6 znakov, da vaša kariera visi na nitki

6.11.2015


Tudi najboljše delavce včasih skrbi o varnosti svoje službe. Zadnje raziskave navsezadnje kažejo, da je le 58% zaposlenih zadovoljnih z varnostjo svoje zaposlitve. Če vam intuicija (ali vsi ostali dejavniki) kažejo na to, da nekaj ni v redu na delovnem mestu, ne ignorirajte znakov. Preberite si spodnje znake, ki kažejo, da ste mogoče v nevarnosti.

Tudi najboljše delavce včasih skrbi o varnosti svoje službe. Zadnje raziskave navsezadnje kažejo, da je le 58% zaposlenih zadovoljnih z varnostjo svoje zaposlitve. Če vam intuicija (ali vsi ostali dejavniki) kažejo na to, da nekaj ni v redu na delovnem mestu, ne ignorirajte znakov. Preberite si spodnje znake, ki kažejo, da ste mogoče v nevarnosti.


Vaša kariera je v nevarnosti

Ljudje se vas hočejo znebiti


Sodelavci nehajo govoriti med seboj, ko greste mimo njih. Prenehajo vas vabiti na skupna kosila. Če dobite občutek, da se vas sodelavci izogibajo, najverjetneje vedo nekaj, o čemer vi nimate pojma. Poskusite z mreženjem izven vašega delovnega prostora.

Vaša vloga se zmanjšuje


Namesto, da se vaš seznam obveznosti povečuje, se začenja krajšati. Spregledajo vas pri delitvi nalog tudi po tem, ko svoje skrbi že izrazite vašemu nadrejenemu. Ni le v vaši domišljiji – vaša služba počasi usiha. Vzemite si nekaj časa, da razmislite o novih kariernih poteh.

Nadrejeni vas želi utišati


Na sestankih vas nadrejeni utiša vedno, ko želite kaj dodati. Izogiba se vašim klicem. Na prošnjo za povišico so odgovori negativno in niso povedali, zakaj. Če vas nadrejeni ignorira, je na vas, da ne ignorirate tega dejstva in se zavedate, da je vaša služba ogrožena.

Premestili so vas na nižji položaj ali so vam zmanjšali plačo


Če je vaša plača znižana, ste uradno padli na nižji položaj ali pa so vas premaknili na oddelek z manjšo odgovornostjo in pomembnostjo v podjetju, se morate zavedati, da to nikoli ni dober znak. Začnite spremljati trg dela, da vidite, kje lahko v prihodnosti poskusite.

Neprestano dobivate negativno povratno informacijo


V primerih, da se na tedenskih kolegijih ali internih sestankih vaš nadrejeni do vas obnaša osorno, bodite pozorni. Kar naenkrat začnete prejemati pošto od nadrejenega, kjer neprestano navaja, da ste vi glavni krivec za izgubo denarja in produktivnosti. Nadrejeni bo morda delal na tem, da izgubite motivacijo za trenutno službo in sami daste odpoved.

Na oblasti je nova oseba


Vedno, ko se stvari v vodstvu spremenijo in na vodilne položaje pridejo nove osebe, to povzroča določen stres v pisarni, ki se hitro občuti pri vseh zaposlenih. Če ste opazili, da je novi nadrejeni neprijazen in izvaja pritisk na vas, postanite pozorni. Ni novost, da je prva naloga novih nadrejenih, da naredijo čistko v podjetju. Če ste opazili, da vaš novi šef veliko časa preživi v zaprti pisarni in na sestankih s kadroviki, je čas, da posodobite svoj življenjepis in ste pripravljeni na spremembe.

Zaupajte samemu sebi


Verjemite svojemu instinktu. Če ste dobili občutek, da ste v nevarnosti, najverjetneje tudi ste. Tisto, česar ne smete narediti, je, da si zatisnete oči in upate, da bo napetost minila. Ne bo. Raje vzemite stvari v svoje roke in se pripravite, da boste na trg dela vstopili polni zagona in z življenjepisom, ki bo prikazoval vaše sposobnosti, kompetence, izkušnje in znanja, ki jih posedujete.

Stopite na trg dela pripravljeni! Preberite si zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev in se delodajalcem pokažite v najboljši luči. Prepričajte jih, da ste vi pravi kandidat za razpisano delovno mesto.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela