Karierni nasveti, ki jih raje ignorirajte

6.8.2018


Kako bi opisali karierno uspešne ljudi? So to tisti, ki sledijo standardnim potem ali tisti, ki so marsikaj različnega doživeli? Med drugim so najbolj uspešni ljudje tisti, ki so si ustvarili svojo pot in nanjo »pometali« nekaj konvencionalnega vetra.

A vseeno smo velikokrat nagnjeni k temu, da upoštevamo tradicionalne nasvete, ki najverjetneje ne sodijo več v današnji čas. Razmišljajte izven svojih okvirjev, zato pomislite dvakrat, preden boste upoštevali spodnje štiri nasvete.


1. Nihče si ne želi zaposliti ekipe, ki neprestano menja službe.

Tradicionalna misel pravi, da si nihče ne želi zaposliti osebe, ki prepogosto menja službo, saj se bojijo, da bi se tudi njim zgodilo enako.


Pogosta menjava služb je (na srečo) naša prihodnosti. Ameriške raziskave celo kažejo, da 91 % milenijcev menja svoje delovno mesto na tri leta ali celo manj. Kar je najpomembnejše, menjanje služb prav nič ne pove o naravi in produktivnosti posameznika.


Vas skrbi, da vas bodo na razgovorih čudno gledali, če boste po treh letih odšli v drugo podjetje? Čas je, da spremenite način mišljenja in se zavedate, da je življenje prekratko, da bi počeli nekaj, v čemer ne vidite več izziva.


2. Vedno sodelujte na sestankih.

Želite si, da vaši sodelavci in nadrejeni mislijo, da delate trdo, zato se neprestano udeležujete vsakega sestanka, ki ga skličejo, saj menite, da je to idealna priložnost, da se tudi izkažete. Četudi nimate veliko za povedati, vseeno govorite in komentirate nepomembne stvari.


V ameriških raziskavah so prišli do zaključka, da bi devet od desetih delavcev s svojim nadrejenim raje komunicirali na drugačen način. Zakaj? Ker so sestanki velikokrat neproduktivni.


V kolikor se že udeležujete sestankov, prispevajte kaj uporabnega in vrednega celotni ekipi. Če se vam zgodi, da nimate ničesar za dodati, bodite raje tiho in na ta način prihranite čas tako svojim sodelavcem, kot vam.


3. Na koncu šteje plača.

Vsi si želimo enkrat le zbuditi in postati milijonarji. To je, seveda, nemogoče, zato v službo hodimo zato, da zaslužimo kovanec, s katerim bomo lahko preživeli. Ali je to res? Je res vse, kar je pomembno, plača?


V kolikor menite, da so edino, kar šteje, številke, razmislite o tem, ali sploh počnete delo, ki vas veseli. Najti strast v svojem poklicu je cilj, ki mu stremite, saj vam bo ta pomagala iti čez slaba obdobja, ko denar preprosto ne bo mogel biti več edina motivacija.


4. Pridite prvi, odidite zadnji.

Nekaj časa je veljalo napačno dojemanje, da je ključ do uspeha to, da vedno pridete prvi v službo in odidete zadnji. Trdo delo se vsekakor izplača, a velika je razlika med tem in deloholičarstvom. Vaši prijatelji in družina vas pogrešajo, poleg tega pa s svojo obsedenostjo do dela svoji karieri ne delate velike usluge.


Univerza v Padovi je v raziskavi dokazala, da deloholiki, ki so 15 let neprestano delali, trpijo za resnimi bolezenskimi težavami, hkrati pa se njihova produktivnost iz leta v leto manjša.


Biti deloholik vas ovira pri razvoju svoje kariere. Hitro začnite stremeti k življenjskemu ravnotežju, hobijem in času zase ter za svoje bližnje. Na ta način boste bolje skrbeli zase (tako fizično kot psihično), kar vam bo blagodejno prispevalo na vseh področjih.Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela