Karierni cilji: kako jih doseči?

22.12.2021


Ob vstopu v novo leto marsikdo sprejme novoletne zaobljube – je bila morda ena izmed vaših ta, da boste v letošnjem letu dosegli postavljene karierne cilje? Ali pa ste morda ravnokar dobili idejo, da bi lahko na novo začrtali svojo karierno pot? Razkrivamo najboljše prakse za določanje in doseganje kariernih ciljev.

Kaj so cilji za razvoj kariere?

Cilji za razvoj kariere so tisti cilji, ki dodatno izboljšajo oz. razvijejo vaše veščine in povečajo vašo motivacijo. Posamezniki, ki so pri svojem delu zares uspešni, priznavajo, da svoje osebne interese velikokrat združujejo z delovnimi veščinami ali cilji. Cilji za razvoj kariere vam bodo na dolgi rok (o)lajšali dosedanje delo, saj boste na podlagi tega, kar ste se naučili, postali še hitrejši in produktivnejši. Z določanjem ciljev, ki vam omogočajo strokovno rast oz. razvoj, svojemu šefu prav tako pokažete, da svoje delo jemljete resno in bi se radi pri njem zares izkazali.

Prvi korak pri tem je zagotovo postavljanje ciljev. Kako si zastaviti karierne cilje, lahko preberete tukaj. A kakšni naj bodo cilji za razvoj kariere? Za lažjo predstavo v nadaljevanju navajamo nekaj primerov tovrstnih ciljev, ki vam lahko pomagajo pri razvoju vaše poklicne kariere.

Dodatno izobraževanje

Odličen cilj za razvoj vaše strokovnosti je pridobitev strokovnega certifikata znotraj panoge, v kateri delujete. Lahko se udeležite kakšne delavnice, opravite strokovni izpit, nadgradite svoje znanje iz administracije … Možnosti je neskončno. Nenehno dodatno izobraževanje bo izboljševalo vaše trenutne veščine in vam morda odprlo vrata za kaj novega – napredovanje, drugo zaposlitev ali celo nov poklic. Dodatno izobraževanje je lahko kratkoročni ali dolgoročni cilj (npr. osemurna delavnica na temo izboljšanja odnosov s sodelavci ali pa celoletni tečaj tujega jezika).


Naučite se, kako delujejo drugi oddelki

Spoznavanje delovanja različnih oddelkov znotraj podjetja, v katerem ste zaposleni, vam lahko pomaga še bolj prispevati k njegovemu napredku. Ko enkrat »naštudirate«, kako vaša vloga vpliva na delovanje različnih oddelkov, lahko spremenite svoje delovne navade in s tem izboljšate delovanje drugega oddelka. Tako je lahko eden izmed vaših zastavljenih ciljev za razvoj kariere opazovanje določenega oddelka, ki sodeluje z vašo ekipo. Samo po nekaj urah opazovanja bodo ideje, kaj in kako bi lahko spremenili na bolje, zagotovo padale kot za stavo. 


Prosite za povratne informacije

Pridobivanje povratnih informacij pri šefih, sodelavcih, članih ekipe, nekdanjih sodelavcih, sošolcih itn. je dober način ugotavljanja, kako vas drugi dojemajo. Če si že prizadevate biti dragocen član ekipe, je koristno pridobiti vpogled tistih, ki opazujejo vaše delo. Tako si lahko zagotovite konstruktivne povratne informacije, ki vam bodo pomagale prepoznati vaše močne in šibke plati ter ugotoviti, katere veščine bi bilo priporočljivo razviti.


Poskušajte meriti svojo uspešnost

Sliši se povsem neizvedljivo, a v resnici ni. Meritve uspešnosti so podatki, ki pokažejo, kako učinkoviti ste pri opravljanju svojega dela. Primer takšne meritve je denimo, kako lahko pomagate podjetju zmanjšati skupne stroške. Drug primer je lahko, kako pogosto zaključite in oddate projekt do dogovorjenega roka. Merite lahko tako kratkoročne kot dolgoročne cilje. Če boste začeli spremljati svojo uspešnost in jo meriti, boste hitro ugotovili, kako (ali če sploh) se izboljšujete skozi leto.


Predlagajte sami sebe za napredovanje

Eden od načinov, da izzovete sami sebe, je, da predlagate sami sebe za napredovanje. To je lahko kratkoročni ali dolgoročni cilj. V prvem koraku določite, kateri položaj želite zasesti pri napredovanju v karieri, v drugem pa ocenite svoje sposobnosti. Če natančno izpolnjujete vse zahteve in se morate dokazati kot vodja, je za vas kratkoročni cilj pokazati, da ste to dodatno veščino že osvojili. Če ugotovite, da morate za napredovanje opraviti strokovni izpit, potem postane prav to vaš dolgoročni cilj. Iskanje položaja z več odgovornosti vam lahko pomaga pridobiti še več novih kompetenc, kar bo prispevalo k nadaljnjem izboljševanju vaše kariere.


Okrepite svoje veščine mreženja

S krepitvijo in izboljšanjem veščin mreženja lahko povečate svoje možnosti ter izboljšate poslovno znanje ali zgradite močnejšo strokovno mrežo. Mreženje lahko začnete s pogovorom z novim sodelavcem ali kolegom iz drugega oddelka. Drug način povezovanja je udeležba na strokovnih dogodkih, kjer lahko običajno spoznate nove ljudi s podobnimi interesi. Dogodki, katerih namen je mreženje, se navadno osredotočajo na dodatno učenje o novem vidiku panoge ali točno določeno temo ali veščino. 


Razvijajte svoje komunikacijske sposobnosti

Podajanje in prejemanje jasnih informacij povečuje delovno učinkovitost. Razmislite, kako bi izboljšali svoje pisne, medosebne in ustne komunikacijske veščine. Če želite izboljšati svoje ustne komunikacijske sposobnosti, se udeležite tečaja javnega nastopanja, ki se vam bo pomagal znebiti treme pri vaši naslednji »PPT-predstavitvi«. Pisna komunikacija je še en izjemno pomemben cilj strokovnega razvoja. Preden pošljete elektronsko sporočilo, ga preberite za seboj ali za lekturo prosite sodelavca. Prepričajte se, da je besedilo, ki ga pošiljate, jasno, brez slovničnih napak in zatipkanih besed ter jedrnato. Vključite samodejno preverjanje črkovanja v spletnem brskalniku. Tako povečate možnost, da bodo vaša elektronska sporočila bolj profesionalna in verjetneje brez napak.


Bodite kakovosten član ekipe

Učinkovito delo v skupini pokaže vašemu nadrejenemu, da se lahko zanese na vas. Če ste trenutno vključeni v projektno skupino, prevzemite pobudo in organizirajte sestanke, kjer boste razpravljali o napredku trenutnega projekta. Na sestankih pozorno poslušajte vse člane ekipe, nato pa povejte svoje mnenje. Upoštevanje idej vseh lahko poveča sodelovanje ekipe med skupinskim projektom. Poleg tega lahko poskusite pomagati svojim sodelavcem pri kakršnih koli izzivih ali ovirah, s katerimi se morda soočajo.


Ostanite v koraku s časom

Prostovoljno se naučite uporabe novih tehnologij. Pomembno je, da ostanete na tekočem z novostmi, ki so pomembne za vaše delo. Učenje delovanja in uporabe nove programske opreme ali programov, povezanih z vašim področjem dela, kaže, da ste pripravljeni sprejeti novo tehnologijo in povečati produktivnost. Lahko se poučite tudi o novi tehnologiji, ki je lahko v veliko pomoč vaši ekipi ali nadzorniku. Če mora vaš vodja popraviti napako na spletnem mestu vašega podjetja, se lahko naučite osnov kodirnega jezika, najdete napako in jo odpravite.


Kot že omenjeno, postavljanje kariernih ciljev vpliva na izboljšanje vaših dosedanjih kompetenc. Kdo ve, kam vas lahko pripeljejo vaša poklicna rast in na novo osvojene sposobnosti – morda do napredovanja, menjave delovnega mesta ali pa celo novega poklica. Če nič drugega, je zastavljanje ciljev, ki so za vas dosegljivi v določenem časovnem okvirju, dobra spodbuda, da delate še bolj trdo, ohranite svojo delovno vnemo in se razvijate tako v osebnem kot tudi poslovnem smislu.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kakšne zaposlene iščejo najuglednejši delodajalci v Sloveniji?
2. Kako pridobiti motivacijo, zagon in vnemo za delo?
4. Kako uspešno predstaviti svoj neuspeh

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela