5 znakov, da ste napredovali, a se tega sploh ne zavedate

9.11.2018


Ste že nekaj let na enaki delovni poziciji in se vam zdi, da se nikamor ne premaknete? Hitro se lahko začnete počutiti, kot da ste popolnoma nekoristni in se vrtite v začaranem krogu, v katerem se nič več novega ne naučite. Občutek je, kot da bi stagnirali, in v vašem “poslanstvu” ne vidite več nobenega smisla.

A tukaj smo, da vam povemo, da kljub pomanjkanju sprememb še ne pomeni, da niste napredovali in niste izboljšali svojih delovnih kompetenc. Napredek se ne kaže vedno v povišanju plače in višjem položaju, temveč ga lahko opazimo tudi na druge načine.

Preberite si pet znakov, da ste v resnici napredovali in se izboljšali, četudi se tega sploh ne zavedate.

1. Prejemate več pozitivnih povratnih informacij na vaše delo

Verjetno vaše delo pohvalijo vsak dan, a nevede preslišite izjave oz. se jih ne zavedate v tolikšni meri, kot bi se jih morali.

Opazujte, kako se je povratna informacija na vaše delo spremenila skozi čas. Verjetno ste na začetku bili večkrat “grajani”, kot zdaj, trenutno so pa te bolj pozitivne, kot kdajkoli prej.

2. Delate hitreje (in pametneje)

Opažate, da nalogo opravite v polovičnem času, kot ste zanjo potrebovali na začetku vaše kariere v tem podjetju. Ne gledate neprestano v beležko in zapiske, ne sprašujete sodelavcev, kako naprej, ne izgubljate več celega popoldneva za pisanje poročila, saj tega lahko spišete med preostalim delom …

Hitrost ni vse, je pa velik pokazatelj, da ste napredovali.

3. Ste bolj samozavestni

Še pred časom si niste upali dvigniti roke med sestankom in povedati, kaj menite. Svoje produkte ste najprej takoj tekli pokazat nadrejenemu, ki vam je dal kratko potrditev, da je vse v redu. Dandanes ste bolj samozavestni, odprti, pogumni, aktivno vključeni v delovne time … Počutite se sigurno in zavedate se svoje vrednosti. Ni vas strah iti čez mejo in preizkusiti nove stvari.

4. Prejemate vedno več nalog in nadzor ni več potreben

Niste edini, ki si zaupate. Vaš nadrejeni čuti enako do vas. Šef od vas ne zahteva neprestane kontrole in pusti vam, da svoje naloge opravljate samostojno. Hkrati vam daje priložnost, da podajate svoje predloge in zanje sprejemate odgovornost.

5. Dokončujete projekte, za katere si nikoli ne bi mislili, da jih boste sploh vodili

Pomislite na čas, ko ste šele začeli delati na tej poziciji. Ste si kadarkoli predstavljali, da boste počeli to, kar delate zdaj? Ste se kdaj počutili pripravljenega zanje?

Vaš seznam opravil se neprestano veča in njihova odgovornost raste. Sprejemate vodenje svojih projektov in jih dokončujete v roku ter kvalitetno. Ni to dovolj dober znak, da ste konkretno napredovali?

Kaj vse to pomeni? Čas je, da svojemu nadrejenemu predstavite delo in odgovornosti, ki jih imate. Usedite se z njim na štiri oči in mu povejte, v čem se še vidite in katere naloge lahko še prevzamete.

Po drugi strani je to odlična priložnost, da se spogajate za povišico. Za argumente v prid temu vam bo pomagalo, da si napišete seznam nalog in projektov, ki ste jih uspešno opravili, saj se rado zgodi, da katerega od njih pozabite našteti.

Konec koncev se nasmejte in zavedite, da je za vami dolga in uspešna pot, na katero ste lahko ponosni.


KAJ OPISUJE ODLIČNEGA ŠEFA?Izberi področje dela