. Zdi se vam, da več ne rastete.

Na svetu smo, da se doživljenjsko učimo, pomagamo drugim, opravljamo raznolika dela, rešujemo težave, sodelujemo in prispevamo k boljšemu jutri. V kolikor opravljate delo, s katerim se vam zdi, da stagnirate in ne rastete, je morda čas, da premislite o menjavi službe.

2. Dojeli ste, da ne izkoriščate svojih potencialov.

Najverjetneje lahko drugim pokažete, da imate nekaj unikatnega in nekaj, kar lahko le vi predstavite množici. Če vam vaša kariera ne dovoljuje izražanja svojih potencialov in imate občutek, da vas potiska k tlom, je škoda, da še vedno trpite v taki službi. Dovolite si verjeti v svoje sanje.

3. Uvideli ste, da greste v nasprotno smer, kot ste si vedno želeli.

Morda ste pred časom sprejeli ponujeno službo, ker ste bili v stiski in ste nujno potrebovali denar, zdaj pa se zavedate, da ste obtičali na enem mestu ter se nikamor ne premaknete. Ljudje se spreminjamo in popolnoma na mestu je dejstvo, da ste se tekom let spremenili tudi vi. Je oseba, v katero ste se spremenili, tesno povezana s cilji, ki jih imate na svojem delovnem mestu, ali menite, da bi morali delati nekaj povsem drugega?

4. Neprestano občutite apatičnost, dolgčas, izčrpanost in nemirnost.

Nadaljevali bomo z resničnim stavkom – to niso dobri občutki in nikakor ne blagodejno vplivajo na dobrobit vašega uma in telesa. Zaupajte si, da so takšni pomisleki slab znak in da imate težavo, ki jo morate čim prej rešiti.

5. Prepričani ste, da nobena vsota denarja ne bi mogla rešiti težave.

Ne vidite luči na koncu predora? Se vam zdi, da ste se znašli v zagati, iz katere nikakor ne morete splavati? Imate občutek, da ne morete več opravljati tega dela ne glede na povišico, ki vam jo je direktor pripravljen dati? Čas je, da sestavite načrt za menjavo službe.6. Vsako jutro se počutite sesuto.

Kmalu se občutek sesutosti prenese tudi na vikende in sčasoma uvidite, da ste že v nedeljo dopoldne, dan, preden je potrebno iti v službo, popolnoma nesrečni, nemirni in anskiozni. Tako kot apatičnost, izčrpanost in dolgčas tudi zgoraj omenjena čustva niso pozitivna in čas je, da začnete skrbeti tudi za svoje duševno zdravje.

7. Redno zahajate v nezdrave načine pobega.

Nezdravi načini, ki bodo škodili tako vašemu duševnemu kot telesnemu stanju, so stave, droge, deloholičnost, afere ... Pomislite, zakaj potrebujete takšno vrsto zabave in kaj je tisto, kar vas vodi v prepad.

8. Vaši najbližji vas pogosto sprašujejo, če se počutite v redu.

Včasih nas ljudje, ki nas dobro poznajo, prej preberejo, kot sami sebe. Če jim zaupate in jih imate radi, jih poslušajte in spoštujte njihovo intuicijo, ki se redkokdaj zmoti.

Ste pri nekaj točkah kimali z glavo? Dolžni ste si spremembo načina življenja. Dolžni ste si menjavo kariere in dolžni ste si izražati svoje potenciale, ki komaj čakajo, da privrejo na dan.

(povzeto po: http://www.jobjenny.com/the-blog/8-signs-its-time-for-a-career-change)


Ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela